Article headline
Wijn van West-Friese bodem
Leven

Wijn van West-Friese bodem

Elke editie van Buitengewoon recenseert Bas Westenenk, een van de oprichters van wijngaard Avendorp, een wijn uit de streek. Deze keer twee wijnen van Wijngaard Saalhof. De eerste, Saalhof Secco, wordt ook wel het mirakel uit West-Friesland genoemd, het is een zeer toegankelijk aperitief voor elke gelegenheid. De tweede is Saalhof Fantastique, een verrassende, mousserende wijn.

Wijn van West-Friese bodem

PROOSTEN MET BUBBELS

Aah, het is weer zo’n zalig rommelig weekend, je kent het wel. Klusje hier, boodschapje daar. Een typische zaterdagmiddag waarop de wereld even op pauze lijkt te staan. En met dit schitterende weer lonkt de buitenlucht. Vandaag trok ik eropuit met mijn kinderen voor een ontspannen fietstocht  langs de wijngaard.

Eenmaal thuis werden we verrast door een uitbundige bourgondische borrelplank, zo overdadig dat je je afvraagt of er überhaupt nog ruimte is voor het avondeten. Maar wat drink je daarbij? BUBBELS, natuurlijk! Mij maak je daar altijd blij mee.

Of het nu een cava uit Spanje is, vonkelwijn uit Zuid-Afrika, prosecco uit Italië, sekt uit Duitsland, crémant uit Frankrijk of de wereldberoemde champagne uit de gelijknamige regio: bubbels hebben altijd een bijzonder plekje in mijn hart. Hoewel de laatste mijn persoonlijke favoriet blijft, ontdekte ik vandaag dat schatten soms dichter bij huis liggen dan je denkt. Deze sublieme Secco van het lokale wijnhuis Saalhof in Wognum bleek de perfecte metgezel voor dit moment!

Later op de dag ontkurkten we ook nog de Fantastique, een unieke  bubbel van hetzelfde wijnhuis, op dezelfde traditionele wijze gemaakt als champagne, met een tweede gisting op fles. De smaakexplosie was ongekend: zacht, bruisend, met verfijnde tonen die de zintuigen streelden. Ik kan niet anders dan dit onthouden voor de naderende feestdagen.

En hier is nog een leuk weetje voor de wijnliefhebbers onder ons: om de muselet, de ijzeren sluiting om de kroonkurk, te openen, moet je hem altijd zes keer draaien. Een kleine handeling die het genot van het openen van de fles alleen maar vergroot.

Ik kijk nu al uit naar de volgende verrassingen die de wereld van wijn voor mij in petto heeft.

Proost op avontuur en ontdekking!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen