Article headline
Katja Schuurman geniet in het stille Uitdam
Leven

Katja Schuurman geniet in het stille Uitdam

Ze is de ideale ambassadeur van het Noord-Hollandse platteland. Actrice en tv-persoonlijkheid Katja Schuurman woont in Uitdam...

Katja Schuurman geniet in het stille Uitdam

Ze is de ideale ambassadeur van het Noord-Hollandse platteland. Actrice en tv-persoonlijkheid Katja Schuurman woont in Uitdam, een piepklein dorpje aan het IJsselmeer. ,,Hier heb je alle ruimte en toch is Amsterdam dichtbij’’, zegt ze. Nóg meer pluspunten? ,,Ik vind het heerlijk dat ik vlak bij mijn huis kan zwemmen en schaatsen. En dat ik een fikkie stoken kan op mijn eigen erf.’’

Begin met Katja Schuurman over fijn wonen en ze komt los. ,,Ik ben dol op Amsterdam en heb jaren met veel plezier op de Brouwersgracht gewoond. Nog altijd vind ik het fijn om door de stad te fietsen en daar uit te gaan. Ik geniet ervan om daar lekker te eten, naar het theater of de bioscoop te gaan en om bekenden te ontmoeten. Maar uiteindelijk verlangde ik naar een huis met ruimte om me heen.Een plek met vrijheid en rust. Die vond ik in Uitdam. Er staan maar 53 huizen en het is er heel sfeervol.’’ ,,Het voordeel van wonen op het platteland is datje bewust geniet van de seizoenen. In het voorjaar hoor ik de vogeltjesfluiten, in de zomer eten we vaak buiten en in het najaar is het prachtig om de storm over het IJsselmeer te zien jagen. Heb je geluk, zie je in de winter de sneeuwvlokken in je eigen tuin neerdwarrelen. Voor mij is het buitenleven daarom het echte leven.’’ ,,Niet alleen Uitdam is mooi, maar heel Waterland is prachtig. En de mensen zijn er vriendelijk. Ik doe mijn boodschappen in Monnickendam en Amsterdam. Binnen twintig minuten zit ik midden in de stad. En je bent ook zó bij Schiphol. Daarom is het logisch dat dit gebied erg populair is.’’

Wat betekent thuis voor jou?

,,Thuis is voor mij een warm nest, een plek waar je je verhalen kwijt kan en waar je je geborgen voelt.’’

Uit wat voor gezin kom je?

,,Mijn zusje Birgit en ik groeiden op met een veilig vangnet. Onze ouders waren er altijd voor ons. Mijn ouders begonnen als leraren op een basisschool. Later gaven ze les in een sloppenwijk op Curaçao. Toen ik ter wereld kwam, stopte mijn moeder met werken om voor de kinderen te zorgen. Nadat wij op eigen benen stonden werd ze inval-lerares.’’ ,,Bij ons thuis werd altijd veel gediscussieerd. Politiek,filosofie, alles kwam voorbij. Dan probeerden we allemaal de beste argumenten in te brengen om elkaar te overtuigen. Niet omdat je zo nodig de discussie wilde winnen, maar omdat het gesprek je beter leerde na te denken over je standpunt.’’,,Mijn ouders staan nog altijd voor me klaar en steunen me op alle fronten. Ze geven me positieve energie en helpen me om op de rem te trappen als ik te veel dingen tegelijk wil doen. Tegelijk zijn ze een praktische steun voor me, want ik kan ze altijd bellen als ik ze nodig heb.’’

Lijk je op je ouders?

,,Ja, want we zijn allemaal levensgenieters. En net als zij heb ik de drang om de wereld te verbeteren. Zij deden dat door les te geven aan kinderen in die sloppenwijk,ik doe dat met mijn fair trade merk Return to Sender. Daarmee importeren we handgemaakte producten van vrouwen in ontwikkelingslanden. Hierdoor krijgen die vrouwen een eigen inkomen, wat ze zelfstandiger maakt. Samen met Plan Nederland besteden we een deel van de winst aan beroepsopleidingen voor meisjes en jonge vrouwen. Het is niet alleen een goed doel, maar het zijn ook nog eens mooie producten. Armbanden, vazen, manden, serviesgoed, kaarsen en plaids,bijvoorbeeld. We verkopen alles via onze webshop en bij zeventig winkels. Maar we leveren ook veel spullen direct aan grote bedrijven die ze als relatiegeschenk of kerstgeschenk gebruiken. De KLM bijvoorbeeld.’’

Waarin ben je anders dan je ouders?

,,Ik ben veel onrustiger en avontuurlijker dan zij. Bij mij is elke dag anders. Zij nemen iedere morgen met een kop thee de kranten door. En als ik ze om vijf uur bel,zitten ze altijd gezellig met zijn tweetjes aan een wijntje. Ze zijn heel knus en zoet samen. Eigenlijk zijn ze nog nooit een week zonder elkaar geweest. Dat vind ik heel lief en bijzonder. Die rust heb ik niet.’’ Het zijn hectische tijden voor Katja Schuurman. Ze maakt programma’s voor RTL4, schrijft boeken,acteert in tv-series en in het theater. Samen met haar ex-man Thijs Römer maakte ze de voorstelling ‘Blind Date’, over twee geliefden die na een vastgelopen relatie opnieuw de liefde bij elkaar zoeken. ,,Dat we ondanks onze scheiding goed kunnen samenwerken, komt omdat er toch nog veel liefde over is.Daarbij helpt het dat er wat tijd is verstreken en dat we allebei opnieuw gelukkig zijn.’’ Inmiddels is Katja samen met chef-kok en horeca-ondernemer Freek van Noortwijk en kreeg Thijs een relatie met balletdanseres Igone de Jongh. Samen zorgen ze voor Sammie, hun dochter van acht jaar.

Hoe heb je je leven georganiseerd?

,,Voor mijn werk ben ik natuurlijk veel de deur uit. Gelukkig kan ik rekenen op lieve mensen om me heen. Zo hebben we de oppas voor Sammie goed geregeld. De helft van de tijd is ze natuurlijk bij Thijs, maar ook Freek en de opa’s en oma’s zijn veel bij haar. Freek, Thijs, Igone en ik kunnen heel goed met elkaar overweg. Sammie zegt wel eens dat ze vier ouders heeft. ’’ ,,Gelukkig hoef ik me over lekker eten nooit zorgen te maken. Freek is chef-kok en eigenaar van de restaurants Breda, Guts & Glorie en Maris-Piper in Amsterdam. Hij tovert de heerlijkste dingen op tafel. Niet alleen in zijn restaurants, maar ook thuis.’’

Waar ligt je passie naast je werk?

,,Bij reizen. Als je onderweg bent leer je niet alleen veel van de wereld, maar ontdek je ook steeds meer over jezelf. Wie dingen van een afstand bekijkt, ziet alles nu eenmaal beter. Reizen werkt daarom relativerend. Problemen die hier heel groot lijken, worden een stuk kleiner als je in een ver land ziet met welke problemen de mensen daar te maken hebben.’’ ,,Vroeger gingen we met mijn ouders meestal op vakantie naar Frankrijk of Spanje. En eens in de zoveel jaar naar Curaçao, waar mijn moeder vandaan komt en waar mijn opa en oma woonden.Later heb ik veel gereisd voor tv-programma’s, maar ook in mijn vrije tijd, omdat ik het geweldig vind om de wereld te ontdekken. Het afgelopen jaar ben ik veel onderweg geweest voor Return to Sender. Met Freek was ik in Kenia, met Thijs was ik in Ecuador en met mijn zusje ben ik naar Nepal geweest. Dan neem ik ze mee naar educatieve projecten die we steunen en naar producenten van de spullen die we verkopen. Het is goed om te zien hoe het wordt gemaakt en welke mensen er achter zitten. Want als je er zelf bent geweest, weet je weer voor wie je het doet. Maar we zijn niet alleen in arme gebieden geweest, hoor. In Kenia hebben we bijvoorbeeld eerst de sloppenwijken van Nairobi bezocht en zijn we daarna op safari gegaan. Dat was zo fantastisch!’’

Heb je een goede reis tip?

,,Ja, ik heb er heel veel. Die heb ik verzameld in mijn boek ‘Katja was hier’. Daarin noteerde ik allerlei persoonlijke verhalen over mijn reizen naar heel veellanden. Ik beschrijf mijn favoriete logeeradresjes, ik neem mijn lezers mee naar rare en leuke plekken en ik geef tips voor boeiende uitjes en goede restaurants. Ook vertel ik over wat je in bepaalde landen wel en niet moet doen. In het boek staan onder meer verhalen over mijn reizen naar Suriname en Curaçao, over de weken in mijn eentje in Costa Rica en over mijn treinreis met de Trans Siberië Express. Ik heb er allemaal foto’s uit mijn eigen albums bijgezet, om anderen ook enthousiast te krijgen om de koffers te pakken en op reis te gaan.’’ ,,De reacties op het boek waren zo goed, dat ik nu ook een eigen site heb met reistips. Daar maak ik geregeld filmpjes voor, zodat het een platform wordt voor iedereen met reisplannen. Om het zo breed mogelijk te maken, maak ik die site niet alleen. Ik ben bijvoorbeeld geen wintersport-type.Daarom heb ik een vriend gevraagd om over zijn favoriete ski-plekken te vertellen.’’

Wat maakt je boos?‍

,,Ik kan niet tegen onrecht. Als iemand oneerlijk wordt behandeld, word ik razend.Helemaal als kinderen ergens de dupe van worden.’’

Wat ontroert je?

,,Ik huil heel snel bij films. Acteren is mijn vak, maar als ik naar een goed verhaal zit te kijken, is dat vakmatige helemaal weg en neemt de emotie de overhand. Maar ik ben ook altijd geraakt als ik naar mijn dochter kijk. Dat is zo’n heerlijk meisje. En je eigen kind ontroert je toch het meest.’’

Wat zijn je plannen voor 2019?

,,In het nieuwe jaar ligt mijn kledinglijn ‘Pom by Katja’ in de winkels, met de eerste zomercollectie. Die heb ik ontworpen met ‘Pom Amsterdam’, een jong modebedrijf van twee hele leuke zussen. We komen met kleurrijke, draagbare, elegante mode voor vrouwen. Ik denk mee over de ontwerpen, de stoffen en de kleuren. Daarna vertalen de zussen die ideeën in een nieuwe collectie. Het is kleding waar je blij van wordt.’’

Je bent moeder, je bent partner, je bent actrice, je bent programmamaker, je bent presentatrice, je bent een vraagbaak voor reizen,en je bent de vrouw achter Return to Sender. Heb je dan ook nog tijd om daar een modelijn bij te runnen?

,,Haha.Gelukkig is het allemaal goed georganiseerd en kan ik leunen op goede mensen om me heen. En ik doe het allemaal met plezier, dan kost het niet zo veel moeite.Maar het vergt wel veel tijd en dat is lastig. Ik krijg dan ook steeds meer klachten van mijn ouders en van mijn vrienden. Ze mopperen dat ze me te weinig zien. Dus ik wil het in 2019 echt wat rustiger aan doen. Het kán ook wel een tandje minder.’’

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen