Article headline
Funderingsherstel met energieheipalen

Funderingsherstel met energieheipalen

Op onze ingepolderde Noord-Hollandse bodem blijven veel woningen verzakken. Zo ook deze 140 jaar oude rentenierswoning in Graft....

Funderingsherstel met energieheipalen

Op onze ingepolderde Noord-Hollandse bodem blijven veel woningen verzakken. Zo ook deze 140 jaar oude rentenierswoning in Graft. Scheurende gevels, golvende vloeren. Maar ook tocht, vocht en torenhoge energierekeningen. Dit jaar is het monument grondig gerenoveerd. Heipalen met aardwarmte vormen nu het fundament voor een muurvaste én duurzame toekomst.

“Een compacte heimachine heit stalen, holle buizen deel voor deel onder de woning. Daarin zitten slangen voor aardwarmte en -koeling. Op de palen storten we een dikke betonvloer. Die verankeren we rondom in de gevels en voilà: het hele huis rust op een nieuw, sterk, energieopwekkend fundament”, vertelt Maarten Koning.

NIEUWE SCHEVE KOZIJNEN

Maarten is eigenaar van het gelijknamige bouwbedrijf en voerde de renovatie uit van tekentafel tot stopverf. Stopverf? “Ja, een elastische variant. Je kunt er wel ouderwets je vinger in drukken. Mooi, zo’n deukje”, beschrijft Maarten enthousiast. Vanwege de scheve gevelopeningen liet hij elk kozijn op maat maken. Daarna zijn deze voorzien van speciaal monumentenglas. “Alsof alles er al honderd jaar inzit.”

Modern comfort in monumentale woning
LUCHTDICHT GEÏSOLEERD

Originele en nieuwe delen zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Zo ook binnen, waar de honderdjarige wandbekleding deels moest worden hersteld. Nieuwe planken selecteerde Maarten op structuur en krimpeigenschappen. Het geheel werd teruggeplaatst nadat de buitenmuren luchtdicht waren geïsoleerd. Essentieel, vertelt Maarten: “Wind die binnenkomt voel je meteen, maar warmte die je verliest voel je alleen in de portemonnee.”

GASLOOS MONUMENT

Dankzij de isolatie, bodembron, vloerverwarming én -koeling levert de woning nu zeer modern wooncomfort. Inclusief lage energierekening. En met behoud van de historische uitstraling. “Nu nog een boiler en inductiekookplaat en hier staat een gasloos monument.”

HOE WERKT FUNDERINGSHERSTEL MET ENERGIE OPWEKKENDE HEIPALEN?

Maarten Koning legt het uit op ons online platform. Hij past deze duurzame techniek toe op vele stolpen en monumenten. Uitleg, filmpjes én meer foto’s van dit project in Graft vindt u hier.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Verder lezen

Geen gerelateerde posts gevonden