Article headline
Het Behouden Huys
Wonen

Het Behouden Huys

De behoefte aan duurzaam wonen, wordt steeds groter. Barentsz ontdekkingshuizen speelt daarop in door huizen te bouwen die energieneutraal zijn of zelfs meer energie opleveren dan ze gebruiken. Architect Derk-Jan Wentink: “Wij gaan veel verder dan wet- en regelgeving voorschrijft.”

Het Behouden Huys

“Zo’n zes jaar geleden ontstond Barentsz ontdekkingshuizen”, vertelt Derk-Jan Wentink. De aanleiding was dat ze van twee klanten een aanvraag kregen voor een betaalbare energiezuinige woning. “Van huis uit zijn we architecten, dus we hebben eerst onderzocht hoe we dat het beste konden doen. We kwamen uit op houtskeletbouw. Om betaalbare energiezuinige woningen te kunnen bouwen, is goed isoleren heel belangrijk. Dit doen we onder meer door de gevels volledig te vullen met isolatiemateriaal.” Na het opleveren van de eerste twee woningen bleken de houten huizen zo’n succes, dat Barentsz ontdekkingshuizen een feit was. “De eerste bewoners hielden al direct de helft van hun stroom over. Dus naast het verwarmen van hun huis en het gebruik van elektrische apparaten hielden ze stroom over om hun elektrische auto op te laden. Daarmee hadden we direct het bewijs geleverd dat het bouwen van energiepositieve huizen mogelijk is.”

Energiezuinige houten huizen

De naam Barentsz komt heel toepasselijk van Willem Barentsz van Het Behouden Huys. “Naast ons architectenbureau Nieuw Nederland hebben we het bewust als apart merk in de markt gezet. Barentsz staat voor de bouw van energiezuinige houten huizen.” Naast particulieren werken ze voor eigenontwikkeling en ook steeds meer voor projectontwikkelaars.
Om de kosten laag te houden zijn een aantal dingen bij de bouw van een Barentszwoning gestandaardiseerd. “Hoewel we snel kunnen ontwerpen en bouwen, leveren we 100 procent maatwerk; de indeling en verschijningsvorm is bij elk huis uniek.” Hij legt uit dat de constructie voor elke woning hetzelfde is, maar dat je vervolgens een hoge mate van vrijheid hebt om de woning naar je eigen wensen en smaak samen te stellen. “Een plat dak of juist een punt, geschakeld of vrijstaand, een open ruimte of aparte ruimtes, het is allemaal mogelijk. Naast duurzaam en energiezuinig is onze doelstelling: een hoge mate van ontwerpvrijheid. We hebben al een stolpboerderij en twee schuurwoningen gerealiseerd, maar ook een Forest house en een Farm house. Wat de woningen gemeen hebben, is dat ze goed in een landelijke omgeving passen.”

Duurzaam wonen

Als je zelf een huis laat bouwen, zijn er ontzettend veel beslissingen die je moet nemen. Het gestandaardiseerde proces voor met name de constructie, installatie en het materiaal (hout) helpt niet alleen om de kosten laag te houden, maar ook om snelheid te maken en mensen te begeleiden in het ontwerpproces. “Het is fijn als er een aantal basisuitgangspunten zijn. Die ontzorgen en geven rust.” Derk-Jan verwacht dat de behoefte aan duurzaam wonen steeds groter wordt. “Wij laten zien dat we huizen kunnen bouwen die meer stroom opleveren dan ze verbruiken. Hierbij gaan we veel verder dan wet- en regelgeving voorschrijft.”

Traditionele woningen bouwen (lees: van steen en beton) is niet meer van deze tijd, volgens de architect. “De productie van steen en beton veroorzaakt heel veel CO₂ en stikstof. Houtskeletbouw is vele malen milieuvriendelijker, er is tijdens het productieproces veel minder CO₂-uitstoot en je kunt sneller werken, omdat wij een groot deel prefabriceren. Daarbij zijn de arbeidsomstandigheden voor bouwvakkers beter, omdat een Barentsz-woning binnen een week staat, waarna alles binnen in een droge omgeving afgebouwd wordt. “Het is een mooie manier om op deze manier te kunnen bouwen. Uiteindelijk willen we ernaar toe om steeds nog een stapje milieuvriendelijker te bouwen, maar als je onze woningen vergelijkt met traditionele huizen zijn we al goed op weg!”

3 vragen aan architect Derk-Jan Wentink van Barentsz ontdekkingshuizen

Waarin onderscheiden jullie je?

De huizen onderscheiden zich qua ontwerp en het bouwproces, doordat wij het ontwerp en de realisatie combineren en een eigen productiefaciliteit hebben. Voor een opdrachtgever is dat heel overzichtelijk. Verder kunnen we in een vroeg stadium prijzen afgeven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en we handelen snel; 365 dagen na het eerste gesprek kan het huis opgeleverd worden. Dat is twee keer zo snel als in de traditionele bouw. 

In hoeverre hebben jullie last van de gestegen grondstoffenprijzen?
Natuurlijk merken wij dat ook. Wel hebben we, mede dankzij onze eigen fabriek in Letland waar de constructie wordt gemaakt, grip op onze inkoopprijzen. Daarbij werken we in Nederland met een vast team dat onze huizen afbouwt, waardoor we goede afspraken kunnen maken.

Wat zou jullie graag nog ontwerpen en bouwen?
We zouden graag meer voor projectontwikkelaars gaan bouwen. Ons basisconcept zou zich ook goed lenen voor een woon- of appartementencomplex of bijvoorbeeld ouderenwoningen. We laten graag zien dat er meer is dan een vrijstaande particuliere woning.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Barentsz
Waldeck Pyrmontlaan 22
Baarn
035 - 542 20 26Website
Barentsz

Verder lezen