Article headline
In gesprek met Pim van Studio Brass: de ideale indeling
Wonen

In gesprek met Pim van Studio Brass: de ideale indeling

Bij Studio Brass geloven ze dat verbouwen ook een feestje moet kunnen zijn. Daarom betrekken ze hun klanten, naar wens, vooral in de leuke fases in het proces: het ontwerp, de stijlkeuzes, de mijlpalen én het eindresultaat. Het gesteggel met leveranciers of de aannemer, het oplossen van technische uitdagingen en het volgen van een planning pakken ze met plezier op.

In gesprek met Pim van Studio Brass: de ideale indeling

Vijf jaar geleden startte Pim met Studio Brass. Na een hbo-studie en -programma Interieurarchitectuur werkte Pim als meubelmaker en ontwerper voor een keuken- en interieurontwerper en later als ontwerper voor een architect. “Alles wat ik in het verleden gedaan heb, komt samen in Studio Brass. Alles is bij ons mogelijk: van alleen een keuken tot de complete inrichting van een woning. Zoals we voor de stolpboerderij in Opdam van Daniël en Petra hebben mogen doen. Het leuke van ons werk? Geen project of opdrachtgever is hetzelfde. Dan doen we een appartement waarvoor iedereen alles uit handen geeft en dan weer een renovatie waar we alleen de keuken en ingebouwde kast verzorgen.”

Verwachtingsmanagement

Het eerst contact met een klant is volgens Pim heel belangrijk. “We gaan met elkaar om de tafel bij ons in de showroom of ter plaatse en spreken de wensen goed door. Dat we een klik hebben, is belangrijk; met sommige mensen ga je een traject aan van een jaar of langer.” Op basis van een eerste intakegesprek volgt een plan van aanpak en de offerte. “Een stukje verwachtingsmanagement is belangrijk. Bij ons weet een klant heel goed wat hij kan verwachten en wie wat gaat doen. Aan ons als ontwerpers de taak de wensen van de klant te ontwerpen naar de stijl en de smaak van de klant.” Hij benadrukt dat hij niet één stijl heeft die hij overal doorvoert. “Het is niet mijn huis, dat klanten zich er lekker voelen, daar gaat het om.”

‘Wij geven de handvatten’

Voordat het ontwerp van een totaalproject tot in de details wordt uitgewerkt schetst Pim eerst een aantal indelingsplannen, die allemaal uitvoerbaar zijn en kloppen qua verhouding en loopruimte. “In elk huis zijn meerdere indelingen mogelijk. Als er voldoende budget is, begin je bij voorkeur helemaal opnieuw, dan kun je het mooiste plan maken.” Hij legt uit dat de een behoefte heeft aan een grotere keuken, de andere bijvoorbeeld aan een werkplek in de woonkamer of juist aan ruimte voor een enorm grote bank of extra lange eettafel. De klant kan op basis van deze plannen vervolgens een keuze maken, die het beste bij de gezinssituatie past.” Hij vertelt dat het meestal een combinatie wordt van de oorspronkelijke indelingsplannen en dat elke keuze consequenties heeft. Als je de keuken immers vergroot, gaat dat ergens ten koste van een andere ruimte. “Wij geven de handvatten, de klant kiest. De input die we krijgen van onze klanten is vaak heel verrassend. Het is overigens niet de bedoeling dat een klant gelijk een indeling kiest: we leggen het in de week zodat het kan bezinken. Als we te snel gaan, moet je later vaak twee stappen terug in het proces. Dan blijkt bijvoorbeeld dat mensen toch graag een grotere keuken willen. Het oorspronkelijke plan is eigenlijk altijd het beste plan. Als je onderweg op verzoek van een klant zaken aanpast, is het resultaat vaak minder.”

Piramidevorm

Voor de stolp in Obdam heeft Pim in eerste instantie drie indelingsplannen gemaakt. “Bij een stolp heb je te maken met een piramidevorm met een schuin dak. In het hart van de piramide is geen daglicht. De kamers zijn eromheen gesitueerd. Aan de oorspronkelijke indeling hebben we bij dit huis niet veel veranderd. Wel wilden we het daglicht zoveel mogelijk benutten. Daarom hebben we de leefkeuken en eetkamer verplaatst naar de achterkant van het huis waar het meeste licht is overdag. Hierdoor werd het huis ook meer gericht op de mooie tuin, wat Daniël en Petra erg aansprak. Omdat de bewoners de woonkamer vooral ’s avonds gebruiken was het niet erg om die in een wat minder licht deel van de stolp aan de voorkant te situeren. Het stel heeft drie kleine kinderen, die graag buitenspelen, daarom kwam er ook een bijkeuken met extra badkamer aan de tuinkant. “Als de kinderen helemaal vies zijn van het spelen, kunnen ze daar gelijk onder de douche.” Boven zijn de slaapkamers, een kinderbadkamer en een badkamer en suite met vaste kasten. Om meer licht en ruimte te creëren heeft Pim aan de achterkant een dakopbouw gemaakt. “Hierdoor heb je ook een prachtig uitzicht op de weilanden.”

Het vierkant

Om de keuken groter te maken is er een muur naar het vierkant doorgebroken. “Het was een beetje hokkerig, door die muur eruit te halen los je dat op. Daarbij is het oude vierkant nu een heel gezellige loungeplek geworden waar je bij de haard lekker een wijntje kunt drinken. Vanaf de entree is een doorkijkje gemaakt naar deze mooie plek. “Een entree is waanzinnig belangrijk, dat is je eerste indruk. Doordat we in de stolp veel kastruimte hebben toegevoegd blijft deze ruimte ook lekker opgeruimd. Een andere wens van de bewoners was een aparte werkplek. “Hiervoor hebben we een thuiskantoor ontworpen met een geluiddichte telefooncel.” De keuken tot slot is vierkant. “Dit vonden we een leuke knipoog naar het vierkant.” In het eiland zitten onder meer het spoelgedeelte en de vaatwasser. Dankzij het barretje kun je er gezellig aanschuiven. “We hebben gewerkt met heel pure materialen. Het vergrijsde hout en de mooie natuurlijke tinten passen goed bij het buitengebied. De keuken is heel warm en leefbaar geworden. Het is echt een lekker huis geworden. Al zeg ik het zelf.”

De boerderij in 2019, verkocht door Klaver Makelaardij
No items found.
No items found.

No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen