Article headline
Binnenkijker: Notabel Wonen
Wonen

Binnenkijker: Notabel Wonen

Een parkachtige privétuin van 1.000 m² met een romantisch zomerhuis. Dit herenhuis in hartje Hoorn, dat eeuwenlang bewoond werd door notabelen, is uniek in alle opzichten.

Binnenkijker: Notabel Wonen

Bij binnenkomst vallen de hoge, sfeervolle vertrekken direct op. Het indrukwekkende pand is in 2018 grondig gerenoveerd. Met liefde zijn kleuren uitgezocht en authentieke details hersteld. Het resultaat is strak en in harmonie met het pand. Op de tweede verdieping is een luxe appartement gecreëerd, compleet met een keuken met kookeiland, luxe slaapkamer en badkamer.

Achter de monumentale voordeur bevindt zich een andere wereld. De hoge hal met marmeren vloer en wanddecoraties loopt helemaal door tot achter in het huis. Aan de linkerzijde van de begane grond vind je een voor- en achterkamer, die gescheiden worden door een klassieke kamer en suite. De kastdeuren in de wand zijn aan de hand van foto’s in oude glorie hersteld. Beide kamers hebben een marmeren schouw: een in de stijl van Lodewijk de 14e en de ander in de stijl van Lodewijk de 15e. Ook de ornamenten aan de plafonds, het houtsnijwerk op de lambrisering en de hoge ramen ontbreken niet. Dit huis voelt thuis en museaal tegelijk.

De rechterzijde van het huis bestaat uit twee ruimtes: aan de voorzijde een mooie kamer met marmeren schouw en aan de achterzijde de keuken. De twee zijn verbonden door een lage gang. In 2018 hebben de bewoners de keuken compleet vernieuwd. Waar de houten panelen en het beton ciré aanrecht helemaal van nu zijn, passen ze tegelijkertijd naadloos bij het karakter van het pand. De oude houtkachel versterkt dat gevoel alleen maar.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
bruiloft- en fotolocatie

De huidige bewoner: “Hier wonen voelt als een sprookje. De historie, het karakter, de parkachtige tuin van 1.000 m2… en dat allemaal midden in de stad. Hier wonen, maakt dat je je overal thuis en bijzonder voelt. In 2018 vielen wij dan ook als een blok voor dit pand. Er moest veel aan gebeuren, maar dat vonden wij niet erg. We hebben de renovatie zorgvuldig en met veel liefde aangepakt.” Toen alles gerenoveerd was, was het pand zo mooi geworden, dat ze het zonde vonden om voor zichzelf alleen te houden. Zo ontstond het idee om bruidsfeesten te organiseren in de tuin, inclusief bruidssuite in het zomerhuis. “Daarnaast verhuren wij de woning als foto- en videolocatie. Zo verdient het pand zichzelf terug.”

Rijke historie

Het pand is gebouwd in 1753 en is geïnspireerd op de bouwkunst van koning Lodewijk XIV. De opdrachtgever van de bouw was onder andere burgemeester en boekhouder bij de VOC. Het pand is in handen geweest van notabelen, waaronder een veearts en een tandarts. Ook de bekende schrijver Trijntje Bosboom-Toussaint heeft hier gewerkt en gewoond. Haar boekenkast staat er nog altijd. Op de plek waar nu de tuin is, stonden ooit meerdere huisjes. Een van de 19e-eeuwse pandeigenaren kocht deze percelen op om er een wandelpark te maken voor zijn zieke vrouw.

Zie jij jezelf hier wel wonen? Dat kan, deze woning is namelijk te koop bij Klaver Makelaardij

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen