Article headline
Bekende NH'er: verhuizen op je eigen erf
Leven

Bekende NH'er: verhuizen op je eigen erf

Nee, Henny Huisman kon zijn landhuis aan de duinrand eigenlijk niet betalen. Te duur. “Maar we wilden er héél graag wonen.’’ Uiteindelijk kwam de verkoper hem tegemoet. Als Henny de grond rond de villa nou eens in vijf etappes kocht? Om de paar jaar een stuk erbij? “Toen verkocht ik mijn boot en lukte het wél.’’ Mister Soundmixshow vertelt over de aankoop van zijn huis en verhuizen naar je eigen tuin.

Bekende NH'er: verhuizen op je eigen erf

Deze zomer is het veertig jaar geleden dat Henny Huisman voor het eerst op televisie te zien was. Met talentenprogramma’s als de Playbackshow en de Soundmixshow trok hij miljoenen kijkers. Hij verkocht het Soundmixconcept aan 22 tv-stations over de hele wereld en legde daarmee het fundament voor opvolgers als Idols en The Voice. Ook boekte hij megasuccessen met de Surprise Show waarin hij dromen van kijkers in vervulling liet gaan. In zijn huis in Bakkum staan kasten vol televisieprijzen en onderscheidingen. Achter elke trofee zit een anekdote, maar ook het huis zélf is goed voor een bijzonder verhaal.

‘We droomden van een huis in het groen’

We beginnen bij het begin. Met zijn vrouw Lia huurde Henny Huisman in de jaren zeventig een flat, dertien hoog, in zijn geboortestad Zaandam. “Nog geen jaar later kochten we een eigen huis: een typisch Zaans monument in het hartje van Zaandam. Daar werden onze dochters Nikki en Lobke geboren. We voelden ons er héél gelukkig.” In die tijd was hij drummer en discjockey. Met dank aan zijn beginnende televisieloopbaan konden ze later een groter huis kopen en daarna een nóg grotere bungalow met een zwembad. “Toch droomden we van een huis in het groen met grond eromheen, voor beesten.” In die tijd kwam zijn zwager met een gouden tip. Door zijn werk als boswachter wist hij dat er een prachtige vrijstaande villa aan de duinrand in Bakkum te koop stond. Een ruim landhuis bij het bos, groot genoeg voor twee gezinnen. Paardenstallen erbij. En ruim drie hectare grond eromheen. Was dat niks voor Henny en Lia? “Mijn zwager had gehoord dat het 1,2 miljoen gulden moest kosten. Ik dacht: als we ons huis in Zaandam en onze boot verkopen, moet het nét haalbaar zijn.”

Misverstand in Bakkum

Al gauw reden ze voor een bezichtiging naar Bakkum. Conclusie: prachtig huis, mooie kans. En de bewoners waren nog gezellige mensen ook. “Bij een kop koffie vroeg de verkoper of ik wel wist wat de vraagprijs was.  ‘Jazeker’, zei ik. ‘1,2 miljoen toch?’ Nou, dat was een vergissing, zei hij meteen. Het was 2,1 miljoen. Klein misverstand, dus.” Met die vraagprijs was verder praten zinloos, berekende Henny. “Daarom blies ik het hele verhaal af. De volgende dag ben ik nog even naar die mensen gereden om een bos bloemen te brengen, als dank voor de rondleiding en de koffie. Die avond kreeg ik weer telefoon uit Bakkum. Of ik tóch nog een keer langs wilde komen. Ik zei meteen dat ik écht niet meer kon bieden, maar ze vroegen of ik toch nog even kwam.”

No items found.
No items found.

Een bijzondere aankoop

De volgende dag ontvouwde de verkoper een bijzonder plan. Als Henny het huis en de tuin in één keer zou kopen, zou hij de grond eromheen daarna in stappen kunnen afnemen. Iedere paar jaar een stuk erbij. “In mijn hoofd maakte ik een rekensom. Zo veel jaar, zo veel shows, zo veel betalen. Toen lukte het wél. We waren er snel uit. En waren dolgelukkig dat we zo mooi konden wonen.” Op de grond achter het huis verrees een manege met paardenstallen. De Surprise Stables – genoemd naar zijn succesvolle  tv-programma – werden een begrip in de paardenwereld en daarbuiten. Dat kwam ook omdat de stallen vaak op televisie te zien waren. Met showbizzcoryfee Rudi Carrell nam Henny Huisman er een reclamespot op voor echte boter, de stal was het decor van paardensportprogramma’s en zijn bekendste viervoeter Snuitje groeide uit tot een huisvriend van de kijkers.

De Surprise Stables

Na de tsunami in Azië in 2004 stroomden de Surprise Stables vol met publiek bij een grote inzamelingsactie voor het goede doel. Voor de televisiecamera’s traden artiesten op en veilden gulle gevers taarten en kunst. De opbrengst ging naar giro 555. “De ruimte in de manege  bood een zee van mogelijkheden. Het was echt geweldig dat we die op alle manieren konden benutten.” Onder het dak van de manege is nu Het Ruiterhuys gevestigd: het restaurant van dochter Nikki en haar man Frank. Opnieuw is de plek een publiekstrekker. Jarenlang woonden Henny en Lia in de villa ervoor, terwijl Nikki en Frank met hun gezin gelukkig waren in het gastenverblijf erachter.

Kleiner wonen

Tien jaar geleden gingen Henny en Lia – destijds zestigers – kleiner wonen. Ze wilden een nieuw huis laten bouwen en hun vertrouwde villa verkopen. “Er kwamen kandidaatkopers langs voor bezichtigingen, maar het liep op niets uit. Sommigen stelden zelfs lastige vragen over het restaurant. Of ze daar bij feestjes geen herrie maakten. Opeens beseften we dat we met kopers misschien het paard van Troje binnenhaalden, met klachten en gedoe. Toen hebben we het huis aan Nikki en Frank verkocht. Het is naar hun smaak verbouwd en het ademt helemaal de sfeer van nu, maar als we er op bezoek komen, voelt het toch nog vertrouwd als ons oude huis.”

De cirkel is rond

Henny en Lia lieten op een andere hoek van het terrein een nieuw huis bouwen, afgestemd op hun leeftijd. Het heeft alle voorzieningen en biedt een zee aan comfort. Hun woning is in de Zaanse stijl gebouwd naar eigen ontwerp. “Het lijkt een beetje op het monumentale huis in Zaandam waar we begonnen. Dus de cirkel is rond. En het verhuisde ook zo makkelijk, zo dichtbij. Er kwam geen verhuiswagen aan te pas.”

Het is een sfeervol huis, met alles erop en eraan. Dicht bij hun kinderen en hun zeven kleinkinderen. “Als Lia voor het hele stel kookt en we met z’n allen zitten te eten voel ik me dolgelukkig. Daar kunnen geen kijkcijfers tegenop.” Praat hij over de aankoop van zijn huis en de grond, dan voelt hij zich een geluksvogel. “De eerste stap  was lastig, maar we hebben er nooit spijt van gehad. Het bood heel veel kansen waar we nog allemaal plezier van hebben.” En hoe zit het met het geluid van het restaurant, horen ze dat? “Nauwelijks. En als we ‘s avonds muziek horen van een trouwerij, denken we: ‘leuk, de kinderen hebben het lekker druk.’’’

No items found.
No items found.

Paspoort Henny Huisman

Henny Huisman (1951) is geboren en getogen in Zaandam. Hij werkte als discjockey en was drummer van de band Lucifer. Met Lucifer scoorde hij een hit met het liedje ‘House for sale’. Hij werd als presentator ontdekt toen hij voor de ogen van een uitverkocht AZ-Stadion André Hazes aankondigde. Dat deed hij zó overtuigend dat hij de tribunes stil kreeg. Joop van den Ende was erbij en bood hem een televisiecontract aan. Op televisie werd hij het gezicht van de Playbackshow, de Soundmixshow en de Surprise Show. Voor een miljoenenpubliek won hij twee keer de Gouden Televizier Ring. Henny Huisman reikte de Kanjerprijzen uit voor de Postcode Loterij en is officier in de orde van Oranje-Nassau. Hij is getrouwd met Lia en woont in Bakkum. Samen hebben ze twee dochters en zeven kleinkinderen.

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen