Article headline
8 vragen aan: Marco Roodzant
Leven

8 vragen aan: Marco Roodzant

Marco Roodzant is medeoprichter van restaurant Linke Loetje in Schagen. Na 16 jaar verliethij de zaak...

8 vragen aan: Marco Roodzant

Marco Roodzant is medeoprichter van restaurant Linke Loetje in Schagen. Na 16 jaar verliet hij de zaak, die hij samen met compagnon Max Onneweer tot een gigantisch succes maakte. Hij nam een sabbatical, begon in de interieurbranche en overwon kanker. Inmiddels is hij neergestreken in de Appelhoeve in Nieuwe Niedorp, waar hij een B&B en kookstudio runt. De oude stolp wordt opgeknapt middels een ‘crowdfundingsformule’. Marco heeft 4 kinderen met zijn vrouw José, die 15 jaar lang aan MS leed en een half jaar terug is overleden aan kanker.

WAAROM BEN JE TROTS OP NOORD-HOLLAND?

Ik hou van de diversiteit en hier in Noord-Holland vind je alles. Als je een kwartiertje op het terras in Schagen zit, zie je alle soorten mensen voorbijkomen. Dames op naaldhakken met een Gucci tas, een Ferrari verzamelaar op slippers en boeren op klompen met een geranium in hun fietstas.

WAT IS JE FAVORIETE PLEK?

Wieringen, grappig genoeg net als mijn voorganger in deze rubriek. In Schagen heb ik mijn zakelijke successen beleefd, maar op Stroe liggen de wortels. Daar zijn de kinderen geboren en is ons gezin opgebouwd. José en ik zijn er per ongeluk terecht gekomen toen we een zomer uien aan het schoffelen waren. We huurden een arbeidershuisje, wat we later konden kopen. Ons leven samen begon. We hebben daar alles beleefd. Van goede seks tot prachtige feesten. En natuurlijk ook de mindere jaren, oftewel, lief en leed. De ‘no nonsens’ mentaliteit leeft hier: ‘Van wie ben jij d’r ien?’ Niedorp voelt hetzelfde, maar ik hoop mijn laatste dagen te slijten op Wieringen.

HEB JE HOBBY’S?

Ja, maar geen tijd. Ik heb Gelderse paarden gehad, waarmee ik mende. Uiteraard had ik ook de daarbij behorende koetsen en hield ik er een hele rijtuigenverzameling op na. Ik hou van ‘vroeger’, oude rijtuigen, antieke kleding en de verhalen.

HET LEUKSTE EVENEMENT IS?

Het aller- állermooiste evenement vind ik, horeca technisch gezien, het Popweekend in Schagen. Ik ken het van dag 1 en ik vind het geweldig hoe er zo’n groot gratis evenement wordt georganiseerd. Hetzelfde geldt voor de Westfriese Markt. Schagen moet super zuinig zijn op dit unieke evenement. Iedereen doet belangeloos mee, offert 10 vrije dagen op en dan heb ik het nog niet eens over al het werk achter de schermen. Denk hierbij aan het naaien van de kleding, het restaureren van de koetsen enzovoort. Het bestuur is nog steeds wars van iedere vorm van commercie en ze trekken evengoed iedere week ongeveer 30.000 toeschouwers, dat vind ik knap.

WAT IS HET GEKSTE WAT JE OOIT HEBT GEDAAN?

Nou! Marco begint heel hard te lachen. Nu moet ik heel voorzichtig zijn met namen, maar het is inmiddels al 30 jaar terug, dus ik denk dat ik het wel kan vertellen. Er is mij eens gevraagd of ik met de paarden en de strijdwagen in het Okura Hotel in Amsterdam kon komen. Ik schakelde een vriend in, die in het stuntwerk zit, en volgens hem moest het lukken. De paarden kregen speciale ‘sokken’ aan, zodat ze niet uit konden glijden op het marmer en we trokken het Okura in. Wel werd ons gevraagd of we schaars gekleed konden komen in een soort leren pak. Het bleek dat we dé act waren tijdens een huwelijksaanzoek van twee mannen, die een mega extravagant feest gaven. Het was gekker dan gek en geweldig om mee te maken. Achteraf denk ik; hebben we dat écht gedaan?

MARCO EET GRAAG BIJ...

Linke Loetje, daar ligt mijn hart. Het blijft mijn kindje en het is nog steeds een goed concept.

HEB JE EEN BOODSCHAP VOOR IEDEREEN DIE NAAR NOORD-HOLLAND WIL VERHUIZEN?

Ga tussen de mensen staan. Ik heb gezien dat mensen die het niet naar hun zin hadden, probeerden ‘een dorpje te verbeteren’. Kom gewoon binnen als jezelf en verdiep je in de mensen. Ga een tas boodschappen halen bij de buurtsuper, kijk wat er allemaal gebeurt en lach om de nuchterheid.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen