Article headline
Zo maak je jouw tuin rainproof!
Wonen

Zo maak je jouw tuin rainproof!

Hoe maak je de tuin rainproof? We kunnen het niet ontkennen, het klimaat verandert. De zomer wordt heter, de herfst natter en de winter kouder. Door klimaatadaptatie toe te passen houd je rekening met deze veranderingen en blijft de schade in je tuin beperkt.

Zo maak je jouw tuin rainproof!

Hieronder vind je een aantal tips om in te spelen op de grillen van de natuur, zodat je deze periode geen waadpak aan hoeft te trekken om je tuin te betreden.

Zorg voor een goede verhouding van bestrating en groen

Wat je vaak ziet is dat men de hele tuin vol legt met tegels. Door hier slimmer mee om te gaan en de tuin niet helemaal vol te betegelen, voorkom je een piekbelasting op het riool, waardoor je tuin niet blank komt te staan tijdens een heftige regenbui. Wissel daarom bestrating af met groen en half-verharding materialen. Bovendien zorgt goede beplanting voor een koelere tuin op hete zomerse dagen.

Kies voor waterdoorlatende bestrating

Door te kiezen voor waterdoorlatende tegels wordt het water op een natuurlijke manier afgevoerd. Terrastegels van TileSystems zijn daar hét voorbeeld van. De X- Series bestaat namelijk uit duurzame keramische tegels, die al het hemelwater snel afvoeren in hun bufferzone en het vanuit daar direct aan de ondergrond afgeven.

Wist je dat?

Een (ingebouwde) waterberging of vertraagde waterafvoer zorgt voor een betere waterverspreiding

Infiltratiekratten zijn een perfecte oplossing voor een waterberging in je tuin. Deze ondergrondse bodeminfiltratievoorzieningen nemen geen ruimte in én ze hebben een grotere opslagcapaciteit dan bovengrondse voorzieningen. Je kan water ook bergen in een wadi (Water Afvoer Door Infiltratie). Simpel gezegd, dit is een kuil waar hemelwater in terecht komt, wat daarna langzaam in de bodem wegzakt.

Plaats een regenton of –schutting

De makkelijkste regenwaterbuffervoorziening is een regenton. Hierin vang je extra water op voor het sproeien van je tuin. Hetzelfde geldt voor een regenschutting die je ‘gewone’ schutting vervangt. Je vangt water op in de schutting, wat je later weer kunt gebruiken.

Gebruik grind en split voor je paden

Een goed alternatief tussen bestrating en groen is ‘half-verharding’. Naast dat het heel sfeervol staat, laat het regenwater door. Hierdoor zakt het water langzaam weg en wordt het grondwater aangevuld. Voorbeelden van half-verharding zijn grind, split of schelpen.

Het maakt niet uit wat voor tuin je hebt, groot of klein, door je tuin klimaatadaptief en rainproof te maken, kan je tuin de natuurveranderingen met gemak aan. En niet onbelangrijk, het is beter voor het milieu én je eigen genot.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen