Article headline
Makkie’s museum
Leven

Makkie’s museum

Makkie Mulder was decennialang een bevlogen bladenmaker. Zo was ze hoofdredacteur van foodmagazine delicious. en vtwonen. Tegenwoordig zet ze haar kennis en kunde nog enkele dagen per maand in voor Miljuschka Magazine. Hoewel Makkie dol is op eten en wonen, heeft ze nog een passie: kunst. Iets waar ze, sinds ze officieel met pensioen is, meer tijd voor heeft.

Makkie’s museum

“Het fijne van niet meer werken, is dat ik op een doordeweekse ochtend naar een museum kan gaan en tijd heb om kunstcolleges te volgen”, begint Makkie te vertellen. “Ik kan mezelf helemaal verliezen in een mooi kunstmuseum.” Als ze met vriendinnen naar een museum gaat, doen ze allemaal hun eigen tour en zien ze elkaar met de lunch. “Niets zo heerlijk als alleen in een museum rondlopen en rustig tien keer teruggaan naar je favoriete schilderij.” Hoewel ze graag musea in Nederland bezoekt, reist ze ook met liefde voor een tentoonstelling naar het buitenland. “In Londen was laatst een tentoonstelling van de Finse kunstenaar Hélène Schjerfbeck, daar ben ik met een vriendin naartoe geweest.” Haar werk, veelal portretten van vrouwen en heel modern voor die tijd, spreekt Makkie erg aan. Uiteraard gecombineerd met het bezoeken van fijne restaurants in de buurt.

Top 3 tentoonstellingen

• Huis Marseille Amsterdam, fotografiemuseum. “Altijd mooie fototentoonstellingen, zoals laatst de prachtige foto’s en visie van de Frans-Kameroense fotograaf Samuel Fosso.” huismarseille.nl

• Museum Voorlinden Wassenaar. “Alleen de weg ernaar toe is al fijn. Midden in een mooie tuin aangelegd door Piet Oudolf ligt dit prettige museum voor moderne kunst met tot en met 29 mei de wonderlijke wereld van de Belgische totaalkunstenaar Rinus van de Velde.” voorlinden.nl

• Kunstmuseum Den Haag. “Altijd genoeg te beleven in dit museum. Op dit moment Vlaams expressionisme en werk van muzikant en beeldend kunstenaar Maarten Ploeg.” kunstmuseum.nl

No items found.
No items found.
‘Ik heb een angst voor een spijker in een witte muur’
No items found.
No items found.

Pablo Picasso: van Parijs tot Münster

Ook gaat Makkie graag naar Parijs, waar ze ooit in vijf weken tijd twintig musea bezocht, en onlangs nog Musée Picasso waar ter ere van Picasso’s 50ste sterfdag de Britse modeontwerper Sir Paul Smith een kleurrijke expositie heeft samengesteld. Verder zag ze daar Matisse in Musée de l'Orangerie, Manet/Degas in Musée d’Orsay en de expositie Basquiat x Warhol in de Louis Vuitton Fondation. Soms wordt ze verrast, onderweg, zoals met het Kunstmuseum Pablo Picasso in het Duitse Münster. Dit museum ligt verscholen achter monumentale gevels in de oude binnenstad en beheert meer dan 800 litho’s van Picasso. Haar man, die minder van museabezoek is, zet haar desnoods overal ter wereld af voor een mooie tentoonstelling.

20 Klaas Gubbeltjes

Als kunstliefhebber heeft ze zelf ook kunst in huis, waaronder werken van de Nederlandse kunstenaar Klaas Gubbels. “Ik ben al heel lang fan van zijn werk en heb een aantal houtdrukken van hem, zoals de bekende koffiekan en kopjes. Ook heb ik ooit zo’n twintig door collega’s gemaakte schilderijtjes in de stijl van Gubbels gekregen. Geweldig! Ik heb ze allemaal nog. Af en toe hang ik er een paar op in de gang.” Toch hangt er bij Makkie thuis, naast twee werken van Klaas Gubbels, niet heel veel kunst aan de muur. “Ik heb een angst voor een spijker in een witte muur, daarom staan veel werken op de grond. Al heb ik bij deze besloten om er binnenkort een paar spijkers in te slaan! Ik heb zoveel moois. Eigenlijk staat er best veel verstopt, als ik er zo over nadenk.” Ze vertelt vrolijk dat ze best vaak geplaagd wordt dat ze van alles koopt en haar aankopen vervolgens direct onder het logeerbed schuift. “Daarom mag ik pas iets nieuws kopen als het vorige is opgehangen, maar als ik eerlijk ben, denk ik dat, als ik alle kasten op zolder zou opentrekken, ik vast nog wel iets zou tegenkomen. Gelukkig heb ik een heel constante smaak. Ik zou alles weer opnieuw kiezen. Ik heb nergens spijt van en ik raak er ook niet op uitgekeken.”

Voorliefde voor zwart-wit

Makkie’s liefde voor zwart-wit is goed terug te zien in haar huis in Overveen. Onder meer in het vele keramiek en de vogels van Mirjam Franken, die gemaakt zijn van papier maché en een plek hebben op dikke witte Ikea-wandplanken. “Mirjam maakte ook theepotten van papier maché en ik heb een verzameling kopjes. Ik val toch altijd weer op kannen, kopjes en schotels.” Ze vertelt dat Instagram een bron van inspiratie is voor haar kunstliefde. “Als je bepaalde accounts volgt, gaat er een wereld voor je open. Ik vind dat zo leuk; ik kan me er helemaal in verliezen. Zo heb ik laatst een klein werkje van Angeliek Rutges gekocht, een kunstenaar die ik online had gevonden en die de liefde voor Hélène Schjerfbeck met mij deelt.” Een andere kunstenaar waar Makkie iets van moest hebben, is Diederik Verbakel. “Daar word ik blij van.” Hij gebruikt meestal vrolijke kleuren, maar toen ze een zeefdruk op katoen helemaal in haar kleuren: zwart, wit en bruin zag, zette ze haar zinnen erop. “Ik zag het bij Sukha Amsterdam op de site en Ik heb meteen gebeld of ze het voor mij konden bewaren. Ik kan dan heel fanatiek worden”, zegt ze lachend. “Dan moet ik het hebben!”

6x kunst toepassen in huis volgens Makkie

• Liever iets unieks dan bijvoorbeeld een poster

• Kies één kleurpalet voor verschillende objecten als papier, keramiek en tekeningen

• Stel strakke eisen aan je verzameling, des te leuker als je iets vindt dat daarbinnen past

• Hang werken bij elkaar, zodat ze elkaar kunnen versterken

• Kies voor dezelfde lijsten, bijvoorbeeld blank hout of juist zwart

• Combineer verschillende materialen en maak stillevens hier en daar

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen