Article headline
Avendorpse omelet met wilde planten
Leven

Avendorpse omelet met wilde planten

Een wilde-wijngaard-omelet is niet alleen een smakelijke ervaring, maar vult ook de maag effectief en voorziet het lichaam van de nodige eiwitten voor het werk dat gedurende de dag verricht wordt. Door de mogelijkheid om telkens nieuwe en verschillende wilde planten te gebruiken, afhankelijk van wat er in de omgeving groeit, is het een veelzijdig gerecht.

Avendorpse omelet met wilde planten

Goede wilde planten om te verwerken in je omelet zijn onder andere hondsdraf, zevenblad, weegbree, zandkool en paardenbloemblad. Sommige distels kunnen ook worden verwerkt, maar dan moet je het blad eerst kort in kokend water dompelen zodat de stekels zacht worden.

Klop de eieren samen met de room en het zout helemaal los met een garde of vork. Als je op open vuur kookt, zorg dan voor een mooie gietijzeren koekenpan die goed is ingebrand. Thuis kun je het beste een pan met antiaanbaklaag gebruiken (gebruik altijd een plastic of houten pollepel om schade aan de laag te voorkomen). Zet de pan op het houtskool en voeg de boter toe. Zorg dat de pan warm wordt, maar niet te heet. We willen niet dat de omelet gaat kleuren.

Als de boter gesmolten is en licht begint te borrelen, giet je het eimengsel in de pan. Beweeg de pan rustig rond, zodat de omelet gelijkmatig gaart. Zorg er ook nu voor dat de pan niet te heet wordt. Gebruik een pollepel om voorzichtig door de pan te roeren. Voeg de gehakte wilde kruiden toe. De omelet wordt nu halfgaar en licht geroerd. Stop met roeren als hij halfgaar is en laat de omelet langzaam op de bodem doorgaren.

Nu is het tijd om de omelet op te rollen. Houd de pan licht schuin en schud er een beetje mee. Gebruik de pollepel om de omelet bij de rand op te rollen. De omelet moet nog niet helemaal gaar zijn. Zodra de omelet helemaal is opgerold, pak je een bord en leg je dat omgekeerd in de pan. Houd je hand op het bord en draai de pan en het bord om. Zo valt de omelet in zijn geheel op het bord. Je omelet is perfect als hij niet gekleurd is en wanneer je hem opensnijdt, moet de binnenkant nog ‘lopend’ zijn.

Serveer met gehakte amandelen, geraspte oude kaas en getoast zuurdesembrood.

INGREDIËNTEN, VOOR 2 PERSONEN: • 3 eieren • 50 gram room • 25 gram wilde planten • 2 gram zout • 25 gram roomboter

GARNERING: • geroosterde amandelen • wilde kruiden en bloemen • oude kaas • getoast zuurdesembrood

BENODIGDHEDEN: • gietijzeren pan • pollepel

Eet smakelijk!

Nieuwsgierig naar meer recepten en mooie verhalen? Kijk op www.avendorp.nl hoe je het boek Rijpende Dromen kunt bestellen.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen