Article headline
Binnenkijker: Tussen zilt en zoet in
Wonen

Binnenkijker: Tussen zilt en zoet in

In het heuvelachtige land van het voormalige eiland Wieringen ligt op de rand van Oosterland een droom van een boerderij uit 1872. De boerderij is typisch West-Fries gebouwd: gele steentjes, raampartijen met luiken, een staartstuk en twee rietspiegels.

Binnenkijker: Tussen zilt en zoet in

De stolp is al meerdere generaties bewoond door dezelfde familie. Het uitzicht over het glooiende landschap, het zicht op Oosterland en het feit dat het IJsselmeer én de Waddenzee op steenworp afstand liggen, maakt de plek uniek. Toen deze prachtige boerderij in Oosterland in 2018 te koop kwam, trok het onmiddellijk de aandacht van Nils en Anna Limpers. Anna groeide op een steenworp afstand van de boerderij op en kwam als kind dikwijls bij mevrouw Kool (in het dorp bekend als ‘vrou Kool’) langs om de schapen en lammetjes te bekijken. Ze woonden destijds in Hippolystushoef en waren al een tijdje opzoek naar een nieuwe plek met meer ruimte. “Gelukkig stonden we in de zoekdatabase van Klaver, waardoor we als eerste de boerderij konden bezichtigen. Zowel de plek als de boerderij voelden direct vertrouwd”, vertelt Anna. Het grappige is: niet alleen ik, maar ook de familie van Nils heeft hier haar roots liggen.”

Altijd reuring

“We gingen de boerderij om half tien in de ochtend bezichtigen en om zeven uur hadden we 'm gekocht. Ik denk dat de familie Kool het ons gunde. Vrou Kool woonde hier tot hoge leeftijd. Er was op deze plek altijd reuring. Ze hadden veel beesten: schapen, varkens en paarden. Ze hadden ook pensionstalling, dat zorgde ervoor dat er altijd iemand langskwam. Dus niet alleen voor ons, maar voor heel veel mensen uit de omgeving heeft deze plek een bijzondere betekenis. Wie je ook spreekt, iedereen heeft een connectie met de boerderij.”

Rustig beginnen

“Na de koop hadden we nog enkele maanden de tijd voordat we konden beginnen met de verbouwing, maar het smeden van de plannen was natuurlijk al begonnen. De oude boerderij was prachtig, maar moest wel grondig verbouwd worden. De keuken vormde de basis. Van daaruit zijn we verder gaan denken. Aannemer Patrick Hollander nam de klus aan. Omdat er geen haast was, konden we een goed plan van aanpak maken. De samenwerking met Patrick was enorm prettig. Als wij wat bedachten, bespraken we het met elkaar en werkten we vandaaruit verder. Patrick ziet geen bergen en als er een berg is, zoekt hij een oplossing. Daarnaast heeft hij heeft heel ervaring met boerderijen. Mario Lont hebben we de benodigde bouwkundige berekeningen laten maken. Verder hebben we alles zelf bedacht”, zegt Nils.

No items found.
No items found.
Gelukkig stonden we in de zoekdatabase van Klaver, waardoor we als eerste de boerderij konden bezichtigen

Net als de Egyptenaren

“Omdat ik een bedrijf in staalmontage heb, wilde ik wat staal in het huis verwerken, zoals de stalen laswartels in de keuken en de stalen constructie bij de vierkantspalen. We hebben hiervoor eenzelfde constructie bedacht als de Egyptenaren bij de piramides. Daar hou ik van, iets verder gaan dan een ander en iets slimmer denken. Ook wilden we graag een stalen loopbrug en een mooie stalen trap.” Uiteindelijk werd er twee jaar verbouwd en creëerden Nils en Anna hun droomhuis. Waar eerst nog het plan was om alleen de buitenmuren te laten staan, werd ook dit uiteindelijk vernieuwd. “Ze waren zo scheef, dat konden we niet zo laten”, zegt Nils lachend.

Van meerdere kanten bekijken

De haard in het midden van het woongedeelte is een echte eyecatcher. “We wilden graag een haard die je van meerdere kanten ziet, maar we wisten niet precies hoe”, zegt Anna. “Totdat we in een restaurant in het oosten van het land kwamen. Daar hadden ze precies zoiets met een blauwstalen ombouw. Dat moest het worden! Het inmeten was nog wel een klusje… De meneer die het gemaakt heeft, is hier wel een dag aan het inmeten geweest, maar het resultaat is prachtig.”

No items found.
No items found.

Kijken en gelijk kopen

Om keukeninspiratie op te doen gingen Nils en Anna naar Van Slageren Keukens & Interieur in Schagen. “We hadden het plan gevat om een keuken te laten maken in Duitsland, maar om een beetje te kijken wat het precies moest worden gingen we naar Van Slageren. Dat klikte zo goed dat we binnen twee uur een nieuwe keuken hadden gekocht.”

Treinwagondelen

“Patrick en zijn team hebben enorm veel gedaan en daar zijn we ontzettend blij mee, maar we vonden het ook leuk om zelf dingen te doen. Het sloopwerk hebben we zelf gedaan en de betonvloer. Ook hebben we de deuren zelf laten maken, dat zijn oude treinwagondelen en de balken komen uit een Franse kerk. Er zijn ook een aantal balken van de oude stolp in het nieuwe huis verwerkt. Wat ik verder iedereen kan aanraden die gaat verbouwen, is een lichtplan”, zegt Anna. “Wij zijn hiervoor naar Primalicht in Schagen gegaan. Ageeth Dijkstra heeft ons ontzettend goed geholpen. We hebben alles afgestemd op de kleuren en inrichting van het huis. Het is vaak iets wat vergeten wordt, omdat het budget aan het eind van de verbouwing op is, maar mooie verlichting is echt de kroon op je werk.”

'Het leek wel een dorpskroeg’

“Voor ons was de verbouwing een heel leuke tijd. We hadden iedere vrijdagmiddag een gezellige borrel met het team; het leek wel een dorpskroeg. Het was bijna jammer dat ze weggingen. Als je een goed team om je heen verzamelt en niet te veel haast hebt, is verbouwen ontzettend leuk.”

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen