Article headline
Trotse Noord-Hollander: Peter van Zutphen
Wonen

Trotse Noord-Hollander: Peter van Zutphen

Word vrienden met de wind, anders gaat het hier niet lukken...

Trotse Noord-Hollander: Peter van Zutphen

Peter van Zutphen (72) werkte sinds 1970 als trainer/adviseur voor Blooming (voorheen de Volkshogeschool) in Bergen met als specialisatie projectontwikkeling en innovatie. Volkshogeschool/Blooming is in 1946 opgericht door 100 Noord-Hollanders en was sterk verankerd met de Noord-Hollandse samenleving. Sinds een jaar is Peter voorzitter van de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp.

In 2014 heeft Peter samen met zijn partner, Ineke de Morée en Jeannette Bolhuis het initiatief genomen voor het bouwen van drie energieneutrale woningen op het erf van hun boerderij Bouwlust in Anna Paulowna. Het project, Nieuw Bouwlust trok de gehele landelijke media naar de polder vanwege het innovatieve karakter. Het is een voorbeeld geworden voor veel duurzame initiatieven om nieuwe woonvormen te realiseren.

WAAROM BENT U TROTS OP NOORD-HOLLAND?

Noord-Holland heeft veel te bieden en het mooi houden is een grote uitdaging. Vele ondernemende en vrijdenkende mensen, met zeer professionele boeren en kunstenaars wonen en werken hier. Daarbij vind ik bouwen en het herontwikkelen heel fascinerend en in het bijzonder de stolpboerderij. Ook de historie van de stolp is indrukwekkend met haar 500-jarig agrarische geschiedenis. Stolpen zijn in die periode altijd mee ontwikkeld met de tijd en vormen nog steeds de iconen van het Noord-Hollands landschap. Ik denk dat we trots mogen zijn op de stolpen.

WAT IS UW FAVORIETE PLEK?

Wieringen vind ik heel spannend, met name de hoek aan de westkant bij het Amstelmeer en de Quarantaineweg. De unieke Waddenzee en de rede van Texel ligt voor je. Hier kun je het voormalige eiland Wieringen op rijden. Vergeet even de Korte Afsluitdijk, schakel drie eeuwen terug en je ziet de grote en talrijke VOC-schepen binnen varen richting Hoorn en Amsterdam. De hele Hollandse geschiedenis vaart letterlijk aan je voorbij. Dit is de plek waar in mijn dromen een uniek Noord-Hollands museum moet komen. Het is nog niet te laat! Mijn andere favoriete plek is Landgoed Het Hof te Bergen met een nog steeds aanwezige oude biologische moestuin. In die bijzondere historische omgeving heb ik 35 jaar mijn kantoor gehad en op een geïnspireerde wijze mijn vak kunnen uitoefenen.

HEEFT U HOBBY’S?

Zowel in werk als hobby’s heb ik mijn passie kunnen uiten. De stolp waar ik nu woon hebben we 45 jaar geleden gered van de ondergang. Ik heb altijd een groentetuin gehad. Naast het vele werk was dat een oase van rust. Ik bezoek regelmatig musea en theatervoorstellingen. In Noord-Holland is een zeer uitgebreid aanbod. En ik kan het geen hobby noemen, maar ik was één van de eerste vaders die thuis twee dagen voor de kinderen zorgde. Ik heb dit altijd met veel plezier gedaan.

HET LEUKSTE EVENEMENT IS?

De Karavaan. Heel boeiend en zeer afwisselend. Met de Karavaan als locatietheater kom je op bijzondere plekken in Noord-Holland. Ik ben ook naar Zandstock geweest, nog niet zo lang geleden. Dat vond ik heel erg leuk. Ik dacht: ga er gewoon naar toe, Ziggodome staat ook nog op mijn lijstje.

WAT VINDT U TYPISCH NOORD-HOLLANDS?

De mensen; Noord-Hollanders zijn ondernemend, open, gemakkelijk in het contact, breed georiënteerd en ze hebben letterlijk en figuurlijk een wijde blik. De wijze waarop Noord-Hollanders door de eeuwen heen van water land maakten en nu al eeuwen goed voedsel produceren, verdient veel respect.

PETER EET GRAAG BIJ...

Blooming in Bergen. Het Blooming hotel is iets bijzonders. Laatst was ik ook in de Appelhoeve, bij Marco Roodzant in Nieuwe Niedorp. Die heeft een B&B met een klein huiskamerrestaurant in een oude stolp. Het was een unieke en warme ervaring. Marco verrast je.

HEEFT U EEN BOODSCHAP VOOR IEDEREEN DIE NAAR NOORD-HOLLAND WIL VERHUIZEN?

Word vrienden met de wind, anders gaat het hier niet lukken. Als Brabander moet je leren houden van het unieke spel van zand, wind en water en dat is me gelukt.

WIE ZOU U WILLEN NOMINEREN ALS VOLGENDE TROTSE NOORD-HOLLANDER?

Marco Roodzant.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen