Article headline
Koffie met ballen!
Leven

Koffie met ballen!

Geert Klaver en Thijs Pennink over ontwikkeling in Noord-Holland...

Koffie met ballen!

Het is nog vroeg als Thijs Pennink door het landschap aan de rand van Schagen loopt, op weg naar de pipowagen waar het interview met Geert Klaver plaatsvindt. Met zijn nette pak en leren schoenen waant hij zich door het natte gras, de douw is langzaam aan het wegtrekken. Zo, in het begin van de ochtend is de wereld nog rustig en laat het je in de waan dat iedereen nog slaapt. “Maar ik heb al hardgelopen door de duinen hoor”, zegt Pennink. “Ik sport iedere week drie keer in de sportschool en ik loop twee keer per week hard.” “Anders is het niet vol te houden he?” zegt Geert. “Nee, inderdaad, goed voor jezelf zorgen is bij een intensieve functie erg belangrijk.” Het ijs is gebroken en Geert stelt voor om te starten met koffie en een petanque* sessie. Oftewel, koffie met ballen. Pennink twijfelt even over het laatste, maar hij laat zich niet kennen, zoals hij eerder ook niet deed met zijn schoenen in het gras.

De aanleiding om u hierheen te halen, is om te praten over de aantrekkelijkheid van Noord-Holland. Als iemand zich inzet voor deze regio dan bent u het. Waar we vaak tegenaan lopen is dat de nieuwe bewoners in deze regio wat angstig zijn en zich afvragen; is hier wel werk? Vandaag wil ik een aantal vragen stellen die hierover gaan, maar eerst ben ik nieuwsgierig naar u, want wie is Thijs Pennink?

Ik ben geboren in Amsterdam en groeide op in de Vijzelstraat, waar ik een prachtige jeugd heb gehad. Na mijn studie Planologie ben ik gaan werken en kwam ik bij de KVK terecht. Ze verzochten mij om in het gebied waar ik werkzaam was te gaan wonen, Noordwest Nederland. Ik wilde dat niet. Maar mijn manager zei; Ik spreek je over een jaar nog wel. Hij had gelijk, Amsterdam was niet praktisch en mijn vrouw en ik gingen in Castricum wonen. Onze drie kinderen wonen allemaal wel in Amsterdam, maar hebben een groot huisvestingsprobleem. Ik vind het nog wel leuk om er te komen, maar ik zou er niet meer willen wonen.

Waarom koos u planologie als studie?

Het was toevallig. Ik ben voorstander van het managen van toeval. Als je dat goed doet, dan komt er veel op je pad. De pot petanque gaat ondertussen door en Thijs gooit de bal zo, dat Geert er zijn voordeel uit haalt.

Speelt u graag een ander de bal toe?

Ja, dat is mijn vak. Je probeert resultaat te boeken en dat heeft met economie te maken. Zoiets doe je nooit alleen. Het is een samenwerking tussen de politiek, de ondernemers en het onderwijs. Wij bekleden een faciliterende rol, en daar hoort de bal toespelen ook bij.

Wat doet Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord?

Wij begeleiden bedrijven bij hun investeringen, met het oog op het creëren van nieuw werk in de regio. Denk hierbij aan het vinden van een geschikte locatie, kapitaal om te groeien en het opstarten van samenwerkingen. We begeleiden bedrijven ook bij het ontwikkelen van goede ideeën. Dit doen we met een club van ongeveer 20 mensen, die voor 18 verschillende gemeentes werken in een uiteenlopend werkgebied.

Het is een overheidsinstelling en ik kan me voorstellen dat u veel binnen de kaders moet lopen?

Als je altijd binnen de kaders blijft dan kom je nergens.

Wat vindt u mooi aan Noord- Holland?

Het landschap vind ik, vooral in deze tijd, erg mooi. Een omgeploegde kleiakker in het najaar is een symbool voor de ruimte. Er is hier een mooie balans tussen de open ruimte en de kleine dorpjes en stadjes, zoals de Rijp en Kolhorn. Mooie plekken waar je prachtig kunt bewegen en wonen met prettige mensen die oprecht eerlijk zijn. De Noord- Hollanders zijn goed in pionieren. Trotsheid stralen ze niet zo uit. Wat ik mooi vind is als je aan iemand vraagt, hoe is het? En het antwoord is; ‘ken slechter’. Dan gaat het dus goed. Typisch Noord-Hollands. Als je goed kijkt, dan zie je dat Noord-Hollanders heel innovatief zijn. Of het nu gaat om energie of zaden.

Hoe betrokken bent u met de agrarische ondernemers?

Als ontwikkelingsbedrijf zijn wij medeverantwoordelijk geweest voor de oprichting van Seed Valley. Een samenwerkingsverband tussen 25 hele grote internationals in de zadenbranche. Onze rol was dat deze bedrijven gingen samenwerken. Met SeedValley is een grote marketingcampagne opgezet en met de universiteit in Wageningen hebben we nauw samengewerkt. Door deze acties kozen meer mensen voor een studie zoals plantenwetenschap. Door Seed Valley op te zetten hebben we een maatschappelijk probleem samen opgelost. Het kostte een aantal jaren, maar dit is één van de mooiste voorbeelden hoe een project van ons gelukt is.

Waarin kunnen wij ons onderscheiden, bijvoorbeeld ten opzichte van Amsterdam?

Je kunt wel roepen dat je Amsterdam bent, maar Schagen wordt nooit Amsterdam en dat moet je ook niet willen. Wij moeten ons onderscheiden in onze sterke punten, zoals bijvoorbeeld ruimte. Niet voor niets kiezen bedrijven zoals Microsoft en Google voor Noord-Holland. Dit betekent wel dat we moeten gaan nadenken hoe we met onze ruimte omgaan. Wij faciliteren ook bedrijven die opzoek zijn naar een goede locatie. Wij letten daarin ook op de kwaliteit van- en voor de omgeving, want als we alles volbouwen, dan gaat ons sterkte punt verloren.

Daar kom je meteen aan bij een belangrijk element van deze regio, waar staan wij eigenlijk voor?

Hier kun je vlakbij een grote metropool, Amsterdam, kwalitatief hoogwaardig wonen en werken in een prachtige omgeving. Daar moeten we zuinig op zijn.

Hoe is het gesteld met de werkgelegenheid in deze omgeving?

De werkeloosheid cijfers in deze regio zijn historisch laag, minder dan 3%, en de vervangingsvraag is heel groot door de vergrijzing. In Den Helder is er een project dat heet ‘wasstraat’. Als er van een (echt) paar één van de twee een baan heeft aangenomen in Den Helder, dan wordt er automatisch gezorgd voor een baan voor de partner én voor een huis om in te wonen. Dat is een initiatief van de gemeente. In dit project zie je dat bijvoorbeeld het ziekenhuis en defensie heel nauw samenwerken, dat is zeer interessant.

Wat is er belangrijk voor ondernemers in Noord- Holland?

Bottomline voor een ondernemer is; samenwerken, elkaar iets gunnen, met een open mind opereren en innoveren. Innovatie is niet meer alleen maar in je schuur bezig zijn. Ik weet dat hier een hoop bedrijven groot mee zijn geworden, maar het betekent ook dat samenwerken je verder brengt.

Wat voor een ontwikkelingen gaan we nog krijgen in Noord-Holland?

Een betere treinverbinding naar Den Helder en een verbreding van de dijk naar Lelystad. Den Helder groeit hard, dus dat is nodig. We zitten momenteel in een transitie qua energie. Het omzetten van windenergie naar energie die wij gebruiken, is een grote industriële ontwikkeling. Er komen steeds meer windparken op zee en we willen van deze gewonnen windenergie waterstof maken. Dan moet die energie wel aan land komen en daarvoor ligt Den Helder uiterst gunstig. We zijn momenteel met een waterstofprogramma bezig, waarin we de keten rond proberen te maken, middels verschillende projecten. Zo willen we bijvoorbeeld een waterstof windmolen laten draaien in de Wieringermeer. Maar het betekent ook dat we het zware vervoer, zoals bijvoorbeeld vuilnisauto’s op waterstof moeten kunnen laten rijden. Maar dat is niet het enige, de data-industrie heeft dringend waterstof nodig en daarnaast zijn we aan het kijken of alles wat vaart overgezet kan worden op waterstof.

Dit klinkt als iets wat niet in een paar jaar geregeld is.

Nee, dit is een programma wat loopt tot 2035.

Gaat dit werk opleveren?

Er zijn nog een paar uitdagingen, maar het gaat zeker werkgelegenheid opleveren.

Wat zijn de pijlers voor de aankomende 10 jaar?

De agribussines is heel belangrijk op dit moment en de toeristische sector kan nog een mooie slag maken. Life Science en Health worden steeds belangrijker en waar onze regio ook heel goed in is, zijn de datacenters. Dat zal zich verder ontwikkelen en creëert ook werkgelegenheid. Daar richten wij ons op, maar energie is wel hét bindende thema van dit alles. Bij iedereen komt hetzelfde vraagstuk naar boven, hoe gaan we voldoen aan de grote energievraag?

Vindt u ook dat onze regio zich hierin onderscheid?

Laat ik het zo zeggen, er liggen hier hele grote kansen.

MEER INFORMATIE OVER ONTWIKKELINGSBEDRIJF NOORDHOLLAND NOORD? KIJK OP WWW.NHN.NL

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen