Article headline
Een tuin die bij de boerderij past

Een tuin die bij de boerderij past

Deze tuin groeit met ons mee

Een tuin die bij de boerderij past

Als het moet, kan er zo nog een hooiwagen binnenrijden in de boerderij van Hans en Marja Bossen in Nieuwe Niedorp. De boerderij is volledig verbouwd, maar er zijn heel veel oude elementen bewaard gebleven. De dors is bijvoorbeeld nog volledig intact. Dertig jaar terug betrok het echtpaar de monumentale stolpboerderij aan de Dorpsstraat, die opgetrokken is uit rode bakstenen. Tot 35 jaar terug was de boerderij ook echt als zodanig in gebruik. Hans en Marja komen allebei oorspronkelijk uit Nieuwe Niedorp, maar woonden destijds in Lambertschaag. “Toch bleef Nieuwe Niedorp trekken en we wilden heel graag iets kopen aan de Dorpsstraat. Toen ik hier de eerste stap over de drempel zette, wist ik meteen: dit is het! We hebben het alleen geschilderd toen we hier gingen wonen.” De verbouwing kwam pas vijftien jaar later en toen werd ook meteen de tuin aangepakt. De broer van Hans, Peter Bossen, is hovenier. Hij maakte een plan, waarin de wensen van Hans en Marja naar voren kwamen.

Handig voor de restjes

“Ik wilde graag een onderhoudsvriendelijke tuin met veel gras waar de kinderen lekker in konden spelen. Uren hebben ze daar op het veld gevoetbald. Het grappige van dat gras is ook dat de tuin pas netjes is als het gras gemaaid is. Je kan de hele dag bezig zijn met wieden en snoeien, maar als Hans het gras heeft gemaaid, dan is het pas echt af.” Daarnaast moest de tuin natuurlijk bij de boerderij passen: stoer en strak, maar wel romantisch. Ondertussen loopt Marja naar de varkens om ze eten te geven en krijgen de kippen wat graan. “Er zijn hier evengoed nog wat dieren, dat hoort ook bij de boerderij en het geeft reuring. Daarbij is het handig voor de restjes.”

Urenlang schuiven en slepen

Marja wilde graag veel zitjes in haar tuin creëren. “Ik ben gek op het vullen van plantenbakken met bloeiers. Daarnaast ben ik graag bezig met het inrichten van de huisjes, de kas en de blokhut, en de terrassen. Urenlang kan ik schuiven met potten en slepen met kleden en kussens.” In de ochtend wordt er bij mooi weer altijd koffie gedronken aan de grote picknicktafel bij de openslaande deuren die grenzen aan de grote woonkeuken. De tijdloze witte houten keuken is destijds getimmerd door een jongen die stageliep bij het bouwbedrijf van Hans. “Je kan natuurlijk wel raden, die jongen was meteen geslaagd. We zitten heel graag in de woonkeuken die prachtig uitzicht geeft op de tuin. Op zomerdagen verblijven we het liefst buiten bij de blokhut. We hebben daar een koelkast en er zit een volledige keuken in. Lange avonden in de zomer hebben we daar al doorgebracht. In de winter is het daar ook heel fijn vertoeven; lekker de haard aan en buiten een vuurtje stoken. Menig feestje is daar al gevierd. Je merkt ook dat onze kinderen met hun vrienden graag naar die plek toetrekken.”

Groente uit eigen tuin

“De groentetuin is ook een favoriet van mij. Ik kweek alle plantjes alvast op in de kas en half mei ga ik planten. Niet eerder, anders is het nog te koud. Dan is het natuurlijk wachten op de oogst en eten we iedere avond verse groente uit de tuin.” Hortensia’s en Boeren Floksen zijn de favoriete bloeiers van Marja. “Maar de perenboom in het midden van de tuin is me ook zeer dierbaar. Hij is met de afgelopen storm een bil kwijtgeraakt, maar ik denk dat hij het voorval wel overleefd. Hij staat al zestig jaar in de tuin.”

Een meegroeituin

De kas is de parel van de tuin. Hij is natuurlijk snel warm en comfortabel om in te zitten. “Als de druif bloeit, is het een genot om naar de kijken”, zegt Marja. Ook deze kas heeft Marja weer prachtig ingericht met oog voor detail. De bolbuxussen sieren de entree. Ook de heggen snoeit ze zelf. “Dat vind ik heerlijk werk, maar je moet het wel bijhouden. Het is mooi om te zien dat een tuin met je meegroeit. Voorheen speelden de kinderen er heerlijk, nu die ouder zijn, wordt hij vooral gebruikt om de groente in te telen. En om te genieten en dingen in te vieren natuurlijk”, voegt Marja er lachend aan toe.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen

Geen gerelateerde posts gevonden