Article headline
Karakter uit Noord-Holland: Bart van Kampen
Leven

Karakter uit Noord-Holland: Bart van Kampen

Een verhaal over vallen, opstaan en nieuwsgierig blijven...

Karakter uit Noord-Holland: Bart van Kampen

Over twee jaar hoopt Bart van Kampen 77 jaar te worden. “Dan stap ik mijn elfde leven in. Ik ben erg benieuwd wat er nog op mijn pad komt”, aldus de man die in een van zijn vorige levens succesvol makelaar, belegger en oprichter van de Zwarte Markt was. Een verhaal over vallen, opstaan en nieuwsgierig blijven.

Zeven jaar. Zo lang duurt de gemiddelde cyclus waarin er iets levensbepalends gebeurt. En niet alleen in het leven van Bart van Kampen, gelooft hij zelf sterk. “Blik zelf maar eens terug. Die levensfases gaan geleidelijk in elkaar over. Je voelt het vanzelf. Je wordt onrustig en dan gebeurt er iets. Je gaat scheiden, verhuizen, van baan wisselen. Als mens wil je excitement. Ontbreekt dat, dan ga je ernaar op zoek. Dat is niet altijd verstandig, maar wel mooi.” Rond zijn 37e levensjaar trok Van Kampen de stekker uit zijn makelaarskantoor. Het liep uitstekend, maar het goede gevoel ebde weg. “En wat doet een man die goed heeft geboerd? Scheiden. Of beleggen. Mijn vrouw wilde gelukkig niet scheiden dus het werd beleggen. In Amerika. Daar belandde ik op een dag op een vlooienmarkt waar ik werd overweldigd door fijne herinneringen aan de markten uit mijn kinderjaren, thuis en op vakanties in Oosterse landen. Toen wist ik: dít ga ik in Nederland opzetten.”

Confrontatie

Om ervoor te zorgen dat niemand Van Kampen ooit nog serieus zou nemen als makelaar, liep hij zelf tussen sandwichborden alle regionale weekmarkten af om zijn ‘Zwarte Markt’ in Beverwijk te promoten. “Als er geen weg meer terug is, is er ook geen ruimte meer voor twijfel over je keuze.” De markt groeide razendsnel. Een confrontatie met zichzelf volgde. “Als een onderneming mislukt heb je gefaald, maar als het wel lukt stuit je vroeg of laat op je eigen beperkingen. Managen in mijn geval. Hierdoor ben ik er nooit in geslaagd om er een geoliede organisatie van te maken”, oordeelt Bart van Kampen hard over zijn eigen rol. “Daarom werken veel ondernemers als partners: de een is het creatieve brein, de ander organiseert. Net als in veel huwelijken. Ach, ik kon niet anders en wist niet beter. We hebben prachtige dingen meegemaakt en zijn soms keihard onderuit gegaan. Dat hoort erbij. Als de schade en schande maar minder groot zijn dan je overlevingsvermogen. Je kunt best van de weg raken, als je maar niet in de sloot terechtkomt.”

Geluk is graag waar voorbereiding en kansen elkaar ontmoeten

Inspiratie

Terugblikkend beseft Van Kampen dat hij ook geluk heeft gehad. Maar in bepaalde mate is dat afdwingbaar, meent hij, want “geluk is graag waar voorbereiding en kansen elkaar ontmoeten.” Als pensionado heeft hij nog altijd een volle agenda. “Ik wil nieuwe dingen en mensen blijven ontdekken. Daarnaast trek ik graag de regio in. Ik ben slecht ter been maar fietsen gaat fantastisch. Vrij zijn. Waarnemen. Ons polderlandschap is geweldig, maar ook een industrieterrein inspireert. Gewoon nieuwsgierig blijven. En jezelf. In elk leven.”

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen