Article headline
Buren op 1 perceel: Binnenkijken bij de Hout 42 en 42a
Wonen

Buren op 1 perceel: Binnenkijken bij de Hout 42 en 42a

Twee gezinnen op één erf, beide een eigen ruime woning én tuin. Van wonen in de binnenstad en een hoekwoning achter een speeltuin naar een zee van rust, ruimte en privacy.

Buren op 1 perceel: Binnenkijken bij de Hout 42 en 42a

De Hout 42

Cor Schaart verhuisde onlangs met z’n vrouw en twee kinderen vanuit de binnenstad van Hoorn naar het dorp Hem. Begin december kocht het gezin Schaart hun nieuwe woning, een stolp die opgesplitst is in twee delen. Sinds een paar maanden hebben ze de sleutel.

"Het was liefde op het eerste gezicht. We woonden in de binnenstad van Hoorn en per toeval reden we hierlangs. We zagen het tekoopbord en van het een kwam het ander. We hadden geen speciale reden om uit de stad te gaan. We zagen de boerderij en daar wilden we wonen, echt liefde op het eerste gezicht. We wonen nu in het achterste gedeelte en we zijn de rest van de stolp aan het opknappen. Veel dingen laten we doen, maar we gaan zelf schilderen en ook de tuin nemen we zelf onder handen.

Je merkt dat je hier midden in de natuur zit, in tegenstelling tot de binnenstad. Het voelt heerlijk vrij. Straks gaan we op de fiets naar de stad, dat is maar tien minuten fietsen. Het station van Hoogkarspel is dichtbij, dus onze kinderen kunnen makkelijk met de trein naar school in Amsterdam. Dit was meteen een mooie gelegenheid om een prettig thuiskantoor in te richten in plaats van het werken aan de keukentafel. Daarbij is het een cadeau dat je gewoon bij huis kunt parkeren.

We hadden niet verwacht dat verhuizen uit de stad naar het platteland zo makkelijk zou zijn. We worden tegenwoordig niet meer wakker van de drukte in de stad, maar van het geluid van de specht.”

No items found.
No items found.

De Hout 42A

Dave Vonk verhuisde onlangs met z’n vrouw, dochter (16) en tweeling (5) naar Hem. Zij wonen in het andere gedeelte van de opgesplitste stolpboerderij. 1 maart kregen ze de sleutel en eind maart zijn ze verhuisd.

"Eerst woonden we in Bovenkarspel in een hoekwoning naast een speeltuin. Toen we financieel wat ruimte kregen, gingen we op zoek naar iets groters. In eerste instantie niet zo groot als we nu hebben, maar dat is een leuke bijkomstigheid. We hadden al heel veel woningen bekeken. Nergens kregen we het goede gevoel. Soms was de woning goed, maar de tuin te opgesloten of net andersom. We wilden de juiste keuze maken, dus het plaatje moest kloppen. Hier was alles direct goed, dus de keuze was snel gemaakt. We waren meteen verkocht. De ruimte en de sfeer van de stolp is geweldig.

Ik ben ecoloog en een tuin als deze is een droom. Onze tuin bestaat uit twee delen: een aangelegd deel met gazon en hagen en een ongerept gedeelte dat je op z’n beloop kunt laten gaan. Het snoeiafval laat ik bijvoorbeeld liggen, dat is leuk voor de egels. Ik hoop dat er ook spontaan kruiden gaan groeien en met de kinderen ga ik een insectenhotel maken. Het is een must als je zoiets kan doen met elkaar. Ze leren er veel van. Er staat bijvoorbeeld een dode boom in de tuin, je kan ervoor kiezen om hem weg te halen, maar je kan hem ook laten staan. Dat is fantastisch voor de specht en insecten. Het is leuk om je kinderen mee te nemen in dit proces.

Er vliegen ook heel veel vogels om het huis, dat zijn we niet gewend. Het is erg leuk dat er zo veel leven is. Klein nadeel waar we niet aan gedacht hadden: er is wat ongedierte om het huis. Het was handig geweest om onze kat mee te nemen met de verhuizing, maar die is in ons oude huis gebleven. Soms is er dus iets té veel leven, maar daar kunnen we wat aan doen.”

No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen