Article headline
"Vaar voor je interieur je eigen koers en blijft dicht bij jezelf"
Werken

"Vaar voor je interieur je eigen koers en blijft dicht bij jezelf"

Voor Monique des Bouvrie was 2020 een extra zwaar jaar omdat haar man, Jan des Bouvrie, begin oktober 2020 overleed. Hoewel Het Arsenaal in Naarden-Vesting, net als andere winkels, maanden dicht was, ging het werk achter de schermen gewoon door.

"Vaar voor je interieur je eigen koers en blijft dicht bij jezelf"

Bij Het Arsenaal kun je terecht voor een los meubelstuk of accessoire tot een compleet woonadvies. Ook ontwikkelen ze in opdracht van bijvoorbeeld projectontwikkelaars appartementen of woningen. Voor Monique is elke opdracht die ze aanneemt een nieuw verhaal. “Ik ga nooit op mijn eigen smaakstoel zitten, maar luister heel goed wat de wensen van de klant zijn. Als iemand van paars of oranje houdt, zie je dat in mijn ontwerp terug.” Bij alles wat Monique ontwerpt, geeft ze een duidelijke handtekening af. “Meubels en accessoires moeten iets bijzonders uitstralen. Ook werk ik graag met kunstachtige objecten. Het is niet dat ik steeds hetzelfde trucje herhaal; het is elke keer een nieuw verhaal dat past bij de bewoners.” Zelf omschrijft ze het proces als ‘je groeit ergens naartoe, je bent iets aan het beeldhouwen’.

EEN PLAN DAT DE BEWONERS OMARMT

In het intakegesprek dat Monique met klanten heeft die een compleet interieuradvies willen, probeert zij zoveel mogelijk informatie los te peuteren. “Ik vraag naar de gezinssituatie, hoe mensen leven, hebben ze huisdieren of komen er bijvoorbeeld vaak vrienden over de vloer? Maar ook: koken ze vaak en graag of houden ze ervan om voor de televisie te chillen? Je probeert echt een kijkje te nemen in wie zij zijn. Alleen door goed door te vragen kun je een plan maken dat de bewoners omarmt, waar ze prettig kunnen leven.” Ook probeert Monique te achterhalen of er bijvoorbeeld oude items zijn, die zeker in het nieuwe ontwerp moeten terugkomen. “Vaak is het een combinatie van nieuwe en oude spullen, maar ik heb ook klanten die alles turnkey opgeleverd willen hebben, tot aan het gewassen en gestreken beddengoed in de kast aan toe.

VAN STUDIO TOT VILLA

De klantenkring van Het Arsenaal is heel divers. “Van mensen die een kleine studio laten inrichten tot een kast van een huis.” Beide hebben hun eigen uitdagingen. Zo moet je bij kleinere appartementen of huizen goed nadenken hoe je de ruimte zo ideaal mogelijk indeelt. Wat vaak goed werkt, is overal dezelfde vloer en een open ruimte waar de vertrekken in elkaar overlopen. Met een beetje geluk zijn er hoge plafonds wat ook veel ruimte geeft. Verder adviseer ik altijd om het zo licht mogelijk te houden in huis en te werken met grote keypieces. Maar of je nu klein of groot woont het belangrijkste is dat mensen duidelijk hun eigen koers varen en echt bij zichzelf blijven wat betreft hun interieur.”

‘VERLICHTING GEEFT EMOTIE’

Monique ziet regelmatig dat mensen de wc als sluitpost zien. “Die moet er juist té cool uitzien!” Ook de verlichting is heel belangrijk. “Verlichting geeft veel emotie. Als je een lichtpunt laat schijnen op een bank of schilderij zorgt dat voor een extra dimensie aan het object.” Ze vertelt dat over de verlichting vaak niet goed nagedacht wordt. “Ik ben er dan om iemand wakker te schudden. Bij licht gaat het heel erg om gevoel. Ik vertel trouwens liever wat mensen wél beter kunnen doen in plaats van niet. Hang bijvoorbeeld iets aan de muur. Daar creëer je zoveel sfeer en diepte mee.”

Je groeit ergens naartoe, je bent iets aan het beeldhouwen
‘KIES VOOR EEN ANDERE VORM OF KLEUR’

Wat we veel zien in net verbouwde huizen is de houten visgraatvloer, de stalen deuren en de witte of zwarte keuken. Als we Monique daarnaar vragen, beaamt ze dat het veelal hetzelfde is wat bijvoorbeeld projectontwikkelaars doen. “Mensen vinden het vaak eng om iets anders te doen. Als ik je mag adviseren zeg ik: kies nu juist voor een andere vorm of kleur. Zo heb ik onlangs voor een deurenfabrikant stalen deuren ontwikkeld die in verschillende RAL kleuren te verkrijgen zijn. En een houten vloer gelegd in een mozaïek vorm is net even spannender dan de bekende visgraatvloer.”

‘BLIJF VERANDEREN’

‘Blijf altijd dingen veranderen’, is wat ze mensen mee wil geven. Ook in Het Arsenaal veranderen ze de verschillende ruimtes voortdurend. “Zo richten we het nu in op kleur.” Ook hangt er regelmatig nieuw werk van Nederlandse kunstenaars. Zo heeft Monique onlangs de kunstenaar Jamel Armand ontdekt. “Ik zag de cover van Di-Rect en vond die gelijk supercool, dus ik ben bij hem langs geweest. Er hangen nu verschillende werken van Jamel in Het Arsenaal.”

‘IK BLIJF MOOIE DINGEN MAKEN’

Haar inspiratie haalt ze overal ter wereld vandaan. “Ik ben gek op reizen, dat inspireert mij enorm.” Alles wat ze mooi vindt, fotografeert ze. Of het nu in een winkel, op een beurs, in een hotel, een museum of gewoon op straat is. Hoewel ze op het gebied van interieur natuurlijk eigenlijk al het hoogst haalbare heeft gedaan – van het inrichten van appartementen in Miami tot een hotel op St Barth – blijft ze mooie dingen maken. “Ik heb een goed team achter me staan en hou me het liefst bezig met het creatieve proces. Dit gaat trouwens dag en nacht door. Ik sta altijd aan. Ik heb yoga gedaan, maar heb moeite om mijzelf uit te zetten. Stiekem komt het mij ook beter uit dat niet te doen. Ik vind mijn werk veel te leuk!”

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen