Article headline
Eye Catcher in ere hersteld
Leven

Eye Catcher in ere hersteld

Een unieke, beeldbepalende haard in een volledig gemoderniseerde oude stolp in Castricum. De expertise van Haardencentrum Alkmaar maakte dit mogelijk...

Eye Catcher in ere hersteld

Begin jaren zeventig was het al het pronkstuk van de boerderij aan de Limmerweg in Castricum: de haard. Honderden kinderen warmden zich eraan in de tijd dat de stolp dienstdeed als vakantieboerderij voor weeskinderen van het Haarlemmer Coen Cuserhuis. Door een financiële bijdrage van koningin Juliana werd het in 1972 mogelijk een algemene ruimte in de vakantieboerderij van een haard te voorzien. Het werd het middelpunt van de historische boerderij. En dat bleef het toen de stolp later werd verhuurd aan onder andere scholen, scouting en grote families. Totdat de huidige eigenaren ervoor kozen de oude boerderij om te toveren tot woonhuis. Of liever: droomhuis. Mét een fantastische haard.

Renovatie

Voor de grootscheepse renovatie van het pand nam het koppel architect Kerssens De Ruiter uit Alkmaar in de arm; een toonaangevend architectenbureau dat in opdracht van particulieren, woningcorporaties, overheden en projectontwikkelaars werkt. Intussen gingen ze bij verschillende haardencentra op zoek naar dé geschikte haard. Maar zowel de gewenste haard als een geschikte leverancier werd niet gevonden. Tot Peer de Ruiter hen aanraadde Haardencentrum Alkmaar in te schakelen, met wie zij regelmatig samenwerken.

“Er komt zoveel meer kijken bij de realisatie van een haard of kachel dat we voor de technische aspecten input nodig hebben van professionals. Haardencentrum Alkmaar denkt mee en komt met verrassende ideeën, waardoor meer mogelijk is dan gedacht. Samen komen we echt tot unieke projecten. En omdat Haardencentrum Alkmaar sterk is in zowel de voorbereiding als de uitwerking, leggen we dat hele traject graag bij hen neer. Omdat we weten dat het absoluut goed komt.”

Het bleek een gouden tip. Het duidelijke gesprek en het inventieve meedenken van het team gaf onmiddellijk een goed gevoel en vertrouwen. Toen in de showroom ook nog eens exact de gewenste haard werd gevonden, was de knoop snel doorgehakt.

FOTOGRAFIE: BERTIL VAN BEEK

Vakmanschap

Haardencentrum Alkmaar boogt op een lange traditie van ruim twintig jaar ervaring en is inmiddels een begrip in Noord- Holland. Talloze particulieren weten de eigentijdse showroom met een uitgebreid assortiment haarden, kachels en schouwen te vinden. Het team van Haardencentrum Alkmaar bestaat uit gecertificeerde, vaste medewerkers die garant staan voor vakmanschap, verantwoordelijkheid en veiligheid.

TIJDENS DE RENOVATIE WERD HET TIEN METER LANGE ROOKKANAAL VOLLEDIG IN ERE HERSTELD

Expertise

Die expertise was hard nodig tijdens de renovatie van de stolp, die bijna een jaar in beslag nam. De oude haard en het tien (!) meter lange rookkanaal werden door Haardencentrum Alkmaar volledig in ere hersteld. Op de plek van de bestaande haard werd een Totem tunnelhaard – ofwel doorkijk’haard – geïnstalleerd, aan beide zijden uitgerust met een modern liftdeursysteem. Met de lift deuren open is het volop genieten van knapperend houtvuur, dicht fungeert de haard als behaaglijke kachel met een hoog rendement. Het resultaat? Een geheel in stijl gerenoveerde eyecatcher, aangepast aan de huidige wooneisen, die bijna een halve eeuw na dato nog steeds het koninklijke pronkstuk vormt van de oude stolp.

FOTOGRAFIE: BERTIL VAN BEEK
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen