Article headline
Talenten uit de regio: violiste Birthe Blom
Wonen

Talenten uit de regio: violiste Birthe Blom

Ze won o.a. het Nationaal Viool Concours. Naast haar (freelance)werk als concertmeester, speelt ze veel kamermuziek in verschillende bezettingen...

Talenten uit de regio: violiste Birthe Blom

Birthe Blom (36) is violiste en groeide op in Zuidermeer en Benningbroek. Ze won o.a. het Nationaal Viool Concours. Naast haar (freelance)werk als concertmeester, speelt ze veel kamermuziek in verschillende bezettingen. Jaarlijks organiseert ze het Kamermuziekfestival in Hoorn, dat in oktober haar 12de editie telt. Birthe woont met haar man Edgar Pujol, die ook violist is, en hun vierjarige dochter Amélie in Blokker.

Je leert iedere dag nog

“Toen ik vier jaar oud was had ik één grote wens, violiste worden. Hoe ik hierbij kwam weet ik niet exact, maar volgens mijn moeder hoorde ik een stuk op de radio en daarna was ik verkocht. Uiteindelijk was ik zes jaar toen ik op les mocht en daarna raakte mijn hele leven verweven met de viool. Als ik viool speel dan bèn ik als het ware de viool. Het leven van een violist is spartaans. Je moet iedere dag uren studeren om een muziekstuk goed te kunnen spelen. Soms zijn er twijfels geweest, maar dit was altijd tijdelijk. De viool hoort bij mij. Muziek gaat de diepte in, soms is een componist vele jaren bezig met het schrijven van een stuk. Als muzikant moet je dat doorleven, je moet het voelen wanneer je het stuk speelt. De viool waarop ik speel is een heel bijzonder exemplaar. Het is een Stradivarius, uit 1716. Toen ik het Nationaal Viool Concours won, mocht ik zes jaar deze viool bespelen. Inmiddels is het een deel van mij geworden. Toen ik hem na zes jaar eigenlijk weer in moest leveren, heeft het Nationaal Muziekinstrumentenfonds de viool overgenomen en ter beschikking gesteld aan mij. Ondanks dat mijn man (hij komt uit Barcelona) en ik door heel Europa heen hebben gewoond, wilde ik graag dat mijn dochter op zou groeien in een huis met een tuin. Dus toen ik zwanger werd verhuisden we van Monaco naar de polder en hier zijn we nog iedere dag enorm blij mee. We houden van de stad Hoorn en van de rust en de ruimte op het platteland. Hier krijg je energie en inspiratie.”

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen