Article headline
Liefde voor ambachten
Werken

Liefde voor ambachten

Wat als je het roer omgooit en kiest voor een leven dichter bij de natuur? Weg van de drukte van de stad met vooral rust en ruimte. Op een oude boerderij net buiten Amsterdam vond Alicja Cwikla precies dat: een plek waar het buitenleven en oude ambachten samenkomen. Hier ontstond Narzuta: een merk met een verhaal.

Liefde voor ambachten

Op een kwartier rijden van het centrum van Amsterdam woont en werkt Alicja op haar prachtige oude hoeve in Assendelft. Zodra je het erf op loopt, voel je de rust van de natuur. Alicja komt aanlopen met varken Matz, hond Bux en kat Mowgli in haar kielzog. Samen met haar man en twee kleine kinderen woont ze op deze historische boerderij, waar vroeger aardappelen werden verbouwd. “Mijn man is fulltime bezig met de verbouwing. De vorige eigenaar vond dat we het beter konden slopen, maar wij willen het liever in ere herstellen. Alleen al de fundering slokte ons bouwbudget op... Het woondeel is inmiddels al opgeknapt, dus we zitten veilig en droog. Maar het dak van de oude stal, waar vroeger de varkens en koeien stonden, moet dringend worden vervangen. Tijdens een flinke regenbui staan er soms wel vijftig emmers om al het water op te vangen. Maar toch voelt deze plek als thuis.”

VAN TELEVISIE NAAR TEXTIEL

“Ik heb altijd als freelancer gewerkt”, vertelt Alicja terwijl ze een kop warme chocolade voor zich neerzet. “Jarenlang produceerde ik televisieprogramma’s. Het was een bijzondere en dynamische tijd, maar er bleef altijd een stemmetje in mijn achterhoofd: hoe zou ik mijn leven anders kunnen inrichten? Van kinds af aan ben ik al verbonden met de natuur en ik hunkerde er steeds meer naar om daar iets mee te doen.” Het antwoord kwam in 2020. “Van de ene op de andere dag waren al mijn opdrachten verdwenen. Maar in plaats van paniek voelde ik iets anders: dit was het moment om een nieuwe richting in te slaan. Ik lag op de bank onder een deken en vroeg me ineens af: waarom moffelen we dekens eigenlijk weg als er visite komt? Hoe tof is het als je precies kunt vertellen hoe zo’n dekentje wordt gemaakt?” Die nieuwsgierigheid bracht haar bij linnen, een van de meest duurzame en luxe natuurlijke stoffen. “Ik wilde plaids maken die je met trots laat liggen, die niet alleen mooi zijn maar ook duurzaam. Maar hoe wordt linnen eigenlijk gemaakt? Twee weken later stond ik op een vlasplantage in Zeeland om dat uit te zoeken.”

MADE IN HOLLAND

Op de plantage maakte Alicja kennis met de ambachtelijke productiewijze. “Linnen wordt dus gemaakt van de vezels van de vlasplant.” De familie Timmers, die al generaties lang vlas verbouwt, nam haar mee in het ambachtelijke proces. “Ik was gefascineerd. Waarom leren we dit niet op school? 85 procent van al het linnen komt uit Nederland, België en Frankrijk, maar op labels lezen we vooral ‘Made in China’. Wat als we dat kunnen veranderen?” Kort na het bezoek in Zeeland vloog Alicja naar Litouwen om haar eigen collectie te ontwerpen. “Hier ontstond de allereerste Narzuta collectie. De naam ‘Narzuta’ komt van narzutka, dat Pools is voor sprei of deken – een mooie link naar mijn Poolse roots. Al mijn producten, van dekens en kussens tot tafelkleden en placemats, zijn van honderd procent puur linnen en tijdloos in design.”

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

IN 6 STAPPEN VAN LIJNZAAD NAAR VEZELS

ZAAIEN Alles begint met lijnzaad: de pure oorsprong van het zachte, natuurlijke linnen.

BLOEIEN Een vlasbloem leeft vluchtig en intens; ze bloeit slechts één dag.

TREKKEN Wanneer het vlas volgroeid is, wordt het met stengel en al uit de grond getrokken en zorgvuldig teruggelegd op het land.

KEREN Geduldig wordt het vlas gekeerd, zodat beide zijden evenveel zon, regen en dauw ontvangen – een proces dat ‘dauwrotten’ wordt genoemd.

PERSEN Na het drogen wordt het vlas van het land gehaald en stevig tot balen geperst, klaar voor de volgende stap.

ZWINGELEN Met zorg worden de harde houtachtige delen eruit gebroken door te zwingelen; op dat moment wordt de zachte vezel zichtbaar.

EEN LEVEN IN VERBINDING MET DE NATUUR

Naast haar liefde voor linnen begon Alicja zich ook te verdiepen in het bakken van zuurdesembrood. “Met een eigen bedrijf en twee kinderen heb ik geen tijd om elk uur een handeling te doen, dus ontwikkelde ik een versimpelde methode die even goed werkt.” Haar onlinecursus werd een succes: inmiddels hebben al 2.200 mensen deze gevolgd. “Het blijft zo’n mooi proces om met je eigen handen een brood te maken.”

EEN VERHAAL OM DOOR TE VERTELLEN

Narzuta is meer dan een merk. “Ik wil mensen inspireren om bewuste keuzes te maken en te ontdekken hoe waardevol het is om terug te gaan naar de basis. Elk verhaal begint met een zaadje, dat uitgroeit tot iets groots. Een lijnzaadje wordt vlas, en uiteindelijk linnen.” Elke deken wordt geleverd met het verhaal over het duurzame ambacht. “En het mooiste is: mijn kinderen zijn mijn grootste fans. Mijn jongste dochter neemt haar linnen dekentje overal mee naartoe en mijn oudste dochter kruipt op de bank met haar ‘mamadeken’.” Voor de toekomst heeft Alicja nog talloze dromen. “Narzuta begon als een klein idee – en kijk waar we nu staan. Als het dak van de boerderij eenmaal is gerenoveerd, wil ik hier een plek maken waar mensen zich kunnen terugtrekken uit de alledaagse drukte. Een plek om te herontdekken hoe mooi het is om terug te gaan naar de essentie – net zoals wij dat hier elke dag met veel liefde doen.”

WIE: Alicja Cwikla (36), Floris (38), Fien (7), Lucy (2)

WAT: historische hoeve

WAAR: Assendelft

BIJZONDER: Floris renoveert de historische boerderij eigenhandig

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen