Article headline
Hoe is het nu met: Het Raadhuis in Winkel
Wonen

Hoe is het nu met: Het Raadhuis in Winkel

Mark en Silvana verbouwden het eeuwenoude raadhuis in Winkel naar een luxueus woonhuis...

Hoe is het nu met: Het Raadhuis in Winkel

“Toen we een enorm gat in de achtermuur van het huis aan het zagen waren, kwam de buurman toch even poolshoogte nemen”, zegt Mark Oudshoorn. Een jaar geleden kocht hij met zijn vrouw Silvana het authentieke Raadhuis die al sinds de 16e eeuw in het centrum van Winkel pronkt. De buurman werd snel gerustgesteld, want het pand is geweldig opgeknapt en een prachtig woonhuis geworden. “Het stond altijd nog op onze wishlist, een oud gebouw opknappen. Maar we hadden het gevoel dat dit meer iets was ‘voor als ik later groot ben’. En nu, achteraf kan ik zeggen dat het écht super was om te doen”, zegt Mark Oudshoorn.

Karakter

“We zijn allebei gek op het karakter van een oud huis”, zegt Silvana. “We woonden in het centrum van Hoorn, letterlijk in de winkelstraat. We huurden een oude pastorie en wilden graag iets voor onszelf, maar ondervonden dat het erg moeilijk was om iets te vinden.” “Totdat ik op een avond met Funda ging zoeken naar een object buiten Hoorn. Op één van de laatste pagina’s stond het Raadhuis in Winkel en ik dacht, wat is dit?!” zegt Mark. Silvana was ook direct enthousiast toen ze het zag en er kon snel een bezichtiging plaatsvinden. Direct vonden ze het pand allebei prachtig, maar Mark was bang dat de veranderingen die het stel wilde doorvoeren, te veel geld zouden gaan kosten. Silvana liet het er niet bij zitten, ze was verliefd geworden. “Ik zal het je voorrekenen dat het niet kan”, zei Mark. Tijdens een avond goed rekenen aan de keukentafel kwam alles gunstiger uit dan Mark in eerste instantie dacht, dus de kogel ging door de kerk en het kersverse echtpaar stortte zich in het avontuur.

In het hoofd

“We trokken drie maanden uit voor de verbouwing en hadden precies in ons hoofd hoe het moest worden. Uiteindelijk is er heel weinig blijven zitten, maar de authentieke eyecatchers natuurlijk wel”, zegt Mark terwijl hij naar de oude gevelsteen in de hal wijst. Het stel nam bouwbedrijf Hans Bossen en Daan de Loodgieter in de arm en een bevriende timmerman. Verder deden ze heel veel zelf. “En dat vonden we superleuk om samen te doen, het was echt een avontuur. En niet onbelangrijk, er is geen onvertogen woord gevallen tijdens de hele verbouwing”, zegt Silvana. Op de vraag wat het geheim is van het pasgetrouwde stel antwoord ze; “We hebben regelmatig klusprogramma’s gekeken, daar leer je ontzettend veel van. Het zijn altijd de terugkerende thema’s waar het fout gaat. Je kan het beste tijdens een verbouwing geen gekke dingen doen, want daar komt vaak veel stress van en dat is niet goed voor je relatie, zoals je in al die klusprogramma’s ziet.” “En, ook heel belangrijk”, voegt Mark toe, “Is de begroting en het budget. Als je een goed plan maakt, met een juiste begroting en voldoende budget hebt, dan neemt dat ook heel veel stress weg.”

Kerker

Onder het oude gebouw zit nog een kerker. “Maar die hebben we tijdens de verbouwing niet gevonden, dus dat hebben we laten zitten. Aan de ene kant wel jammer, want wie weet wat er nog in zit”, grinnikt Mark. “We willen graag in de hal een klein museumpje maken, van alle mooie spulletjes die we gevonden hebben”, zegt Silvana. “Wat bijzonder grappig was, is dat we nog een bordje met de oude openingstijden van het postkantoor hebben gevonden. Het blijkt nu dat mijn vader hier vroeger nog heeft gewerkt bij de PTT!” sluit Mark af.

Er is geen bouwtekening of architect aan te pas gekomen

HET VOORMALIGE RAADHUIS OP DE HOEK VAN DE DORPSSTRAAT EN DE BOSSTRAAT IN WINKEL WERD IN 1599 ALS RECHTHUIS VOOR DE OVERHEID GEBOUWD. HET GEBOUW HEEFT AL VEEL VERSCHILLENDE FUNCTIES GEHAD. HET DEED DIENST ALS WAAG, POSTKANTOOR EN MUSEUM. ER WAS NOG EEN OUDE KLUIS IN HET PAND AANWEZIG EN ER SCHIJNT EEN KERKER ONDER TE ZITTEN UIT DE TIJD DAT HET DIENST DEED ALS RECHTHUIS.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen