Article headline
Hoe werkt funderingsherstel met energieheipalen?

Hoe werkt funderingsherstel met energieheipalen?

Modern comfort in monumentale woningen...

Hoe werkt funderingsherstel met energieheipalen?

In Buitengewoon Magazine november 2019 stipte Maarten Koning het duurzame funderingsherstel al aan. Een verzakte, 140 jaar oude rentenierswoning in Graft (zie foto’s hieronder) voorzag hij van een nieuw fundament met heipalen die tevens dienen als bron voor warmte en koude. Deze techniek past Maarten Koning ook veelvuldig toe bij stolprenovatie. Wij stelden hem 3 vragen.

Hoe ziet zo’n fundament eruit?

“Een compacte heimachine slaat stalen, holle buizen deel voor deel onder de woning. Als ze niet meer verder gaan, gaan de aardwarmte slangen erin en vullen we de palen met beton. Daarna verankeren de gevels rondom door middel van wapeningsnetten en storten we de betonvloer. Nu rust het hele huis op het nieuwe fundament. In de betonvloer hebben we de slangen voor de vloerverwarming opgenomen. De slangen uit de buizen gaan naar de invoerzijde van de warmtepomp. De slangen van de vloerverwarming naar de uitgaande kant en worden gevuld met het opgewarmde water. Deze warmte wordt afgegeven aan de vloer.”

Een solide fundament, je eigen duurzame energie én hoog comfort

Hoe werkt het systeem?

“Tot zo’n honderd meter diepte heeft de bodem een constante temperatuur van tien graden. Het water dat door de slangen in de heipalen gaat, wordt door de warmtepomp verder opgewarmd tot 21 graden en door de vloerverwarmingsslangen gepompt. Daarna, als alle warmte is afgegeven, wordt het afgekoelde water met een temperatuur van slechts een enkele graad opnieuw de bodem ingeduwd en weer door de warmtepomp naar boven gehaald. Het is een gesloten systeem. In de zomer houd je je woning hiermee juist heerlijk koel. Dan wordt het water van tien graden door de slangen in je vloer gepompt.”

Moderne installaties met behoud van historische uitstraling

Wat zijn de voordelen?

“Je verbruikt fors minder elektra en geen gas. Dat betekent een lagere energierekening, minder CO 2 - uitstoot én het fijne gevoel van duurzaam wonen. Daarnaast geniet je van een hoog wooncomfort. ’s Zomers is je woning duidelijk koeler, zeker met slangen ook in de wanden. Als je zonnepanelen hebt, werkt de warmtepomp op eigen, groene stroom. Zelfs energieneutraal wonen is haalbaar. Dan ben je volledig onafhankelijk van energieleveranciers. En… aardwarmte raakt nooit op!”

In de praktijk

Rentenierswoning Graft

Deze monumentale woning in Graft renoveerde Maarten Koning van onder tot boven. Alle elementen met historische waarde bleven behouden, terwijl hij de woning ‘onzichtbaar’ voorzag van een duurzaam energiesysteem. Een impressie.

1. De oude plankenvloer is verwijderd.

2. Een heimachine slaat de stalen, holle buizen deel voor deel onder de woning.

3. De ‘groene’ heipalen zijn voorzien van waterslangen en volgestort met beton. Daarna zijn de vlechtmatten aangebracht.

4. De betonvloer is gestort en de vloerverwarming is aangesloten op verschillende verdelers.

5. Alle kozijnen zijn op maat in de scheve gevelopeningen getimmerd. Elk kiertje is vervolgens gedicht. Maarten Koning: “Het is net als bij schaatsen: al is je trui nog dik, zodra hij niet goed in je broek zit heb je het evengoed koud.”

6. Als de vloer klaar is, kan de tegelzetter zijn werk doen.

7. Met een toog in het oude schothout is een uitnodigende trapopgang gecreëerd. De nieuwe, verwarmde vloer in de hal is afgewerkt met natuursteen.

8. Een sfeervol geheel met een duurzaam verwarmde vloer.

9. Alsof het er al sinds 1900 staat. Met energiebesparend comfort anno 2020!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Verder lezen

Geen gerelateerde posts gevonden