Article headline
5 mannen en hun dromen op Avendorp
Werken

5 mannen en hun dromen op Avendorp

Het is heerlijk om na een dag achter de computer even lekker met je handen in de klei te zitten

5 mannen en hun dromen op Avendorp

Het is iets waar de meeste jongens meestal alleen over praten in de kroeg, maar deze (inmiddels) mannen deden het. Een eigen wijngaard opzetten. Tien vragen aan Nick Zonneveld over dit unieke project van vijf jonge mannen uit Schagen en omstreken.

WAT HOUDT JULLIE PROJECT IN AVENDORP IN?

Het is de eerste wijngaard van Schagen, een initiatief van vijf vrienden om wijn te maken in de polder. Kai Zonneveld en Koen Zwaan hadden het idee gevat om een wijngaard te beginnen. Ze kwamen bij mij, Nick Zonneveld, met de vraag of ik nog iemand wist met een stuk grond. Op dat moment had Geert Klaver en zijn vrouw Kidi net zelf het stuk grond buiten Schagen gekocht, tegen de terp Avendorp aan. Dus toen ik Geert naar een stuk grond vroeg, zei hij: “je hoeft niet ver te zoeken, dit past helemaal bij ons idee van Schagen nog mooier maken. Daar kunnen jullie zo beginnen.” Toen hadden we dus een stuk grond en nul kennis. Eigenlijk was er alleen een idee en de ambitie om wijn te maken. Op dat moment hebben we Bas Westenenk erbij gevraagd. Bas heeft gewerkt bij restaurant TOV en de Bokkendoorns in Overveen, waardoor we er iemand bij hadden met verstand van wijn. Niet onbelangrijk. Daarna hebben we Erik de Vries erbij gevraagd, omdat hij naast een enorme wijnliefhebber ook ongelofelijk handig is. De juiste groep om dit project aan te pakken werd zo geboren.  

WAAROM EEN WIJNGAARD?

Koen heeft heel lang op campings gewerkt. Eigenlijk wilde hij eerst een voedselbos beginnen, maar dat vonden we iets minder sexy. Al gaat het langzamerhand wel die kant op. Inmiddels hebben we naast de wijnranken ook appel- peren- en notenbomen. Daarnaast werken we met een lokale imker die bijenkasten op onze wijngaard heeft geplaatst. Maar terug naar het begin. We hadden een stuk grond geregeld, maar toen dachten we: hoe pakken we dit aan? We hadden geld nodig. Om dit bij elkaar te krijgen hebben we een ‘crowdfarming’ opgezet. We hebben de wijnstokken ter adoptie beschikbaar gesteld. Voor honderd euro konden wijngenoten eigenaar worden van een wijnstok voor een periode van zes jaar. Enkele keren per jaar worden de adoptanten, die we ook wel wijngenoten noemen, uitgenodigd. Bijvoorbeeld voor de opening van het seizoen of het oogstfeest. Daarnaast krijgen ze een fles wijn van elke geslaagde oogst per geadopteerde wijnstok. Deze crowdfarming was zo succesvol dat binnen drie maanden alle wijnstokken geadopteerd waren. De begroting was rond. Daarna moesten we beslissen welke wijnsoorten we wilden gaan verbouwen en brak de tijd van het proeven aan.

WELKE SOORTEN ZIJN HET UITEINDELIJK GEWORDEN?

Uiteindelijk is onze keuze gevallen op drie hybride soorten. Dit zijn gekruiste druivenrassen die beter tegen de vorst kunnen en minder gevoelig zijn voor schimmels. De eerste is de Johanniter, die wordt gebruikt om een droge witte wijn van te maken. Als tweede hebben we de Gelber Muskateller (Muscat blanc àpetits grains) een zoete druif, die het goed doet als dessertwijn en als derde de Regent, dat is een blauwe druif, die gebruikt kan worden om rode wijn van te maken. Zo hebben we de mogelijkheid om een aantal mooie verschillende wijnen te maken.

ZIJN ER NIET TE WEINIG ZONUREN OM WIJN TE VERBOUWEN IN NEDERLAND?

Qua zonuren zit je in Nederland goed, met uitzondering van afgelopen jaar. Nederland heeft nu een klimaat dat vergelijkbaar is met de Bourgogne in de jaren 80.

GAAN JULLIEOOK ZELF WIJN MAKEN?

Waarschijnlijk gaan we de eerste jaren de oogst naar een collega-wijngaard brengen, omdat we het materiaal en de kennis voor de vinificatie (nog) niet hebben. Officieel zijn we nu alleen wijnbouwers. We moeten nog veel leren, dus het is te risicovol om daarmee te experimenteren. We blijven natuurlijk wel heel nauw bij het proces betrokken. Vooral Bas zal daar een belangrijke rol in spelen, zodat we de smaak kunnen maken zoals wij hem voor ogen hebben. In de toekomst hopen we het hele proces zelf te kunnen uitvoeren.

WAT ZAL HET VERSCHIL ZIJN MET EEN WIJN UIT BIJVOORBEELD FRANKRIJK OF ITALIË?

Wij hebben in Avendorp veel veengrond en wat zeeklei. Dat doet het in principe goed voor het telen van wijn. Ieder wijngebied heeft een andere samenstelling van grond en dus ook van smaak. Onze Avendorp-wijn zal dus een heel eigen smaak krijgen. Er zijn nu al veel Nederlandse wijnen die prijzen winnen, daarom komen er nu al Fransen in Nederland kijken hoe we hier omgaan met nieuwe hybride-wijnsoorten.

IS DAT OOK HET DOEL? DE BESTE WORDEN?

Jazeker, we willen de beste wijn maken en de mooiste wijngaard van Nederland creëren.

HOE ZIET JULLIE GROEP ER NU UIT?

Ik ben verantwoordelijk voor de marketing en communicatie en de secretaris van de stichting. Kai is de penningmeester en de initiatiefnemer samen met Koen, die de voorzitter is en de man met de groene vingers. Bas is de wijnkenner en Erik is de technische man en de greenkeeper.

WAT HOUDT DEZE WIJNGAARD VOOR JULLIE IN?

Het meeste werk gaat nu zitten in het onderhoud van de wijngaard. De aanleg is nu zo goed als klaar. Onkruid wieden, maaien en snoeien is wat we nu het meeste doen. Er is geen wijngaard in Nederland die zo strak is aangelegd, alles is echt op de millimeter aangelegd. Op elk einde van een rij wijnstokken staan bijvoorbeeld schuine palen. Om dit zo strak mogelijk te kunnen plaatsen, hebben we zelf een mal gemaakt, zodat alle palen hetzelfde staan. Snaarstrak dus. De wijngaard is nu 0,75 hectare groot, maar er is mogelijkheid om uit te breiden als het succesvol wordt. Voor ons is het een fantastisch project, een droom die uitkomt. We hebben er heel veel plezier in met elkaar en het is heerlijk om na een dag achter de computer even lekker met je handen in de klei te zitten.

WANNEER IS DE EERSTE OOGST KLAAR?

In het najaar van 2023 gaan we voor het eerst oogsten en in het voorjaar van 2024 is er wijn.

Op 25 september 2021 was de officiële opening, alle wijngenoten waren toen uitgenodigd. Het was een prachtige dag die we in samenwerking met restaurant Stiel hebben georganiseerd. We hebben drie wijnen uitgekozen gemaakt van druiven van wijngaarden uit de buurt, die ook bij ons groeien. Deze wijnen werden geschonken op de opening en Stiel maakte de hapjes die bij de wijnen pasten. Zo kon iedereen al een beetje proeven hoe het straks gaat worden. We krijgen heel veel aanvragen om een wijnrank te adopteren, dus hopen snel weer wijnstokken beschikbaar te hebben.

Ga voor meer informatie naar: avendorp.nl

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen