Article headline
Verkoop Scheringa Museum 'Done Deal'
Werken

Verkoop Scheringa Museum 'Done Deal'

“Dit was de meest buitengewone reis die ik in mijn vak heb meegemaakt.” Een verslag van de afrondende fase.

Verkoop Scheringa Museum 'Done Deal'

Spannend tot het laatste moment

Het project gaf hem bakken energie én bezorgde hem zijn eerste grijze haren. Nu, na bijna drie jaar creatief marketeren, openingen creëren en volharden, heeft Geert Klaver de uitdaging tot een succesvol einde gebracht: het Scheringa Museum in Opmeer is verkocht. “Dit was de meest buitengewone reis die ik in mijn vak heb meegemaakt.” Een verslag van de afrondende fase.

“Ja, ik heb er wel slapeloze nachten van gehad”, geeft Geert toe, die dit project intern zijn afstudeeropdracht noemde. “Omdat het alle facetten van het makelaarsvak bevatte: van juridisch en bouwkundig tot ruimtelijk ordening. Bovendien week elk detail af van het normale.” Vanaf het eerste moment dat Geert het gebouw van binnen had gezien, was hij er verliefd op geweest. “Je voelt dat Liesbeth van der Pol en Herman Zeinstra het met al hun passie hebben ontworpen. De architectonische waarde is enorm. Dit werk verdient gewoon een mooie toekomst.”

Spannend

Nu kan Geert opgelucht ademhalen. Maar het was spannend tot het laatste moment, vertelt hij. “De vraagprijs bedroeg vijfenhalf miljoen euro. Op een ochtend in oktober 2019 belde een partij die al eerder interesse had getoond. De man vroeg of het ook voor bedrag X te koop stond. Als u serieus bent, kunnen we elkaar vanmiddag in het museum ontmoeten, antwoordde ik. Dat was goed.”

Hectiek

Die middag verschenen een afgevaardigde van de geïnteresseerde partij, SVE Group, en hun aankoopmakelaar. Geert: “Tijdens de rondleiding vertelde ik dat hier morgen een bijeenkomst zou plaatsvinden voor zo’n 60 Buitenstate collega-makelaars. De gebouweigenaar had namelijk een mooie cheque klaarliggen voor degene die de koper zou aandragen. Dat hectiek vaak de sleutel is tot succes, bleek ook nu. Binnen een halfuur bereikten we een akkoord!”

Regenboog

Zo vielen de resultaten van alle inspanningen die Team Klaver de laatste jaren had geleverd, eindelijk samen. Hoewel… er was nog niets getekend. Dezelfde middag werd de hele papierwinkel opgestart. “Hogere wiskunde in de overdracht”, zoals Geert het noemt. Weken later ontbrak alleen nog de handtekening van de koper. “Of ik hiervoor zaterdagochtend om zeven uur in een slagerij kon verschijnen”, vertelt Geert. Zo gezegd zo gedaan. “Toen ik die ochtend langs het museum reed stond er een dubbele regenboog boven…”

"Ik had de beste stukken vlees van neef Stef mee als ijsbreker"

Vlees

Achterin de auto lagen de beste stukken vlees van zijn neef Stef Klaver uit Schagen: Geert wist dat de directeur van de SVE Group uit een slagersfamilie komt. De originele ijsbreker leidde direct tot geanimeerde gesprekken. Toen uiteindelijk het museum ter sprake kwam, werd het spannend. De directeur had het pand nog nooit met eigen ogen gezien. “Op een gegeven moment vroeg hij: Geert, gelóóf jij in het gebouw en mijn plannen? Ik keek hem aan en toen gebeurde het: hij pakte het contract en ondertekende het.”

Geloof

Verbouwereerd, in de zevende hemel, opgelucht en trots op zijn team reed Geert terug naar Nieuwe Niedorp. Hij had het ‘m geflikt. Eindelijk. “Het was een bizarre reis door onontgonnen gebied, vol vallen en opstaan. Ik ben blij dat we erin zijn blijven geloven dat er voor dit unieke pand wel een nieuwe bestemming weggelegd móest zijn. Onderweg heb ik veel geleerd, bijzondere steun gekregen van mensen om mij heen én nieuwe mooie mensen ontmoet. Als ik honderd en dement word, blijft dit als laatste hangen.”

Deals ketsten soms in contractfase pas af

Hoe het onmogelijke mogelijk werd

Na zeven bouwjaren ging het in 2009 mis. Slechts twee maanden voor de oplevering verklaarde de rechtbank de DSB Bank failliet. Wat moest Opmeer nu met dit klossale gebouw? De gemeente en curatoren kwamen niet tot een doorbraak. Het bestemmingsplan, de praktische mogelijkheden en de financiën leken een combinatie te vormen die elke oplossing in de weg stond.

Uiteindelijk belandde het pand in 2015 in handen van een investeerder. Hier kwam Klaver Makelaardij in beeld. Eigenaar Geert Klaver had altijd al geloofd in de kansen van het ‘iconische object’. Hij durfde de uitdaging aan en nam het april 2017 in verkoop.

Ingegeven door zijn roots richtte Geert zijn pijlen op een bestemming in de agribusiness, eventueel met educatieve functie. Ook met de plaatselijke onderwijsinstellingen werden de mogelijkheden onderzocht. Er volgden tal van zakelijke bijeenkomsten, een publiciteitsstunt met helikopter, een geblinddoekte toer met dertig architecten, vlogs met influencers en een compleet voorbereid tweeweeks evenement dat uiteindelijk werd afgeblazen omdat vergunningen niet rondkwamen.

De buitengewone reuring zette het pand landelijk in de spotlights. Het leidde tot een stroom aan nieuwe contacten. Met vele geïnteresseerden werden uiteenlopende plannen besproken, van winkelcentrum tot muizenmuseum, van gedeeltelijke verkoop tot verhuur. Deals ketsten soms in contractfase pas af. Puur commerciële exploitatie bleek te ingewikkeld. Het inzicht ontstond dat dit gebouw zich het best leent voor een zorgfunctie.

In het najaar van 2019 diende zich de partij aan met serieuze én haalbare ideeën: SVE Group. Deze vastgoedorganisatie heeft veel ervaring in woonzorgontwikkelingen en staat bekend om haar pragmatische aanpak en snelle acteren. Zo complex als de daadwerkelijk afwikkeling naderhand nog was, zo snel was de deal beklonken. Het pand was verkocht!

Hiermee is voor Klaver Makelaardij een einde gekomen aan een intensief, bijzonder traject. In tweeënhalf jaar tijd hebben honderden partijen meegewerkt aan een oplossing. Inmiddels is de SVE Group volop in gesprek met de gemeente Opmeer over de exacte woon-zorginvulling. Met de verkoop van enkele wooneenheden blijft Klaver Makelaardij bij het project betrokken.

Document voor eeuwig

De een spreekt van een megalomaan gedrocht, de ander van een architectonisch hoogstandje. Zo maakt het gebouw al sinds de eerste steen de tongen los, jarenlang. Nu gaat het eindelijk in gebruik genomen worden. De eerste stap is voltooiing van de bouw, waarbij het wordt aangepast aan de nieuwe functie. Het pand dat zoveel stof deed opwaaien, gaat een metamorfose tegemoet. Koen Spaanssen maakte een prachtig videodocument van het opzienbarende pand zoals het er nu nog bijstaat. Misschien gaat ooit iedereen de huidige schoonheid ervan inzien.

Samen denken in mogelijkheden

“Wat is nou jouw winst, vragen mensen mij soms. Ik heb fantastische mensen leren kennen, zeg ik dan. Van kunstenaars en makelaars tot beleggers: ze waren allemaal op hun eigen manier creatief. Zij wilden meedenken, buiten gebaande paden treden, denken in mogelijkheden. Dáár hou ik van! Daarom heb ik ook mijn inspirator Bart van Kampen erbij betrokken. Hij zei: “Geert, je moet een denktank vormen van raadsheren. Vrije denkers. Laat je voeden, dit kan je niet alleen.” In kleine groepjes heb ik toen ter plaatse inspiratiesessies gehouden. De meest onbeduidende opmerkingen kunnen juist geniaal blijken en je aan het denken zetten. Zo heb ik veel geleerd. Ook dat is mijn winst geweest. En tot slot natuurlijk een persoonlijk hoogtepunt: de feestelijke bijeenkomst ter ere van het tienjarig jubileum van dit prachtige magazine. Buitengewoon!”

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen