Article headline
Geert in gesprek met Onno Hoes, voorzitter NVM: Emigreren uit de Randstad
Wonen

Geert in gesprek met Onno Hoes, voorzitter NVM: Emigreren uit de Randstad

81% van de Randstedelingen die een woning buiten Amsterdam zoekt, aast op een stekje met een eigen tuin. Nooit eerder was dit percentage zo hoog. Tegelijkertijd komt er veel agrarische bebouwing vrij. Wij zien hier kansen. Hoe ziet de NVM deze situatie? Wij vragen het voorzitter Onno Hoes.

Geert in gesprek met Onno Hoes, voorzitter NVM: Emigreren uit de Randstad

Onno Hoes, sinds juli 2019 voorzitter van de NVM, groeide op in Noord-Brabant. Hij studeerde in Eindhoven en ook zijn politieke loopbaan speelde zich af in de zuidelijke regionen van ons land. Behalve tussen november 2017 en juli 2019. In deze periode was Hoes waarnemend burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. Hoe heeft hij Noord-Holland en zijn inwoners leren kennen? “Als zeer verfrissend! Voor ik in Haarlemmermeer ging werken was ik er nog nooit geweest. Mijn hele netwerk lag in Zuid-Nederland. Ik vond het een hele stap. Gelukkig werd ik positief verrast. Het is er mooier dan ik had verwacht, zeker als je de polders intrekt. En de mensen zijn open en direct. Overal waait een frisse wind doorheen. Ik snap heel goed dat jullie er graag wonen en werken!”

Donderdagochtend 10.03 uur. Onno verschijnt in beeld. “Sorry! De vorige online meeting liep uit en ik wilde nog even een kop koffie pakken”, verontschuldigt hij zich vriendelijk. “Maar jullie snijden een interessant vraagstuk aan. Wat wil je weten, Geert?”

Veranderende vraag is duidelijk

Geert is benieuwd of de genoemde cijfers ook bij de NVM bekend zijn. “Het is inderdaad duidelijk dat de consument zich vaker buiten de steden oriënteert”, reageert Onno. “Deze tendens is een jaar of tien geleden al ingezet. Dat komt door de prijsverschillen, maar ook door het type woningen. Steeds meer mensen willen een ruime, grondgebonden woning met een tuin voor de kinderen. We zien ook dat mensen die de stad eenmaal hebben verlaten, bij een volgende verhuizing nog verder de provincie intrekken. Kennelijk heeft het een paar jaar nodig, maar ziet men uiteindelijk in hoe lekker het leven buiten de stad is.”

“Mensen ontdekken nu hoe lekker het buitenleven is”

Thuis wonen, werken én recreëren

Het is koren op de molen van Geert. Het zoekgedrag van zijn klanten bevestigt de woorden van Onno. Geert vermoedt dat corona deze trend verder heeft versneld. Onno knikt. “Dat gevoel heb ik ook. Mensen voelen zich fijn buiten de drukke stad én ze kunnen hier beter hun eigen plek creëren. Je huis is een plek geworden waar je woont en werkt. Zelfs relaxen doe je tegenwoordig vaker thuis. Daar heb je meer ruimte voor nodig en mensen zijn bereid daar extra voor te betalen. Een vakantie in het vooruitzicht is ook niet meer zaligmakend. Het patroon verandert. Over tien jaar zullen we concluderen dat deze periode bij veel mensen een zenuw heeft geraakt.”

“De trek naar het buitengebied versnelt. Er is een zenuw geraakt”

Patstelling in de woningmarkt

Oké. Dus de consumentenbehoefte is duidelijk. De algehele roep om nieuwbouw is ook verklaard. En bijna zeventig procent van Nederland is onbebouwd. De grote vraag voor Geert is nu: waarom komen er in het buitengebied zo weinig grondposities vrij voor woningbouw? “Dat heeft alles te maken met geld. Allerlei complexe factoren hebben geleid tot een patstelling tussen gemeenten en projectontwikkelaars”, weet Onno als oud-burgemeester. “De markt faalt. Alleen ingrijpen door het Rijk kan dit doorbreken. Het belang van de consument moet weer centraal staan. Pas dan kan de boel weer op stoom komen.”

We hebben de streek herontdekt

Onno vreest dat dit nog even tijd nodig heeft. Ter illustratie wijst hij Geert op recente cijfers die aantonen dat nieuwe appartementen steeds langer te koop staan. “Dit toont aan dat woonbeleid niet aansluit op wat mensen willen. Per vierkante meter lekker efficiënt bouwen is een keuze vanuit de politiek, niet vanuit de inwoners.” Ook om zich heen ziet Onno hoezeer de streek de laatste jaren herontdekt is. “Al wandelend, fietsend en hardlopend genieten we volop van het landschap. De wind en het weidse uitzicht maken je hoofd leeg. Lokale producten zijn niet aan te slepen. De boer wordt weer gezien en gewaardeerd. Logisch dat veel mensen graag landelijk willen wonen.”

Bent u klaar om te emigreren naar het platteland? Doe de test!

Regelgeving blokkeert ondernemers

Het buitengebied kan ook uitgelezen kansen bieden voor bedrijvigheid. Met de nadruk op kan. De grondprijzen zijn gunstig, maar de onevenredig strenge regelgeving is spelbreker. Geert vertelt over een klant die zijn oog had laten vallen op voormalige agrarische opstallen. “Hij had mooie plannen: alles opknappen, wonen met zijn gezin en jacuzzi’s opslaan voor zijn webshop. Het enige wat de gemeente hem aanbood was een procedure voor bestemmingswijziging. Van negen maanden. Zónder garanties!” De man bedankte vriendelijk. “Gemiste kans,” vindt ook Onno, “voor de ondernemer én de vitaliteit van het buitengebied.”

“Gemeenten moeten denken in kansen: maatwerk met oog voor het open gebied”

Platteland kansrijk voor vele activiteiten

“In vrijkomende agrarische gebouwen mag je inderdaad weinig anders ondernemen”, vervolgt hij. “Hier zit meestal provinciaal beleid achter. Daar leeft nog altijd het idee dat het buitengebied stil moet zijn. Alsof trekkers geen lawaai maken. Op het platteland passen zo veel activiteiten! Ook erfdeling, kangoeroewoningen, collectief particulier opdrachtgeverschap… Provincies en gemeenten zouden zich flexibeler moeten opstellen. Denken in mogelijkheden. Maatwerk bieden, zonder de waarde van het open gebied uit het oog te verliezen. Kijk ook naar asbestsanering, stikstofreductie, ruimte voor ruimte, doorstroming. Om dat te stimuleren schuiven wij aan bij Interprovinciaal Overleg en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Maar het gaat moeizaam, eerlijk gezegd.”

“Ik hoop van harte dat de kiezer in 2021 stemt als consument”

NVM strijdt mee

“Tja, Onno”, lacht Geert, “zo kan ik met onze pipowagen in de Kalverstraat natuurlijk rondjes blijven rijden tot ik een ons weeg! Wat kun je als NVM nog méér doen om die kansen op het platteland grijpbaar te maken?” Onno antwoordt vastberaden. “Als belangenvereniging voor makelaars en taxateurs zijn wij indirect óók consumentenvertegenwoordiger. Wij hebben een haarscherp beeld van onze klantbehoeften. Dat leggen wij natuurlijk op tafel bij de overheden. Met alle verkiezingen in het vooruitzicht breekt hét moment aan om deze onderwerpen op de agenda’s te krijgen. De nieuwe vraag is zonneklaar. Wij bespreken dit met Kamerleden, gedeputeerden, wethouders, burgemeesters. Bij alle politieke partijen hebben wij onze input aangeleverd en toegelicht. Maar uiteindelijk maken zíj het beleid. Ik hoop dan ook dat de kiezer zich als consument gedraagt. Stem bewust, zou ik tegen je lezers willen zeggen.”

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen