Article headline
Modern leven in historische stolpboerderij
Wonen

Modern leven in historische stolpboerderij

Elk jaar verdwijnen er stolpboerderijen uit ons Noord-Hollandse landschap. Dat is enorm zonde, wat het biedt juíst prachtige woonkansen!

Modern leven in historische stolpboerderij

Een knots van een nieuwbouwwoning? Een oude stolp: díe is pas groot! Met historisch karakter en landelijke ligging als unieke bonussen. Hier kun je ál je woondromen laten uitkomen. En het verbouwen hoeft niet in een keer, vertelt kenner Piet-Jan van den Kommer. “Als je maar een goed plan hebt.”


Elk jaar verdwijnen er stolpboerderijen uit ons Noord-Hollandse landschap. Het gaat Van den Kommer aan het hart. Niet alleen vanwege het verlies van cultureel erfgoed en prachtige woonkansen, maar ook omdat sloop in zijn ogen vaak onnodig is. “Mensen zien vaak beren op de weg die er niet zijn. Problemen met vergunningen, onvoorziene verbouwkosten, torenhoge energierekeningen... Allemaal onzin. Als je een goed plan hebt en het in fases aanpakt, is de verbouwing een feest en het woongenot zalig.”


Stap voor stap verbouwen
Van den Kommer is ervaringsdeskundige. De interieurontwerper toverde een vervallen boerderij om tot zijn kantoor, showroom en werkplaats. Hij hielp andere stolpbezitters aan de meest creatieve woningindelingen. En hij transformeerde een stolp tot zijn eigen droomwoning. Hoewel hij hier al jarenlang heerlijk woont met zijn gezin, is het project nog niet helemaal voltooid. “Een boerderij biedt veel meer ruimte dan je per se nodig hebt. Je kunt zelfs delen ongemoeid laten. Hierdoor kun je je plannen stap voor stap verwezenlijken én dagelijks het woongenot ervaren.” 

“Mensen zien vaak beren op de weg die er niet zijn” 


Normale energierekening
Spreiding over een langere periode maakt de verbouwing ook financieel te behappen. “Over financiën gesproken, wist je dat een boerderij ook uitstekend geschikt is voor dubbele bewoning? En dat de energierekening niet hoger hoeft te zijn dan die van een normale grote woning?”, tipt Van den Kommer. “Ten eerste zijn er tal van technieken om zelf energie op te wekken. Ten tweede hóef je niet elke ruimte te verwarmen. Isoleren is vaak al genoeg. Mijn woning is voor een derde onverwarmd, waaronder onze schuur annex bijkeuken met werkbanken. Een heerlijke ruimte.”

“Met een goed stappenplan is de verbouwing een feest en het woongenot zalig”


Ruimte voor elke woonwens
Van sleutelschuur of woonkeuken tot slaapkamer met inloopdouche: in een stolp kun je elke woonwens laten uitkomen. Van den Kommer: “Zet op papier wat je als gezin wilt. Laat je fantasie de vrije loop. Kijk waar de zon opkomt en ondergaat. Bepaal waar je wilt wonen en hoeveel ruimte je per vertrek wilt. En laat je helpen bij het maken van de woningindeling. Dat is de basis van een mooie, heerlijke woning. Volledig toegespitst op jouw perfecte plaatje. Super comfortabel. Met historische sfeer en prachtige, landelijke ligging. Daar kan geen villa tegenop.”


No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen