Article headline
Onderlinge De Veenhoop, de oudste schade verzekeraar  van Nederland
Leven

Onderlinge De Veenhoop, de oudste schade verzekeraar van Nederland

Ik hoef geen polisnummers te weten, ik ken al mijn 800 klanten bij naam

Onderlinge De Veenhoop, de oudste schade verzekeraar van Nederland

In 1795 is onderlinge verzekeringsmaatschappij De Veenhoop opgericht door een aantal boeren. De agrariërs wilden geen hoge premies meer betalen en als er brand uitbrak konden ze de kosten gezamenlijk delen. Er werd dus verzekerd in coöperatief verband. Deze principes hanteert De Veenhoop na enkele eeuwen nog steeds. Ze zijn specialist in verzekeringen voor agrariërs en particulieren met een stolpboerderij.

Jos Molenaar

Het is een unicum. Een directeur van een verzekeringsmaatschappij die zijn klanten zelf bezoekt en te woord staat. Bij Onderlinge De Veenhoop is dit de normaalste zaak van de wereld. De van oorsprong West-Friese verzekeringsmaatschappij bestaat uit een 5-koppig bestuur en een eenmansdirectie. Deze laatste taak wordt al 32 jaar uitgevoerd door Jos Molenaar. Veel kleine verzekeraars zijn inmiddels overgenomen door grote partijen. Het bestuur en Jos zijn daar niet bang voor bij De Veenhoop. “De aandeelhouders moeten hier mee instemmen, en dat zie ik niet zo snel gebeuren.”

Persoonlijk contact

“Als een klant ons belt, dan krijgt diegene mij aan de lijn”, zegt Jos. “Bij ons zie je geen standaard mails of ingesproken teksten. Ik hoef geen polisnummer te weten, want ik ken al mijn klanten bij naam. Dit spreekt veel mensen aan. Ik doe het klantcontact, de administratie en de boekhouding, ik ben zowel de binnen- als de buitendienst. Het werkt voor mij zeer afwisselend en ik doe het met veel plezier. Wij zijn vooral gespecialiseerd in de brandverzekering voor stolpboerderijen, maar ook voor andere schadeverzekeringen kunnen mensen bij ons terecht. Toen ik begon hadden we 70 miljoen verzekerd kapitaal. Inmiddels is dit gegroeid naar 300 miljoen. We zijn volledig gecertificeerd en voldoen aan de criteria van de Nederlandsche Bank.”

Premierestitutie

“Groot voordeel van Onderlinge De Veenhoop is dat iedere verzekerde ook aandeelhouder is. We hebben geen winstoogmerk. Dit betekent dat wanneer we winst maken, dit weer wordt uitgekeerd aan onze leden. Dit is in de afgelopen jaren gemiddeld 17%. Mooie meevaller, toch?”

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen