Article headline
Binnenkijken bij: Twee voor de prijs van één!
Wonen

Binnenkijken bij: Twee voor de prijs van één!

Dat dromen kunnen uitkomen, bewijst het verhaal van Joost, Leonie en haar ouders. Ze kochten in 2019 samen een stolpboerderij uit 1864 in Bobeldijk en toverden het om tot twee waanzinnige huizen in één boerderij!

Binnenkijken bij: Twee voor de prijs van één!

Nog niet zo lang geleden hadden Joost en zijn vriendin Leonie en haar ouders allebei een eengezinswoning in Purmerend. Als ze weleens in het oosten van het land op vakantie gingen en die prachtige woonboerderijen zagen met grote stukken grond eromheen, konden ze daar alleen maar van dromen. Leonie: “Ik heb een eigen paard. Hoe mooi zou het zijn als we die bij ons eigen huis zouden kunnen stallen?!” Tot ze op een dag besloten de stoute schoenen aan te trekken en eens uit te zoeken wat er te koop was in de buurt.

Joost: “Omdat mijn schoonouders juist hadden besloten hun huis te verkopen om kleiner en gelijkvloers te gaan wonen én omdat we samen financieel gezien meer slagkracht dachten te hebben, besloten we op zoek te gaan naar een boerderij voor ons vieren.” Dit zogenoemde kangoeroewonen, waarbij je met meerdere generaties in één huis woont, bleek bij hypotheekverstrekkers alleen nog een redelijk onbekend fenomeen.

Joost: “We hebben wat moeite gehad om een hypotheekverstrekker te vinden. In eerste instantie was er slechts één hypotheker. Bij de aanvraag bleek dat deze van de vier inkomens alleen de twee hoogste liet meetellen voor de hypotheek, waardoor we toch een ‘beperkt’ budget hadden. We hebben toen een aantal woonboerderijen bezichtigd, maar in onze prijsklasse vertoonden deze te veel constructieve gebreken of was er te weinig ruimte, waardoor het financieel al snel niet meer aantrekkelijk was. Op dat moment besloten we om het idee misschien maar te laten varen…”

No items found.
No items found.

‘ALSOF HET ZO HAD MOETEN ZIJN’

Op vakantie in Limburg wordt Joost gebeld: zijn financiële contactpersoon heeft tóch een hypotheekverstrekker gevonden, die alle vier de inkomens wil laten meetellen. Hierdoor komt er extra budget en is er ruimte voor een degelijk bouwdepot. Joost: “Een dag later komt de stolpboerderij van onze dromen, die eigenlijk boven ons budget was, voor een lagere prijs op de markt. Alsof het zo had moeten zijn! Natuurlijk heb ik direct Geert Klaver gebeld en de eerste dag na onze vakantie zijn we met z’n vieren gaan kijken.” Niet veel later was de koop rond. “Het contact met Geert was direct heel soepel en fijn. We hadden het idee dat hij ons het huis echt gunde.

Inmiddels zijn we ruim een jaar aan het verbouwen en het eind is in zicht. Als interieurbouwer ben ik gelukkig heel handig, dus ik doe zoveel mogelijk zelf in de avonduren en weekenden. Anders hadden we nog een schip met geld nodig gehad om het naar onze zin te krijgen”, vertelt Joost lachend. Alleen voor klussen die hij niet (alleen) kan doen, huurt hij een aannemer, loodgieter of elektricien in. Na het voorhuis te hebben opgeknapt en de boerderij van een extra badkamer te hebben voorzien, was de oude stal, die nu de woonkamer van Joost en Leonie is, aan de beurt. “De vorige bewoners hadden van de oude grupstal een inpandige berging gemaakt, maar om nou te zeggen dat die bewoonbaar was, nee. Er was bijvoorbeeld geen vaste trap naar boven.” Deze is nu geplaatst in een centrale ruimte van de stolp.

“Uiteraard heb ik onze keuken zelfgemaakt en in de achtergevel zijn nieuwe kozijnen geplaatst, waaronder een heel mooi groot kozijn in de dars. Ook is er extra aandacht besteed aan het isoleren van de stolp.” Inmiddels hebben beide stellen een eigen woonvertrek met keuken, bad-, slaap- en woonkamer. “De verbouwing is grotendeels klaar. Alleen de centrale ruimte, logeerkamer en ruimte waar de wasmachine en droger moeten komen, hebben nog wat aandacht nodig.” Ook zouden de bewoners te zijner tijd de zolder nog bij het woonhuis kunnen betrekken. Omdat deze net als de overige verdiepingen vierkant is, kunnen er nog een paar kamers bij worden gemaakt. Ook willen ze graag de naastgelegen stal onder handen nemen. Joost: “De stal is nu te klein voor Leonie’s paard. Momenteel zijn we aan het kijken wat de mogelijkheden zijn.”

No items found.
No items found.

KANGOEROEWONEN

Zowel Joost en Leonie als haar ouders Toon en Kokkie kregen verraste reacties uit hun omgeving toen ze over hun samenwoonplannen vertelden. Kokkie: “We konden het altijd al goed met elkaar vinden en het scheelt dat we in één huis toch allebei ook ons eigen huis hebben. Als het zo uitkomt, drinken we samen koffie, maar echt niet elke avond. Daarbij werken Joost en Leonie allebei buitenshuis, dus overdag hebben we het huis voor onszelf. Hoewel we natuurlijk niet zo handig zijn als onze schoonzoon en al op leeftijd, nemen we weer andere klusjes op ons, zoals de tuin bijhouden, het grasmaaien en de kippen voeren. Ondanks corona hebben wij ons nog geen moment opgesloten gevoeld met al deze ruimte om ons heen! Ik denk dat dat wel anders was geweest als we nog in een huis met een klein tuintje hadden gewoond.”

Een ander voordeel van één huishouden is dat Toon en Kokkie hun dochter en schoonzoon ondanks de coronamaatregelen gewoon iedere dag hebben kunnen zien. Ook Joost en Leonie beamen dat het goed wonen is, niet alleen met zulk prachtig uitzicht voor en achter, maar zeker ook nu iedereen noodgedwongen zoveel thuis is. “Het is nog mooier dan we hadden kunnen dromen. Je komt helemaal in je eigen wereld als je hier het erf oprijdt.”

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen