Article headline
Binnenkijker: Uit de as herrezen
Wonen

Binnenkijker: Uit de as herrezen

Buiten hoor je de vogels fluiten. Binnen is het stil. De boerderij aan de Zuiderdijk in Venhuizen is indrukwekkend. En dan hebben we het nog niet eens over het uitzicht over het Markermeer. Hier wonen, moet zijn alsof je droomt terwijl je wakker bent.

Binnenkijker: Uit de as herrezen

Bewoners: Gerrit en Yola van Ojen

Wat: herbouwde boerderij in Venhuizen

Sinds: 2013

Bijzonder: de unieke ligging aan het Markermeer

De woonboerderij ligt in polder De Drieban. Een uitgebreid weidegebied en een officieel stiltegebied. Het is een broed- en trekplaats voor veel vogelsoorten. Op weg ernaartoe, over de Zuiderdijk, voel je de rust over je heenkomen. Doordat de boerderij gelegen is aan het Markermeer kun je er met de boot aanleggen en zomers lekker zwemmen. Ook paardenliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen: op het perceel staan drie paardenboxen en een gedraineerde paardenbak.

Toch was het hier niet altijd zo fabelachtig. In 2011 ging de oude boerderij uit 1890 in vlammen op. Met heel veel liefde, warmte en respect voor de originele woning is de boerderij in 2013 nagebouwd. Nu geniet je van the best of both worlds. Beneden geven de houten balken, gecombineerd met de donkere hardstenen vloer en het glas in lood, veel sfeer. De kamer en suite scheidt de woonkamer van de keuken. In de woonkamer is de rouw- en trouwdeur als pronkstuk in ere gehouden en natuurlijk ontbreekt de houtkachel niet. De sfeervolle keuken heeft openslaande deuren richting de achtertuin waar je geniet van het uitzicht op de dijk. Naast de woonkamer, achter de hoge darsdeuren, is een inpandige veranda gecreëerd. Hier kun je op mooie dagen heerlijk in het zonnetje zitten.

Nauwgezet nagebouwd

Gerrit: “We verlaten deze woning met pijn in ons hart. De tuin is heerlijk, maar het onderhoud valt ons steeds zwaarder.” Hij kijkt nog eens rond. “Van begin tot eind heb ik geholpen met de bouw. Het is vrij uniek dat een oude boerderij zo nauwgezet wordt nagebouwd. Veel mensen kwamen foto’s maken.” De nieuwe boerderij is op slechts twee punten aangepast: een extra staart aan de voorzijde en een grotere keuken aan de achterzijde. “Voorheen waren de hal en keuken omgedraaid. Nu genieten we hier optimaal van de ochtendzon en de achtertuin.” Zijn vrouw Yola vult aan: “Elke dag beseffen we hoe bijzonder deze woning is. Mede dankzij de lichtstraten zijn elk seizoen en elk uur de kleuren en schaduwen anders. Daarbij ademt alles de sfeer van weleer, terwijl we ook genieten van modern comfort. Onze energierekening is maar 156 euro!”

Nóg beter dan het origineel

Vanaf 1890 stonden op het perceel waar de boerderij staat twee boerderijen pal naast elkaar. Tot in 2011 een brand alles in de as legde. Waar de buren een andere woning kochten, besloten Gerrit en Yola hun boerderij opnieuw op te bouwen. Voor de nieuwbouw namen ze stolpenexpert Maarten Koning in de arm. Het vierkant werd hersteld met nieuwe palen. Alles is onderheid en 60 centimeter hoger geplaatst dan het origineel. Dit levert een spectaculair uitzicht op.

Zie jij jezelf hier wel wonen? Dat kan, deze woning is namelijk te koop bij Klaver Makelaardij

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen