Article headline
Ambassadeur van Nieuwe Niedorp
Leven

Ambassadeur van Nieuwe Niedorp

Patrick Smit heeft veertien jaar geleden van zijn hobby zijn werk gemaakt. Voor dag en dauw staat hij samen met zijn vrouw op om de mooiste foto’s te schieten voor Instagram. Zijn volgers wonen over de hele wereld, maar hebben één ding gemeen: ze worden heel blij van zijn – veelal Noord-Hollandse – plaatjes.

Ambassadeur van Nieuwe Niedorp

Met een van de eerste mobiele telefoons met fotocamera maakte Patrick al foto’s. “Ik was in 2004 direct gefascineerd door de 1.3 megapixelcamera van de Nokia 7610. Ik vond het ideaal dat je je camera gewoon in je zak kon doen en ermee kon fotograferen wanneer je maar wilde. Dat gevoel is nooit meer weggegaan.” In 2010 kreeg hij een burn-out. Op advies van zijn dokter en psycholoog ging hij met zijn vrouw Linda veel buiten wandelen. Gewoon vroeg opstaan, de deur uit en lopen maar. “Vooral ’s ochtends vroeg zagen we dan zulke mooie vergezichten; die moesten we vastleggen.”

NIEUWE NIEDORP OP DE KAART

Toen hij zijn foto’s begon te delen op Instagram – destijds nog een fotobewerkingsapp en pas later het sociale netwerk zoals we het nu kennen – begon zijn bereik langzaam te groeien. “In het begin was ik al heel blij als ik dertig likes kreeg, nu zijn dat er soms duizenden.” Al meteen vanaf het begin weten ook buitenlandse volgers het account van Patrick te vinden. “Dat internationale aspect spreekt mij heel erg aan. Zo heb ik ook veel volgers in de Verenigde Staten. En weet je dat er laatst een Iraanse familie in Nieuwe Niedorp is geweest, omdat ze het dorp kennen van mijn foto’s? Ook het aantal mensen dat Amsterdam bezoekt en vervolgens locaties van mijn foto’s wil hebben, is niet te tellen.”De fotograaf zal het woord ‘ambassadeur’ in dit verband zelf niet in de mond nemen, maar toch, hij zet als een ware ambassadeur Nieuwe Niedorp op de kaart. “Nadeel is wel dat je regelmatig dm’s krijgt met de vraag waar ik een foto precies heb genomen. Daar gaat heel veel tijd in zitten.”

HOLLANDSER WORDT HET NIET

Waar de eerste foto’s vooral in Nieuwe Niedorp werden gemaakt, besloten Patrick en zijn vrouw het groter aan te gaan pakken toen hun werk bleek aan te slaan. “Naast de rondjes die we toch al liepen, besloten we in de auto te stappen en het ook verderop te zoeken. Noord-Holland is zo mooi!” Opmeer, Hoogwoud, Schagen, Alkmaar, Heiloo... Patrick en Linda reden steeds verder van huis om de mooiste plaatjes te schieten. “We vragen nooit of iemand een mooie locatie weet. Het zelf ontdekken van de mooiste plekjes maakt het werk – want dat is het inmiddels – juist zo leuk.” Wat ze wel altijd doen, is het weerbericht checken. “Elk weertype heeft z’n charme, maar de weersomstandigheden moeten goed zijn. Op een druilerige dinsdagmiddag gaan we niet.” Het stel heeft een voorliefde voor mistig weer, zonsopgangen en zonsondergangen. “Al doet een blauwe lucht met witte wolken het juist weer heel goed bij tulpen. En wat dacht je van het Saharastof laatst? Er was die avond een prachtige zonsondergang, dus we zijn zo de auto in gesprongen en hebben een geweldige foto gemaakt van het stof, met de ondergaande zon, tulpen en een molen. Hollandser wordt het niet, toch?”

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

MOOISTE COMPOSITIE

Het is trouwens niet zomaar een kwestie van klikken en klaar. Voor elke foto die ze op Instagram posten, worden er wel vijftig tot zestig geschoten, waarvan Patrick uiteindelijk de mooiste uitkiest. “Je bent voortdurend aan het kijken: wat is de beste compositie en invalshoek? Wat gebeurt er als ik meer door mijn knieën zak of als ik zus of zo doe?” Tegenwoordig fotografeert hij met een iPhone 15 Pro en wordt hij gesponsord door Apple. “Het gat tussen een echte camera en een smartphone wordt steeds kleiner. Daarbij heb ik in de loop der jaren mijn fotografie steeds verder geprofessionaliseerd.”

WERELDWIJDE ETALAGE

Het grote succes begon in 2014, toen Patrick ‘suggested user’ werd op Instagram. “Dat wil zeggen dat Instagram jouw account gaat volgen, wat weer heel veel nieuwe volgers oplevert. Instagram zette mij wereldwijd in de etalage, waardoor ik er in één keer 20.000 volgers bij kreeg, en een jaar later nog eens 20.000.” Het veel grotere bereik heeft ervoor gezorgd dat Patrick sinds 2016 benaderd wordt door verschillende partijen  zoals Visit Aruba en Visit Texel, maar ook door Landal, waar hij tegenwoordig ambassadeur voor is. “We zijn al in Zwitserland, Noorwegen, Schotland, Denemarken en Duitsland geweest, en binnenkort gaan we naar België.” Mooi natuurlijk, dat het Noord-Hollandse gevoel ook zo ver buiten de grenzen gewaardeerd wordt.

‘IK ZOU NIET ZONDER KUNNEN!’

Patrick en zijn vrouw houden zich inmiddels veertien jaar bezig met natuurfotografie, en ze blijven het leuk vinden. “Het is elke keer een uitdaging, je bent in de natuur bezig én het is natuurlijk heerlijk dat we deze passie delen. Ik zou niet zonder kunnen!” Hoewel Patrick dolgraag reist om te fotograferen is en blijft Nieuwe Niedorp het vaste honk. “We hebben hier alles: tulpen in het seizoen, molens, prachtige groene landschappen, bos, zee, duinen... Ik zou hier voor geen goud weg willen!

WIE: Patrick Smit
WAT:
iPhone-fotograaf
WAAR:
Nieuwe Niedorp ONLINE: @groovypat, @vlinderlin
BIJZONDER:
Patrick maakt al 14 jaar de mooiste foto’s met zijn mobiele telefoon

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen