Article headline
Van alle kanten zicht op het vuur
Wonen

Van alle kanten zicht op het vuur

Landelijk met hout, maar ook stoer met staal. Haardencentrum Alkmaar realiseerde dit ontwerp van architect Mark Min in een nieuwe woning aan de rand van Limmen. Daarbij was één ding vanaf het begin duidelijk: de haard moest een centrale plek krijgen.

Van alle kanten zicht op het vuur

Opdrachtgevers Nick en Linda vielen direct voor het perceel met bos aan de zijkant en een wijds uitzicht over landerijen aan de achterkant én een boerderij uit 1890 erop. Hier zou hun droomhuis moeten komen; landelijk, in een modern jasje. Ze gaven de architect de vrijheid er iets moois van te maken mét een haard. “Een haard brengt gezelligheid, sfeer”, zegt Linda. “Het liefst een haard met aan alle kanten glas. Niet één deurtje, maar rondom glas, zodat je vanuit elke hoek in de leefruimte zicht op het vuur hebt.”

EYECATCHER

In zijn ontwerp koos Mark voor een mix van landelijk, modern en stoer: een rieten dak, hout en terugkerende elementen van staal. Het originele vierkant, dat bij de sloop van de oude boerderij is gespaard, verwerkte hij in zijn ontwerp. Zonder constructieve functie, maar als een echte eyecatcher in de verschillende ruimten. Als scheiding tussen woonkamer en keuken bedacht Mark - zelf ook liefhebber van houtgestookte haarden - een element waarin een haard is geïntegreerd én opbergruimte is gecreëerd voor houtblokken, zoals de opdrachtgever graag wilde. “Een haard is een beeldbepalend element en om die goed te positioneren in de ruimte, nemen we in een ontwerp het type en model al mee”, zegt Mark. “Daarbij staat veiligheid voorop, maar ik vind het ook een toevoeging in het ontwerp als een haard van alle kanten zichtbaar is.” De opening tussen de haard en de hout opslag bleef vrij. Daar loopt de zichtas: vanuit de woonkamer is er vrij zicht naar de keuken en andersom. Zichtlijnen zijn kenmerkend voor Marks ontwerpen. “Ik leg graag visueel verbinding tussen de verschillende ruimten in een woning”, zegt hij. “Maar ook als detail keren lijnen terug, zoals in het haardelement boven de verzonken plint. Doorgaande lijnen door de hele woning geven rust. Door toepassing van dergelijke details krijg je net dat extraatje.”

NIET ÉÉN DEURTJE, MAAR RONDOM GLAS, ZODAT JE VANUIT ELKE HOEK IN DE LEEFRUIMTE ZICHT HEBT OP HET VUUR
BRUNNER LIFTDEURHAARD

De zoektocht naar de juiste haard had wat voeten in de aarde. “Een gashaard wilden we zéker niet”, zegt Nick. “Hout geeft veel meer sfeer. Een beetje hout hakken, blokken op het vuur gooien, het echte werk. Het moest een rechthoekige houtgestookte haard zijn, met dus rondom glas, maar we vonden niet wat we zochten. Tot we bij Haardencentrum Alkmaar kwamen. We kregen er ten eerste meteen een goed gevoel: ze hebben er echt verstand van zaken. En we zagen al meteen een Brunner liftdeurhaard in de showroom. Dat was ‘m! Drie kanten glas, dat wel, maar de liftdeur vonden we top.” Linda sprak vooral de veiligheid aan. “Met het oog op de kinderen vind ik een gesloten haard erg fijn, plus de luchtdichtheid: geen last van rook en geur in huis.” Mark kon zich meteen in de keuze voor de liftdeurhaard vinden: “De soepelheid waarmee je de liftdeur opent en sluit, voelt heel fijn. Echt Duitse degelijkheid.”

STALEN ACHTERWAND

De haard kreeg een stalen achterwand en staal aan de onderkant. Gecoat, om roestvorming te voorkomen. “Het ruwe staal geeft een robuuste uitstraling”, zegt Nick. “En door het gebruik van staal ,aan de achterzijde van de haard, lijkt het of de kolom boven de haard zweeft”, vult Mark aan, “waardoor de focus volledig op het vuur ligt.” Voor de aan- en afvoer van lucht en warmte zijn luchttoevoer van buiten het huis en een rooster aan de achterkant van de haard gemaakt. De haard kent twee circulaties: omgevingslucht gaat langs het verwarmingselement, waarna de warme lucht er aan de bovenkant uitgaat én er wordt warmte verspreid via de vloer, het glas en de roosters aan de achterkant. Nick en Linda genieten volop van hun Brunner liftdeurhaard. “In het voorjaar stoken we drie, vier keer in de week, in het najaar en ‘s winters elke dag. Als je een haard hebt, moet je ‘m natuurlijk wel gebruiken!”

OP TIJD BEGINNEN

Ook een haard in uw  nieuwbouwwoning? Stap in een vroeg stadium binnen bij Haardencentrum Alkmaar, zodat u tijdig weet welke haard u wilt en de nodige werkzaamheden daarvoor al tijdens de bouw van uw woning zijn uit te voeren.

MARK MIN

Architect Mark Min van Raad Architecten uit Zwaagdijk-West was verantwoordelijk voor het ontwerp dat in samenwerking met Haardencentrum Alkmaar gerealiseerd werd.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen