Article headline
Binnenkijker: een opknapper in Nieuwe Niedorp
Wonen

Binnenkijker: een opknapper in Nieuwe Niedorp

Bijna zeven jaar geleden kochten Paul en Simone een opknapper in Nieuwe Niedorp. Met heel veel hulp van met name hun vaders en vrienden is het huis net op tijd af als dochter Fieke wordt geboren

Binnenkijker: een opknapper in Nieuwe Niedorp

Het is februari 2015 als het jonge stel, Paul Cramer en Simone Dekker, op een piste in Oostenrijk staat. De telefoon gaat en een gesprek met makelaar Geert Klaver volgt. Het is een verlossend en lang verwacht telefoontje. Paul: “We waren op van de zenuwen.” Daarna wordt er luid gejuicht. Tussen de hoge besneeuwde bergen klinkt het geluid nog lang na. Het is gelukt, de kogel is door de kerk! Paul en Simone hebben samen hun eerste huis gekocht. Een oude vrijstaande woning aan de Vijverweg in Nieuwe Niedorp. Als het enthousiaste stel de plannen aan vrienden en kennissen vertelt, wordt er menig wenkbrauw omhoog getrokken. Ze zijn nogal wat van plan.... 


‘WE TROKKEN ER SNEL IN’ 

“Je moest er een beetje doorheen kijken, maar we kregen al snel ideeën”, vertelt Paul. “Eerst hebben we de bovenverdieping leeggehaald, vervolgens hebben we beneden alles wit geschilderd en ingericht naar onze eigen smaak. Na drie maanden zijn we er al ingetrokken, zodat we goed konden nadenken wat we verder precies wilden.” Simone vult aan: “Wij hadden destijds het voordeel dat we drie keer konden kijken voordat we het huis kochten, dat is nu wel anders. Hierdoor konden we voordat het van ons was al een plan maken. Door er vervolgens eerst te gaan wonen, konden we rustig kijken of ons plan ook zou werken en wat de beste aanpak zou zijn. Achteraf was dit een heel goede keuze.” 


VEEL VOORBEREIDINGSTIJD

Paul: “Voor de verbouwing die we wilden, moesten we eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente. Om toch alvast wat te kunnen doen, zijn we begonnen met de bouw van een schuur achter ons huis. Toen we de vergunning voor de woning kregen, was het te laat om te gaan bouwen, omdat de winter er aan kwam.” De winter werd benut voor alle voorbereidingen van de grote verbouwing. De kozijnen werden getimmerd en in de grondverf gezet. Ook was er hierdoor veel tijd om alle materialen uit te zoeken. “Het was natuurlijk erg prettig dat we alles in de werkplaats van mijn werkgever Hans Bossen konden doen”, vertelt Paul. 


STENENJACHT 

Paul: “April 2017 zijn we begonnen met het slopen aan de achterkant van het huis. Daar was eerst een badkamer, een hal en een bijkeuken. Langzaam hebben we alles weer opgebouwd en opnieuw ingericht.” Simone: “Het fijne van die winter en dat voorjaar was dat we dagen op pad zijn geweest om mooie spullen uit te zoeken. We zijn bijvoorbeeld hele dagen op ‘stenenjacht’ geweest om te kiezen welke stenen we aan de buitenkant wilden. Uiteindelijk werden het stenen van een oude kerk. We waren ook heel blij met de grote houten balken die we vonden voor het plafond. In de tussentijd werd er ook een boom gekapt en te drogen gelegd om uiteindelijk onze huidige eettafel van te maken. Het fornuis hebben we trouwens ook handig op de kop getikt, dat is nu de blikvanger van de keuken.” 


No items found.
No items found.
VRIJWEL ALLES IS ZELFGEMAAKT 

Paul heeft de hele keuken zelfgemaakt, inclusief het aanrechtblad. Paul: “Alles is hier ambachtelijk handgemaakt.” Simone: “Paul heeft zelfs het shampoobakje in de badkamer zelf gegoten met beton. De trap is het enige dat we niet zelfgemaakt hebben en de voordeur, die heb ik met mijn vader uitgezocht.” In de zomer stonden Paul en Simone het plafond te schilderen terwijl iedereen lekker aan het zwemmen was. “Toen heb ik wel gebaald. Ook heb ik in die tijd leren vloeken.” Op het moment dat de keuken klaar was, begon het stel met de verbouwing van de woonkamer. “Die winter hebben we de kozijnen voor de voorkant van het huis gemaakt en de houten vloer uitgezocht en laten drogen. We woonden in de keuken en het voorhuis ging op stempels. We hebben ook een tijd beneden geslapen, omdat de voorgevel, waaronder ook onze slaapkamer, eruit was.” 


HEEL VEEL HULP GEHAD 

Simone: “Het leuke van die hele bouw­ periode was dat onze ouders heel betrokken waren. De moeders voor de pannen met soep en schoonmaak, de vaders voor het zwaardere werk. De stalen deur tussen de woonkamer en de keuken heeft de vader van Paul gemaakt, daar zijn we heel trots op.” Paul: “Mijn vader is net als ik timmer­ man en die heeft heel veel werk verzet hier in huis. Echt iedere vierkante meter is door onze handen gegaan. Ook onze vrienden­ groep heeft enorm veel geholpen. Iedere zaterdagochtend eerst met z’n allen aan de koffie, daarna hard aan het werk en aan het einde van de dag een biertje drinken.” 

Toen alles klaar was, werd dochter Fieke geboren. Simone: “Mijn zwangerschapsverlof was de eerste vakantie dat er niet geklust hoefde te worden. Nou ja, nog wel even  een kast in de slaapkamer maken en alles schilderen, de overloop betimmeren... Het hield niet op.” Paul: “Omdat ik een blessure kreeg, heeft Geert Wissink de keuken, het voorhuis en de buitenkant geschilderd. Achteraf was dit erg fijn.” 


GEEN VERBOUWING, MAAR NIEUWBOUW

Paul en Simone hebben zoveel mogelijk geprobeerd om hun huis tijdloos in te richten en mooie duurzame materialen te gebruiken. Paul: “We hebben heel veel hout gebruikt, wat heel veel sfeer geeft. Als ik erop terugkijk, was dit geen verbouwing, maar complete nieuwbouw. Het enige van het oude huis dat er nog staat, is het dak van het voorhuis. Iedere vierkante meter van het huis is aangepast. En na de geboorte van onze dochter zijn we verdergegaan in de tuin, die ook volledig opnieuw is aangelegd.” En nu? “We moeten nog aan de slag met het tweede deel van de bovenverdieping, maar genieten van ons gezin staat nu bovenaan de lijst.” 

No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen