Article headline
Binnenkijker: Hier ben ik gelukkig
Wonen

Binnenkijker: Hier ben ik gelukkig

Aan de lintbebouwing van Abbekerk staat een prachtige herenboerderij uit circa 1875. Het rijksmonument is door de bewoners de afgelopen jaren compleet gerestaureerd met behoud van heel veel authentieke elementen.

Binnenkijker: Hier ben ik gelukkig

De rijkdom van een boer werd vroeger afgemeten aan de hoeveelheid geglazuurde dakpannen. Zodra je het pad opdraait en opkijkt langs de sierlijke voorgevel zie je dat het hele gigantische dak gedekt is met geglazuurde platte Friese dakpannen met rib. Dus die rijkdom zat met deze boer in die tijd wel goed. Achter de stijlvolle gevel bevindt zich een prachtige woning van maar liefst 329 m2 met meerdere woonkamers en drie slaapkamers. Marijke Trienekens: “Sinds 2006 wonen we in deze herenboerderij die gebouwd is in de vorm van een oude stolp. In de loop van de jaren hebben we ‘m zo goed als mogelijk gerestaureerd. Toen we de woning kochten, was er zestig jaar niks aan gedaan. We zijn erin getrokken en hebben ‘m stap voor stap verbouwd met behoud van originele details. Zo heeft de boerderij hoge plafonds met ornamenten, haarden, veel houtsnijwerk, meerdere bedstedes en zelfs een toilet dat op het eerste gezicht uit vroegere tijden lijkt te stammen. “We hebben de sfeer van vroeger tot in alle details proberen terug te brengen, maar dan nog veel mooier zoals we denken dat het er vroeger uit moet hebben gezien. Zo heeft onze centrale verwarming gietijzeren elementen en is de wc een houtenplank met een nieuwe wc eronder en een mooi fonteintje. Bezoek gaat altijd even kijken in het kleinste kamertje.”

Zo mooi als het nu is, was het zeker niet de eerste jaren dat Marijke er woonde. “De vorige bewoners leefden in de keuken. Het plafond was er verlaagd en qua verwarming was er alleen één kachel. De mooie kamer werd alleen op zondag gebruikt. Het moet er in de wintermaanden heel koud geweest zijn. Wij hebben het nog nooit zo koud gehad als dat eerste jaar.” De verbouwing hebben ze deels zelf gedaan en door een aannemer laten doen. “We vonden het heel leuk om het zelf te doen, maar ik zou het niet snel nog een keer doen”, zegt ze lachend.

Rozenplafond

Wat direct opvalt als je het huis betreedt, is de vijftien meter lange gang, die de woning in tweeën deelt. De gang is rijkelijk versierd met een rozenplafond en sierlijke wandornamenten. De houten vloer is door Marijke ossenbloedrood geverfd, de zwarte loper erop geeft een extra sierlijk effect en beschermd de vloer gelijktijdig. Aan de voorzijde bevindt zich een heerlijk lichte woonkamer met grote raampartijen en een blauwgeverfde vloer. De ingebouwde kasten in deze kamer hebben nog de originele paneeldeuren en de rood marmeren schouw maakt het geheel bijzonder fraai. Gespiegeld aan de woonkeuken bevindt zich de tweede woonkamer. Hier een zwart marmeren gedecoreerde schouw. De woonkeuken zelf is nog steeds de plek in huis waar de bewoners het meest verblijven. “Toen we het verlaagde plafond verwijderd hadden, kwamen de oude balken tevoorschijn. We hebben ze in de kleuren die bij een Noord-Hollande boerderij horen geschilderd: warm geel en ossenbloedrood wat mooi combineert met de bruine vloer. Het is een warme en behaaglijke plek geworden. We eten er niet alleen, maar ik kijk er ook graag televisie of lees een boek. Het is altijd gezellig in onze keuken; de kachel staat altijd aan. Het was eigenlijk het idee om de houten keuken met roestvrij stalen elementen er tijdelijk in te plaatsen en dan op een later moment de keuken in de oude stijl terug te brengen, maar dat is er nog niet van gekomen.”

No items found.
No items found.
‘Toen we de woning kochten, was er zestig jaar niks aan gedaan
No items found.
No items found.

Dienstbodekamer

De vroegere dienstbodekamer op zolder is omgebouwd tot badkamer. “De oude badkamer was niet meer dan een toilet en een betonnen douche.” Waar voorheen een bedstede stond, is een douche gekomen, een bad en in een nisje de wasbak. “De bedstede hebben we bewaard, zodat die ooit nog teruggeplaatst kan worden. In de blauwe kamer beneden bevindt zich net als in de werkkamer van Marijke nog een originele bedstede. “Vroeger sliepen neefjes of nichtjes daar en soms ook gasten. Als ik ziek ben, ga ik er zelf liggen. Ik pas er alleen diagonaal in, maar dan lig je er wel heel warm en stil. En heel gezellig, omdat ik het altijd mooi aankleed met dekens en kussens.”

De bewoners hebben heel veel in de woning teruggedraaid zoals het er hoogstwaarschijnlijk vroeger uit heeft gezien. Doordat ze tijdens de verbouwing een dichtgetimmerde bedstede vonden met daarin origineel behang en kranten, konden ze de boerderij nauwkeurig reconstrueren. “Die bedstede was vanaf oplevering blijkbaar dicht gebleven. Zo kwamen we erachter wat de kleuren van die tijd waren. Anders dan we zelf dachten, waren het heel opvallende kleuren als paars, lila en goud. Het maakte ons nieuwsgierig naar wie de herenboerderij ooit heeft laten bouwen. Wat blijkt? Een heel rijke herenboer die daarnaast ook burgemeester van Abbekerk en dijkgraaf van de Vier Noorder Koggen was.

‘Het is net een eiland’

Het huis is zo groot dat de bewoners maar een deel dagelijks gebruiken. Zo zijn er twee grote kelders onder het huis. “Eigenlijk gebruiken we er maar één.” Dankzij de verschillende vertrekken is het er toch knus. Ook de ruime tuin is in tweeën gedeeld met een binnentuin voor de honden en een ‘buitentuin’ daaromheen. “Achter in de tuin is een sloot waar we een bootje hebben liggen. We varen zomers regelmatig naar Oostwoud, Midwoud of zelfs naar Medemblik. Al hoeven we de tuin niet uit hoor. Je hebt hier, dankzij de verschillende terrassen, de hele dag zon. Ja, het is hier heerlijk wonen. Het is net een eiland waar je op zit als je de hekken dichtdoet en op je eigen erf bent. En het fijne is, als ik maar even gezelligheid zoek, loop ik met de honden een rondje dorp. Abbekerk is een heerlijk dorp. Het klinkt misschien gek, maar dit was zeventien jaar geleden nadat we al heel veel huizen hadden bekeken het eerste huis waar ik binnenkwam en dacht: hier voel ik mij fijn en ben ik gelukkig!”

BEWONER: Marijke Trienekens
WAT
: herenboerderij uit 1875
SINDS: 2006
BIJZONDER: de vele mooi gerestaureerde originele details

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen