Article headline
Binnenkijker: De gulden middenweg
Wonen

Binnenkijker: De gulden middenweg

John en Annemarie waren samen op zoek naar een huis ergens tussen Amsterdam en Hoorn in. In Middenbeemster vonden en kochten ze een prachtige dokterswoning uit 1897, die ze van boven tot onder verbouwden. Al met al duurde de verbouwing bijna twee jaar. Na er vijf jaar met veel plezier te hebben gewoond, is het nu tijd voor een volgende stap.

Binnenkijker: De gulden middenweg

Toen ze elkaar leerden kennen, woonde John in Hoorn en Annemarie in Amsterdam. Al snel hadden ze plannen om samen te gaan wonen. Maar waar, was de vraag. “Middenbeemster lag in het midden. Ik was er nog nooit geweest, maar toen we het dorp in reden, vond ik het gelijk leuk. We hebben een klein centraal plein met grote lindebomen, er zijn terrasjes, winkels en restaurants. Het is een perfecte plek als je van rust én reuring houdt.” Het huis waar ze gingen kijken, en dat ze uiteindelijk kochten, was gelegen op de Middenweg. Midden in het centrum met aan de ene kant het voormalige politiebureau en aan de andere kant de voormalige bank. “Dit stukje wordt ook wel de goudkust van de Middenbeemster genoemd. Ons huis is ooit in 1897 voor een dokter gebouwd. Tot in de jaren 80 is er praktijk gehouden. Alleen de bewoners voor ons waren, net als wij, geen arts.” Dat het een oude dokterswoning is, zie je meteen aan de lange gang die het huis beneden in tweeën deelt. “Aan de rechterkant waren de privé-verblijven en andere kant was de kamer van de dokter met de wachtkamer. Toen we in 2018 de sleutel kregen, wisten we gelijk dat we het doktersgedeelte wilden gebruiken voor ons kantoor aan huis. De zon komt daar ’s ochtends heel mooi binnen; het is een heerlijk plek om de dag te beginnen.”

BESCHERMD DORPSGEZICHT

Maar voordat het zover was, was er eerst heel veel werk te verzetten. Met de nadruk op héél veel. De keuken en alle voorzieningen waren zo’n zeventig jaar oud en de serre stond op instorten. John en Annemarie gingen met een architect om de tafel om tot een passend ontwerp te komen. Omdat het aanvragen van de vergunning voor de uitbouw aan de achterkant lang zou gaan duren – het huis is een beschermd dorpsgezicht – besloten ze in de tussentijd vast op de eerste verdieping te beginnen, waarbij ze zelf op zolder gingen wonen. “Aannemers waren huiverig om de klus aan te nemen, omdat het huis zo groot en oud is.” Uiteindelijk nam John een half jaar vrij om de verbouwing te coördineren. Daarnaast namen ze een timmerman in de arm, die een jaar lang fulltime voor ze werkte. “Over de indeling hebben we vooraf heel goed nagedacht. Beneden is er op de uitbouw na niet veel veranderd. Boven hebben we de indeling wel omgegooid.” Vier slaapkamers en een badkamer werden omgetoverd tot drie slaapkamers – waarvan één master bedroom met inloopkast –, twee badkamers en een apart toilet. Uitgangspunt bij de hele verbouwing was om zoveel mogelijk authentieke elementen te behouden of in ere te herstellen. Zo kwamen de prachtige originele plafonds weer tevoorschijn en werd de vijftig jaar oude houten vloer hersteld en opgeschuurd. Hoewel dat niet gelijk opvalt als je boven komt, zijn op de eerste verdieping de veranderingen het grootst. Alles wat gesloopt werd, zoals de ondiepe inbouwkasten, is zoveel mogelijk hergebruikt. Om het huis zo energiezuinig mogelijk te maken, werd onder meer dubbel glas geplaatst, werden de buitenmuren van binnenuit geïsoleerd en kwamen er zonnepanelen op het dak.

LICHTSTRAAT

Zodra de eerste verdieping bewoonbaar was, verhuisden John en Annemarie naar beneden en werd – toen ze na een jaar eindelijk de benodigde vergunning hadden – de benedenverdieping aangepakt. Daarvoor werkten ze samen met een aannemer uit de Beemster. Om ervoor te zorgen dat de uitbouw niet één groot modern blok aan het originele huis werd, lieten ze hem zowel in hoogte als in diepte verspringen. Van buiten lijken het misschien twee aparte ruimtes, maar binnen is het één grote woonkeuken met eettafel en uitzicht op de tuin. In het lagere gedeelte staat een groot kookeiland midden in de ruimte en in het hogere deel de eettafel. “De hoogte verspringt van drie naar vier meter; dat maakt het ontwerp speels en luchtig.” Het hoogteverschil wordt nog eens versterkt door de lichtstraat, die van het pad in de voortuin door de gang van het huis via de woonkeuken – waar hij een meter omhooggaat – door de achtertuin loopt. “Het hele perceel wordt doorkruist door die ene lijn.” Doordat de tuin veel groenblijvende planten heeft, ziet die er altijd goed uit. “De achtertuin is gelegen op het zuidwesten, waardoor je tot in de late uurtjes zon in de tuin hebt. Op het grote terras of onder de overkapping hebben we heel wat gezellige avonden gehad.”

VERBINDING MET HET OUDE HUIS

Het hart van het huis is de riante woonkeuken. “Het is een grote ruimte met aan de ene kant veel glas en aan de andere kant twee deuren en een raam; daarom hebben we gekozen voor een kookeiland van 2,80 bij 1,50 meter.” Aan de ene kant van het kookeiland is een wand met keukenapparatuur en aan de andere kant staat de ovalen eettafel met acht stoelen en is een wand met haard en op maat gemaakte wandkasten. Het geheel is geïnspireerd op een knusse hotellobby. Zo is er ook een heuse koffiehoek. “Dat is de plek waar we het liefst zitten.” De eethoek staat dankzij het stalen raam in verbinding met de ‘muziekkamer’, waar John en Annemarie ’s avonds graag de dag afsluiten. Het staal komt ook terug bij de deuren in de aanbouw. “Waar de oude deuren klassieke lijsten hebben, mocht het van ons in de aanbouw wat stoerder. Mijn vriend kwam deze deurlijsten een keer voor zijn werk in Amsterdam tegen.” De glazen deuren en het raam zorgen niet alleen voor veel licht, maar ook voor verbinding met ‘het oude huis’. “We houden van contrasten, dus we hebben zowel de oude glas-in-looddeur gehouden als deze moderne stalen deuren laten plaatsen.” John en Annemarie zijn er ondanks de vele vierkante meters goed in geslaagd om er een gezellig (familie)huis van te maken. Nu de kinderen van John op zichzelf wonen, is het tijd voor een volgende stap. Waar die naartoe zal leiden, ligt nog helemaal in het midden. “Misschien gaan we wel een tijdje huren.” Haast hebben ze ook niet. Daarvoor is het veel te heerlijk wonen op de Middenweg in Middenbeemster – wat achteraf echt de gulden middenweg bleek te zijn!

WIE: John Salomons en Annemarie van Vembde

WAT: dokterswoning uit 1897, recent in de verkoop bij Klaver Makelaardij

WAAR: Middenbeemster

BIJZONDER: de moderne uitbouw bij de karakteristieke woning

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen