Article headline
De stolp maakt creatief wonen voor iedereen mogelijk!
Wonen

De stolp maakt creatief wonen voor iedereen mogelijk!

Door moderne regelgeving en financieringsmogelijkheden zie je nu veel verschillende woonvormen oppoppen. De Noord-Hollandse stolpen lenen zich hier uitstekend voor!

De stolp maakt creatief wonen voor iedereen mogelijk!

Klaver Makelaardij komt in haar branche veel verschillende mogelijke woonvormen tegen. Waar een paar jaar geleden de regelgeving en financieringsmogelijkheden nog niet volledig toereikend waren, zie je nu dat gemeenten en banken meegaan met de trend en een faciliterende rol aannemen. Door deze positieve ontwikkeling zie je nu veel verschillende woonvormen oppoppen. Met name de Noord-Hollandse stolpen lenen zich hier goed voor gezien de ruimte die een boerderij herbergt en van oudsher zijn er soms al opgesplitste woongedeelten.

Woonvormen in een stolpboerderij

De woonvormen zijn divers, denk hierbij aan een zorgwoning op het erf voor een familielid of meerdere generaties onder één dak van bijvoorbeeld een stolpboerderij, het zogenoemde kangoeroewonen. Maar je ziet tegenwoordig ook vaak vrienden of kennissen die gezamenlijk een boerderij of woning aanschaffen en dit in tweeën of drieën delen.

Wist u dat het is toegestaan om iedere stolp in tweeën te delen?

Situatie 1: gezamenlijk kopen van een stolp

Bijvoorbeeld ouders zijn zorgbehoevend en willen in een gedeelte gaan wonen van een stolp met hun kinderen. De ouders hebben wel eigen voorzieningen, maar kadastraal gezien is het één pand. Er zijn meerdere inkomstenstromen, maar ze willen één hypotheek afsluiten. Inmiddels zijn er banken die hierin mee willen denken. Wij noemen dit zelf de ‘Alles-onder-één dak hypotheek’. In deze constructie wordt het object niet bouwkundig gesplitst. De verdeling van hypotheeklasten en inleg van eigen geld wordt hierbij onderling afgesproken. In dit geval kwam het pand op naam van het echtpaar met het meeste inkomen (de kinderen). Je kan in deze constructie ook voorsorteren op erven en een mogelijke besparing realiseren op erfbelasting. Let op: denk wel aan consequenties als het gaat over AOW-inkomsten. Bespreek ook het exit moment bij het verslechteren van de gezondheid van de ouders of bij overlijden.”

Situatie 2: het kopen van een kadastraal gesplitste stolp

Stel je hebt één stolp met twee wooneenheden, met ieder een eigen huisnummer. Dit zie je vaak voorkomen en je mag iedere boerderij splitsen. Het grote voordeel hiervan is dat je twee losse hypotheken kan aanvragen. Je kan schuiven met waardes want soms hebben de kinderen wat minder te besteden dan de ouders, dan kan je daar een verdeling in maken. Dit is verreweg de gemakkelijkste optie.

Situatie 3: het kopen van een stolp die je later splitst

Als de stolp bij het moment van verwerving nog niet is gesplitst en je wilt hem wel met meerdere huishoudens bewonen dan moet je een splitsingstraject door. Je kijkt hierbij naar het bestemmingsplan en de bouwkundige mogelijkheden. Dit kost tijd en geld maar het is zeker mogelijk (houdt in het achterhoofd dat iedere stolp gedeeld mag worden). Het scheelt hierbij enorm veel of er een wijzigingsbevoegdheid op de bestemming zit én welke bestemming erop zit. Heeft het pand een woonbestemming of een agrarische bestemming. Houd er rekening mee dat dit traject zomaar een jaar in beslag kan nemen.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Verder lezen