Article headline
Hoe is het nu met: Pim en Maartje
Wonen

Hoe is het nu met: Pim en Maartje

Er waren allemaal dingen waar we van droomden, maar toen we besloten om deze kerk te kopen, hadden we dit niet verwacht.

Hoe is het nu met: Pim en Maartje

Pim Groot (42) en Maartje Glas (41) vielen voor een oude kerk. De vorige bewoner was kunstenaar Peter Groot en dezelfde achternaam is een bijzondere toevalligheid. Het was zeker geen liefde op het eerste gezicht….

Het was zo eng dat ik dacht; Hier kom ik nooit meer terug

“We kwamen hier op een dinsdagmiddag in november. Een typische najaarsdag, grauw met veel wind. We woonden op een oud stoomschip in Amsterdam en we wilden graag een iets groter, maar bijzonder object. Op funda vonden we een kerk in Noord-Scharwoude, in het geboortedorp van Pim. Dat leek ons wel wat. We namen onze twee jonge dochters (4 en 6) mee naar de bezichtiging en Geert zei; Ga maar een rondje lopen, ik pas wel op de meisjes. Het was al een beetje spannend, zo’n lege kerk. En tot overmaat van ramp viel het licht uit, dus Pim en ik begonnen met een zaklamp aan een tocht door het grote griezelige gebouw. De wind gierde buiten en de regen sloeg op het dak. Plots scheen het licht op een paspop, die op een surfplank stond. We schrokken verschrikkelijk en het was zo eng dat ik dacht; Hier kom ik nooit meer terug”, begint Maartje haar verhaal.  

“Toch bleef het lonken en op aandringen van Pim en Geert zijn we nog een keer gaan kijken”, zegt Maartje. Ditmaal was het een koude januari dag met veel zon. “Toen we de kerk voor de tweede keer in liepen voelde het meteen goed. Die prettige vibe van toen is blijven hangen.”


Kerk in Chicago

“Na de tweede bezichtiging, zijn we thuis gaan filosoferen en gaan googelen. We kwamen een kerk in Chicago tegen, dat was zo mooi, toen besloten we om het te gaan doen”, zegt Pim. “We hebben meteen de architect erbij gehaald, Ruben van den Boogaard, en het voorbeeld van Chicago voorgelegd, waar er gewerkt werd met verschillende glazen ‘boxen’. Het was daardoor gemakkelijk om (huiselijke)ruimtes te maken én het was energie technisch gezien ook slim.” 

In september 2017 kreeg het stel de sleutel. 

“We hebben in totaal 9 maanden verbouwd”, zegt Pim. “Als ik nu de foto’s terugkijk dan denk ik; Jee, wat een project! Maar we hebben dat toen helemaal niet zo ervaren. We dachten, we gaan hier met ons hele gezin wonen en het moet vooral leuk zijn.”  

“Pim heeft veel zelf gedaan”, zegt Maartje. “En we hebben een hele club goede mensen om ons heen verzameld, veel bekenden, dat werkte super. We hebben allemaal hard gewerkt en gelukkig kregen we ook veel hulp van onze ouders, andere familieleden en vrienden. Toen we uiteindelijk konden verhuizen heb ik het helemaal ingericht. Pinterest was mijn ‘best friend’.”


Wensenlijst

“Ik had wel een wensenlijst en soms zei de architect dit moet je niet doen, maar soms zei hij, dit moet je wel doen. We hebben alles ontworpen met de filosofie, ‘we zijn maar passanten in deze kerk’, waardoor het boxenidee ook zo mooi paste. Mocht de kerk over 100 jaar een andere bestemming krijgen, dan kan het altijd weer terug naar de (bijna) originele staat, door de boxen te verwijderen. Het leuke aan de verschillende ruimtes is dat er een hele buitenring is ontstaan in de kerk. Hier kunnen de kinderen eindeloos spelen en staat er zelfs een houten speelhuis ín ons huis.” 

“De architect heeft de woning in dienst van het glas in lood gemaakt, dus overal waar je staat moet je het kunnen zien.” 

,,Eén van de punten op mijn wensenlijst was ‘een waskoker’. Deze hebben we kunnen realiseren, ook al moest het ontwerp hier wel wat voor aangepast worden. De architect was hier laatst met mensen kijken en ik hoorde hem zeggen; Eigenlijk is alles om Maartjes wens heen gebouwd; de waskoker”, zegt ze lachend.  


Duurzaam

In de verbouwing is ook rekening gehouden met duurzaamheid. Zo zijn de traptreden gemaakt van het hout uit de vloer van de kerk en het huis is volledig gasloos. 

Er is een warmtepomp en het huis is voorzien van vloerverwarming. 

“Maar het mooiste is”, zegt Maartje. 

“De eeuwige ruimte, vooral voor de kinderen. Met oud en nieuw hebben we hier met 25 mensen stoelendans gedaan. We kunnen hier lasergamen en de kinderen fietsen door het huis. Dit waren allemaal dingen waar we van droomden, toen we besloten om deze kerk te kopen, hadden we dit allemaal niet verwacht.”

Het resultaat is werkelijk fantastisch. Kijk maar mee:



No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen