Article headline
Buitenkijker: Liefde voor de tuin
Wonen

Buitenkijker: Liefde voor de tuin

Rik en Brenda wonen nu een jaar in hun kapbergwoning, die Rik grotendeels zelf heeft gebouwd. Ook de tuin willen ze in eerste instantie zelf aanleggen, maar als ze zien wat er allemaal bij komt kijken, schakelen ze toch een tuinarchitect in. “Bij zo’n mooi huis hoort ook een mooie tuin.”

Buitenkijker: Liefde voor de tuin

Rik en Brenda wonen nu een jaar in hun kapbergwoning, die Rik grotendeels zelf heeft gebouwd. Ook de tuin willen ze in eerste instantie zelf aanleggen, maar als ze zien wat er allemaal bij komt kijken, schakelen ze toch een tuinarchitect in. “Bij zo’n mooi huis hoort ook een mooie tuin.”

“Tijdens een etentje met mijn broer en zus zei ik nog: ‘we gaan niet verhuizen’, begint Brenda te vertellen. Haar vriend Rik was op dat moment op een feestje en vernam via via dat er een bouwkavel te koop zou komen op een prachtige plek. “Binnen een week hadden we de knoop doorgehakt. Klaver Makelaardij bood de kavel aan en we gingen in onderhandeling. Zelf een huis bouwen, was altijd al een wens van ons dus we pakten deze kans. De wooneisen waren heel fijn en de ligging is prachtig; aan de rand van het dorp, met een geweldig uitzicht en heel dicht bij alle faciliteiten in het dorp.”

Rik, Brenda, Bobbi en Jip
PARTTIME BOUWVAKKER

“We wilden het allemaal graag zelf organiseren, dus zonder aannemer. Door corona kregen we daar onverwachts ook veel meer tijd voor.” Rik vult haar aan: “Ik werd dus even parttime bouwvakker.” “We hebben natuurlijk wel een architect ingeschakeld. Taats Architecten & Bouwkundigen heeft voor ons het ontwerp gemaakt, maar de bouw hebben we voor het grootste deel zelf gedaan.” Rik: “Dus ik dacht dat we de tuin ook wel zelf konden doen.” “Maar dat viel vies tegen”, vult Brenda aan. “We downloadden een programma op de computer om zelf je tuin mee te ontwerpen.” Het ontwerp werd een soort postzegel die een kleuter had kunnen tekenen. “Dat vonden we zonde, bij zo’n mooi huis hoort ook een mooie tuin.” Hoewel het gezin in december verhuist, schakelen ze in september tuinarchitect Joost Vos van Vos Tuin en Landschap al in om een ontwerp te maken. Brenda: “In november waren alle bomen al geplant. Hier hadden we goed over nagedacht. Iedereen verklaarde ons voor gek om al met de tuin te beginnen terwijl je nog volop met de bouw van je huis bezig bent, maar het bleek juist een heel mooie volgorde.”

WENSENLIJST

Nadat Joost was gevraagd voor de opdracht kwam er eerst een oriënterend gesprek. Brenda: “Dat was heel erg leuk. Eerst liepen we een rondje door de tuin. Er stonden een aantal dingen op onze wensenlijst, die we konden doornemen. Zo wilden we graag een groene tuin met een veranda, een moestuin, fruitbomen, verschillende terrassen en een speelhoek voor de kinderen. Joost keek heel erg naar de zichtlijnen, de stand van de zon en onze wensen.” Het eerste ontwerp was meteen goed. Brenda: “We vonden alles gaaf. Later zijn er uit praktische overwegingen een paar kleine dingen gewijzigd. Zo zou het terras in eerste instantie van vlonderhout worden. Dat staat natuurlijk prachtig, maar is uit onderhoudsoogpunt en met kleine kinderen niet praktisch voor ons.” Rik: “We waren heel blij met de borders en de grote potten die Joost in het ontwerp had meegenomen.”

LINTJE OMHEEN EN NIETS MEER AAN DOEN

Brenda: “We hebben onze bomen zelf uitgezocht. Daarvoor zijn we met Joost een dag naar een bomenkwekerij in Noord-Brabant geweest, die normaal gesproken niet voor particulieren is geopend.” Het stel wilde graag een mooie boom, die centraal zou staan in de tuin. Omdat ze op de kwekerij direct verliefd werden op de amberboom, werd die het. “Het was echt superleuk om te doen en je leert ook van alles. De boom in de voortuin kan bijvoorbeeld heel goed tegen wind en de walnotenbomen in de achtertuin weren de muggen. Daarnaast kan je een walnoot goed meerstammig houden, zodat de stam wat lager blijft en de boom wat breder wordt. Je kiest dus echt je eigen bomen uit. Als je de keuze hebt gemaakt komt er een lintje omheen met je naam erop.”

DERTIEN GROTE KALE BOMEN

Toen de bomen een paar maanden later aankwamen, schrok het stel enorm. Brenda: “De bomen waren helemaal kaal! Toen we ze uitzochten, zaten ze nog helemaal in het blad, maar tijdens de levering was het herfst geworden en waren alle bladeren uitgevallen. Dertien grote kale bomen op een enorme vrachtwagen zag er heel raar uit, maar toen de blaadjes er in het voorjaar weer aankwamen, was het echt een feest. De amberboom is net een toverbal, alles aan die boom is leuk. Hij begint met een glanzend groen blad en kleurt in de herfst roodoranje. Het klinkt misschien een beetje raar, maar we zijn echt de verzorgers van de tuin en onze bomen. Terwijl ik dacht dat ik helemaal geen groene vingers had! Ik kan echt nauwelijks onkruid van planten onderscheiden.” “We hebben alle bomen zelf geplant”, vult Rik aan. “Dat resulteerde er wel in dat na de eerste storm alles scheef stond, maar we hebben ze weer rechtgetrokken en met wat paaltjes hier en daar ondersteund. Op dit moment is de moestuin ook helemaal ontploft, maar dat komt met een beetje liefde wel weer goed.”

No items found.
No items found.
PLANTJESDAG

Met hulp van Barts Tuinen hebben Brenda en Rik de planten volgens het beplantingsplan van Joost aangeplant. Brenda: “Dat was ook een mooie dag. Het waren wel 1.200 planten en we noemden het daarom plantjesdag. We hebben onze kinderen overal bij betrokken en ook hiermee hebben ze flink geholpen, hoe klein ze ook zijn. Lekker met je handen in de prut is toch geweldig?!” De kinderen hebben vorige winter ook geholpen met stenen rapen. Omdat de bouwkavel gesitueerd is op een plek waar eerst een ander huis stond, kwam er heel veel puin naar boven. “Voordat we de rest aan gingen leggen, moesten de stenen eruit. Bij iedere regenbui kwam er weer wat naar boven. Niet normaal hoeveel stenen we hebben weggehaald! Het was echt een baggerzooi, maar knapte enorm op toen alle keien wegwaren. Als we eraan terugdenken, is het bijna niet te bevatten hoeveel werk we hebben verzet. Bijna wekelijks kwam er een vrachtwagen van Spaansen, die we dan in het weekend weer met elkaar wegwerkten.”

HOOFDPIJNDOSSIER

Het stel heeft heel veel zelf gedaan. De schutting gemaakt, matten gelegd en gras gezaaid.

Rik: “Ja, het gras, wat eerst niet wilde groeien, was wel een hoofdpijndossier. Ik kon het er wel uit kijken.” “En toen het groeide, kwam er overal onkruid. Het spoot de grond uit, zo snel. Iedere avond gingen we onkruid trekken, maar wat bleek: het is best een lekker klusje, bijna verslavend. We konden op een gegeven moment niet meer stoppen”, zegt Brenda. Rik: “Kijk, we weten nog niet zoveel van tuinen en zijn er ook nog niet zo handig in, maar we willen wél alles leren.”

Het eerste terras werd in december 2020 door KSW Bestratingen aangelegd. Brenda: “Dat was echt een feest. Zo mooi. Ook het grind op het pad is iets waar we heel blij mee zijn.”

DIT DOEN WE MAAR ÉÉN KEER

De veranda is een van de laatste projecten die afgemaakt is. Brenda: “Ook die heeft Rik zelf gemaakt en ontworpen. Hij zag een voorbeeld op een plaatje, maar wil dingen dan toch net even anders. Dus hij heeft eerst de kozijnen besteld en daarna de rest eromheen gebouwd.” Rik: “Ja, je gaat hier geen lullig tuinhuis neerzetten. Nu is het echt een stoer gebouw geworden.” Het speeltoestel is meeverhuisd vanuit hun vorige woning. Ook die heeft Rik zelfgemaakt. “We hebben alles aangepakt met de gedachten: dit doen we maar één keer, dus het moet wel goed. In het voorjaar willen we nog graag een kippenhok, met van die grappige zachte kippetjes, maar dan is het ook wel klaar hoor. Tenminste, zo denken we er nu over...”

No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen