Article headline
Rondje Westfriese Omringdijk
Leven

Rondje Westfriese Omringdijk

Het is de oudste dijk van Nederland en slingert langs polders, molens en oude steden in West-Friesland. En hoewel de Omringdijk vooral het levende monument van de eeuwige strijd tegen het oprukkende water is, zijn er langs deze 126 kilometer lange waterkering ook de fijnste restaurants, winkels en logeeradressen te vinden.

Rondje Westfriese Omringdijk

LESJE GESCHIEDENIS

De Westfriese Omringdijk is de historische dijk die van Hoorn langs Alkmaar, Schagen, Medemblik, Enkhuizen en weer terug naar Hoorn loopt. Deze regio werd eeuwenlang door oprukkend water omsingeld, waarbij het grootste gevaar van de Zuiderzee (tegenwoordig het IJsselmeer) kwam. Een groot deel van de Beemster, Schermer, Zijpe, Wieringermeer en Heerhugowaard stond onder water. Aan de West-Friezen en hun waterschappen de taak om de voeten droog te houden. De Omringdijk is het levende monument van deze strijd en altijd de steun en toeverlaat tegen het woeste water gebleven.

HET KOFFIELOKAAL

Verscholen in een zijstraat van de Grote Noord zit Het Koffielokaal. Iedere week wordt de specialty koffie gebrand door koffiebranderij Keen uit Utrecht, waardoor ieder ‘bakkie’ verser dan vers is. Het interieur is rustig, met fijne zithoekjes en lekker veel groen, een fijne plek om te studeren, lezen of af te spreken om bij te kletsen. Naast koffie staan er ook altijd voldoende taartjes, yoghurt, tosti’s en verse sappen op het menu.

Lange Kerkstraat 5 Hoorn, hetkoffielokaal.nl.

21’BOUTIQUE

Een heerlijke conceptstore waar je goede koffie drinkt, kunt werken, mensen ontmoet en niet te vergeten: shopt! Het café heeft een simpele, wisselende kaart met avocado toast, smoothie bowls en lekkere taartjes. Aan de lange tafels in de lichte ruimte boven het café kan rustig gewerkt worden, en in de shop zijn kleine cadeautjes en leuke fashion- en lifestyle-producten voor kids en volwassenen te vinden.

Nieuwe Noord 21 Hoorn, 21boutique.nl.

BY BROERSEN

Dit familiebedrijf bestaat al 50 jaar en is inmiddels overgenomen door de derde generatie. Hoewel de specialiteiten aardbeien en asperges zijn, biedt de onlangs vernieuwde boerderijwinkel een keur aan lokale versproducten en verkopen ze er ook producten onder hun eigen label, zoals chutney’s, sauzen, jams en soepen. Gedurende de juiste maanden (check de website) kun je er fruit en bloemen plukken in de zelfpluktuin en op het terras genieten van koffie, thee, aardbeienslofjes én ijs. Dergmeerweg 30 Warmenhuizen, bybroersen.nl. Handig: by Broersen heeft ook een boerderijautomaat waar 24/7 de lekkerste seizoensproducten uit gekocht kunnen worden.

LEUK! RESTAURANT

Voor een lazy lunch, avondvullend diner of gezellige hightea ben je bij Leuk! aan het juiste adres. Wie hier de drempel over stapt wordt heerlijk in de watten gelegd. De sfeer is er huiselijk, je voelt je direct thuis in dit mooie pand vol gezellige zitjes en knus ingerichte hoekjes. Op het menu staan biologische, streekgebonden en duurzame producten, met tevens voldoende vega(n) opties.

Nieuwe Laagzijde 11 Schagen, leukrestaurant.com.

LUTTIK

Luttik is een boutique hotel, coffeebar en conceptstore in één. Wie hier binnenstapt gaat, op bezoek bij eigenaren Geert en Hester, zoals ze het zelf omschrijven. De Luttik-sfeer is relaxed, licht en ruim, met basic kleuren en natuurlijke materialen. Leuk detail: alles wat hier wordt gebruikt is te koop, van de lampen tot het serviesgoed en van de woonaccessoires tot zelfs de meubels. Sinds kort is het tegenoverliggende ‘Huis met de Kogel’ ook onderdeel van Luttik. In dit bijzondere rijksmonument realiseerden Geert en Hester een short stay appartement voor zes personen in dezelfde lichte sfeer.

Appelsteeg 1 Alkmaar, luttikalkmaar.com.

RESTAURANT ’T ANKER

Pal aan het Kolhornerdiep, aan de rand van het pittoreske dorpje Kolhorn, zit restaurant ’t Anker. Hier maakt chef-kok Danny van Zweeden de lekkerste gerechten met (veelal) lokale producten en ingrediënten. Voor zoetekauwen is ’t Anker trouwens ook een walhalla. Patissier en chocolatier Alberto presenteert er namelijk de lekkerste (en mooiste) toetjes, taarten en bonbons, iets wat hij ook graag deelt door tijdens de wintermaanden chocolade-workshops aan te bieden.

De Strook 8 Kolhorn, restaurantanker.nl.

JOLANDELIJK

Al 25 jaar jaar verkoopt Jolanda tijdloze, gebruikte meubels en accessoires. Van kasten tot kroonluchters en van serviezen tot textiel: zolang ze het zelf mooi vindt, krijgt het van haar een plekje in de grote schuur op haar erf in het landelijk gelegen Twisk. Struinen tussen de antieke, brocante, vintage en industriële spullen kan op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Bennemeersweg 10 Twisk, jolandelijk.nl.

KASTEEL RADBOUD

Kasteel Radboud werd in de 13de eeuw als burcht gebouwd in opdracht van Graaf Floris V. Het was onderdeel van een serie van vijf andere burchten en is het enige kasteel dat bewaard is gebleven. BIJZONDER: de contouren van de oorspronkelijke bouw zijn nog zichtbaar én alle vloeren en funderingsbalken zijn origineel middeleeuws. Neem tijdens je bezoek zeker ook een kijkje in de kruidentuin; hier zijn planten en kruiden te vinden die al in de middeleeuwen werden gebruikt. Oudevaartsgat 8 Medemblik, kijk voor openingstijden en tickets op kasteelradboud.nl.

BISTRO OP 3

In het historische centrum van Medemblik, in een prachtig 17de-eeuws VOC-pand zit Bistro op 3. Eigenaresse en gastvrouw Yvonne deed hier het interieur, dat bestaat uit warme kleuren, aaibare materialen en metershoog bloemenbehang van de oude Hollandse Meesters. Op de kaart staan eerlijke en toegankelijke gerechten: van carpaccio tot caprese en van crème brûlée tot een piepkuiken van het spit. Op zondagmiddag kan er een uitgebreide 3-gangen high tea gereserveerd worden, en voor wie na een gezellige avond wil blijven slapen is er sinds kort ook een B&B-appartement boven het restaurant.

Kaasmarkt 3 Medemblik, bistrop3.nl.

STRANDPAVILJOEN DE ZOETE ZEE

In het uitgestrekte Vooroevergebied gelegen aan het IJsselmeer is het heerlijk turen over het water en wandelen in de natuur. Het uitzicht bij strandpaviljoen De Zoete Zee is iedere dag anders: bij helder weer zijn de omringende plaatsen Andijk, Wervershoof of zelfs Enkhuizen te zien. Op het menu staan hapjes, drankjes en gerechten die passen bij het seizoen: van pompoenhummus met gegrilde groenten tot warme choco, smoothies en vers gemaakte frieten.

Vooroever 15 Medemblik, dezoetezee.nl.

TIP: wist je dat het uitgestrekte Vooroevergebied bestaat uit gras, bomen, struiken én een fijn zandstrand? Met de Regatta-haven om de hoek staat watersport hier centraal, maar er kan ook heerlijk worden gezwommen, gewandeld en gespeeld.

RESTAURANT HET KERKJE

Zijn de prachtig opgemaakte gerechten bij restaurant Het Kerkje niet al uitzonderlijk genoeg, de locatie maakt het pas echt bijzonder. Het gerestaureerde kerkje uit 1667 ligt pal aan de dijk en heeft een klassieke Franse keuken, waarbij goed gebruikgemaakt wordt van seizoensproducten. Patron-cuisinier Luc en gastvrouw en sommelier Monique doen niets liever dan hun gasten in de watten leggen en maken van een lunch of avond uit een echte beleving.

Buurtje 4 Andijk, restauranthetkerkje.nl.

CAMPING DIJK & MEER

Gelegen tussen de VOC-steden en aan het prachtige IJsselmeer ligt deze rustige en groene familiecamping. Kamperen doe je met je eigen tent of caravan, of door een van de fijne accommodaties te huren (van Bell-tent tot tiny house). Buiten de speeltuin, ponyranch en het IJsselmeer – waar gezwommen, gekajakt en gevaren kan worden – organiseren ze hier regelmatig bioscoopavonden en skelterraces én huur je er houtgestookte pizzaovens voor homemade pizza’s. Reserveren voor 2024 kan vanaf nu; de camping opent zijn deuren weer op 1 april 2024.

Proefpolder 4, Andijk, campingdijkenmeer.nl.

FRUITKWEKERIJ ’T KEETJE

Deze fruitkwekerij en zorgboerderij heeft naast een lunchroom met gezellig terras, ook een boerenlandwinkel, beleeftuin en eigen boomgaard. In de juiste maanden (check de website) pluk je hier vers fruit of schaf je een fruitboompje aan voor je eigen pluktuin. In de boerderijwinkel koop je natuurlijk de lekkerste zelfgemaakte (fruit)producten of die van lokale producenten.

Kadijkweg 65a Lutjebroek, hetkeetje.nl.

SCHAPENSTREEK

Op deze biologische zuivel- en zorgboerderij wordt de melk van 150 melkschapen verwerkt tot kaas, yoghurt en ijs. De schapen lopen er heerlijk rond om te grazen; in de winter gaan ze naar de stallen en krijgen ze gras van eigen land. De boerderijwinkel op het erf zit in de zomermaanden aan het doorvaarbare water, in de winter verhuist de winkel naar een plek dichter bij de weg. Naast de eigen gemaakte zuivelproducten kun je hier ook terecht voor zachte wol en crèmes van schapenwolvet. Open: woensdag t/m zondag vanaf 13.00 uur (check de website van tevoren).

De Gouw 57a Lutjebroek, schapenstreek.nl.

FAMILIE BUITENHUYS

Eigenaresse en binnenhuisarchitecte Marielle ontwierp en bouwde eigenhandig twee vakantiehuisjes op een klein park aan het Markermeer. Huisje no.7 is een vakantiehuis met tuinkas eraan vast. In het dichte deel vind je een keuken, badkamer, woonkamer en slaapkamer, maar voor wie wil slapen onder de sterrenhemel of genieten van romantische vergezichten heeft de tuinkas nog een extra woon- en slaapgedeelte. Huisje no.9 staat verscholen achter hoge bomen en heeft een verlaagd bad bij het raam dat uitkijkt over de weilanden. De inrichting is huiselijk, knus en compleet. Hier ontbreekt het je aan niets met de kasten vol speelgoed en spelletjes, boeken, platen, … In de keuken ligt zelfs de pasta al klaar.

familiebuitenhuys.nl.

PLUIM

In het centrum van historisch Enkhuizen zit Pluim, een duurzaam warenhuis vol fijne producten waar je blij van wordt. Jacqueline en Jasmijn (moeder en dochter) vormen de drijvende kracht en laten graag zien hoe je verantwoord kunt winkelen. Van schoonmaakartikelen tot cadeautjes, woonaccessoires en verzorgingsproducten; allemaal met zo min mogelijk plastic, milieuvervuilende ingrediënten of onethische productieprocessen.

Dubbel Westerstraat 44 Enkhuizen, pluim-enkhuizen.nl.

ZUIDERZEEMUSEUM

Hoewel het buitenmuseum in de wintermaanden gesloten is, valt er binnen de museummuren gelukkig ook genoeg te zien (en te doen). In de schatkamer van de Zuiderzee duik je in een zee vol verhalen en maak je kennis met zowel voormalige als de huidige bewoners van deze regio. Zij vertellen over het dagelijks leven, de gebruiken, de feesten en de kleding van toen én nu.

zuiderzeemuseum.nl.

HERTENKAMP

Midden in het Wilhelminaplantsoen – een groene oase in hartje stad – ligt bezoekerscentrum Hertenkamp. Het centrum biedt onderdak aan een kinderboerderij, hertenweide, een unieke heemtuin vol wilde planten en een gezellige theetuin waar je binnen en buiten terechtkunt voor koffie, gebak en een kleine lunch. Wilhelminaplantsoen 2 Enkhuizen, hertenkampenkhuizen.nl.

TIP: DE OMRINGDIJK IN JE BROEKZAK

Zin in een rondje Omringdijk? Download de app Westfriese Omringdijk en breng op 25 locaties de geschiedenis tot leven met verhalen, foto’s en kaarten. Van gemaal Lely tot de Kolk van Dussen en van Zijpe tot de Zuiderdijk. Leuk om ‘live’ op de dijk te gebruiken, maar vanuit huis kan natuurlijk ook. De app Westfriese Omringdijk is te downloaden via de App Store of Google Play.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen