Article headline
‘Je hebt geen groene vingers nodig voor een mooie tuin'
Wonen

‘Je hebt geen groene vingers nodig voor een mooie tuin'

In 2008 kwamen Dick Kroon en Anouska Couwenhoven met hun dochter Chiara op de Laagzijde in Nieuwe Niedorp wonen. Anouska: “De woning was een bouwval en de kavel stond vol met bomen en onkruid. Eigenlijk kochten we alleen de plek.”

‘Je hebt geen groene vingers nodig voor een mooie tuin'

“We woonden op dat moment in een nieuwbouwhuis, maar hoe mooi het huis ook was, Anouska wilde per se een grote tuin, daarom bleven we op Funda kijken”, vertelt Dick. “Totdat mijn schoonvader belde, hij zei: Geert Klaver loopt in de tuin van de buren. Ik denk dat het te koop komt! Wij belden meteen naar het kantoor, waren eigenlijk nog te vroeg, maar konden gelukkig een bezichtiging inplannen. Iedereen verklaarde ons voor gek dat we overwogen een bouwval te kopen, maar wij zagen het helemaal zitten en wisten waar we aan begonnen.

We kochten het huis aan de Laagzijde, vlak bij m’n ouders”, zegt Anouska. “Omdat het huis toch bijna helemaal platging, hadden we meteen de mogelijkheid om met groot materieel achter het huis te komen om de tuin op te knappen. Deze was totaal verwilderd en lag vol met vuil; oud ijzer, puin, glas, vuilnis... Alles zijn we tegengekomen. In eerste instantie hebben we alles opgeruimd, de sloten rondom uitgebaggerd, bomen gekapt, de tuin geëgaliseerd en daarna ingezaaid met gras.” Omdat de tuin eerst alleen uit gras bestond, kon Anouska de tuin leren kennen. Waar komt de wind vandaag en waar staat de zon? Anouska: “Achteraf was dat een heel waardevolle periode.” Inmiddels ging het met het huis ook de goede kant op. Architect Paul Breddels had een mooi ontwerp gemaakt en aannemer Jan Goet begon aan de verbouwing.

‘JE KUNT HEEL MAKKELIJK EEN GOEDE TUIN AANLEGGEN. DAARBIJ: HET GEEFT MEERWAARDE AAN JE HUIS’

OUD-HOLLANDS MODEL

Toen er ideeën opkwamen voor de inrichting van de tuin werd Rogier, de broer van Anouska, ingeschakeld. Hij had net z’n hoveniersopleiding afgerond en samen werden er plannen gemaakt. “We wilden graag haagjes om de wind te breken en zo kwamen we uit op een oud-Hollands model. De kruidentuin dicht bij het huis, daarnaast het bleekveld en de moestuin. Dat waren de eerste drie delen tuin waar we mee begonnen. De rest bleef grasveld waar onze dochter heerlijk op kon spelen. De kruidentuin heeft hetzelfde ontwerp als de tuin van de monniken vroeger. Bij het klooster maakten ze een tuin in een cirkel, met allemaal verschillende taartpunten. Het bleekveld is geïnspireerd op de tuin van Dick zijn opa en oma. Dick: “Ik weet nog goed hoe ik vroeger de lange onderbroeken van mijn opa zag, die in het gras lagen te bleken.”

No items found.
No items found.

BORDERS OP KLEUR

Toen dochter Chiara ouder werd, gaf ze aan dat ze het grote speelveld achter in de tuin niet meer zo belangrijk vond. Anouska startte rustig met het maken van borders op kleur. “Ik weet nog dat ik destijds thuiskwam uit m’n werk en dan had ze weer een heel stuk gras omgespit”, zegt Dick lachend. “Onze verdeling is nogal traditioneel, ik ga over het gras en de grote werkzaamheden, Anouska over de rest.” Anouska: “Ik vond het zo leuk om met de tuin aan de slag te gaan en ik kreeg veel complimenten van mensen. Het grappige is dat alles in de tuin is hergebruikt. We hebben het hier opgegraven of het is nog van de sloop van ons oude huis.

Sinds 2016 is onze tuin ook open voor publiek. De groepen die onze tuin bezoeken zijn heel divers: van plattelandsvrouwen tot hele groepen buitenlanders, zelfs Amerikanen. Het is altijd enorm leuk om deze mensen te ontvangen en we zien tegenwoordig ook veel jongeren. Wat je nu ziet, is dat mensen ook duurzamer willen tuinieren en vooral de jongere generatie kan hier goede vragen over stellen. Ze zijn heel milieubewust en vragen hoe je bijvoorbeeld kan bemesten zonder kunstmatige en chemische stoffen.”

ROER OMGEGOOID

Anouska was eerst werkzaam in het onderwijs, maar haar tuin boekte zoveel succes dat mensen haar om advies gingen vragen. Anouska: “Sinds twee jaar heb ik het roer omgegooid en ben ik tuinstylist geworden en maak ik beplantingsplannen. Het is fantastisch om te doen en ik haal er heel veel plezier uit om mensen te kunnen helpen met hun tuin. Mensen zeggen vaak: ik heb geen groene vingers, dus ik hoef geen tuin, maar je hebt helemaal geen groene vingers nodig! Je kan heel gemakkelijk een goede tuin aanleggen.

Mensen zien het vaak als een verplichting en vragen dan: hoeveel tijd kost het? Maar op een gegeven moment wil je het zélf ook mooier of beter maken en dan wordt het een vrijetijdsbesteding. Het geeft een meerwaarde aan jezelf en aan je huis. Je wordt er rustig en vrolijk van. Hoe leuk is het als je bijen en vlinders in je tuin gaat zien? Of een mooie nieuwe bloem? Hoe groter je tuin, hoe meer leven erin komt. Kortom, je tuin moet bij je passen, net als je interieur en je huis. Het moet voegen als een jas.”

Wil je de tuin van Anouska bezoeken? Klik hier voor meer informatie.

No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen