Article headline
Een stukje tuinbouwgrond naar mijn hart
Leven

Een stukje tuinbouwgrond naar mijn hart

Avendorp is een plek van verbinding waar mensen samen komen. Naast de wijngaard is er een moestuin en worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals het pop-up restaurant van Restaurant Stiel en een wielerronde.

Een stukje tuinbouwgrond naar mijn hart

Op Avendorp is naast een wijngaard ook een moestuin. Jan Cees Lont: “Onkruid stopt niet met groeien als je druk bent, dat brak de enthousiaste starters Geert en Kidi Klaver op.” Hun (schoon)ouders, Ada en Cor Klaver, kenden Jan Cees en wisten dat hij tuinder was en tipten hun zoon en schoondochter. “We hadden gelijk een klik en sindsdien beheer ik de moestuin. We hebben vorig jaar voor het eerst kunnen oogsten van de moestuin en bloementuin.” Biologisch telen is nieuw voor de ervaren tuinder. “Ik moet veel leren, maar dat is ontzettend leuk. Het gaat echt met vallen en opstaan. Dit natte voorjaar is niet ideaal, maar ik doe dit lang genoeg om te weten dat het uiteindelijk altijd goed komt.”

De oogst van het landje van Avendorp gaat naar familie, vrienden en Restaurant Stiel. “Vorig jaar hebben we al onder andere blauwschokkers, Nieuw-Zeelandse spinazie, rabarber, diverse koolsoorten, aardpeer, pompoen, aardbeien, sla, andijvie, bietjes en wortels geoogst. De wensenlijst van Stiel voor dit jaar is verder uitgebreid, zo willen ze graag aardappels en groene asperges.” Hij legt uit dat het landje van Avendorp een ontzettend vruchtbaar landje is doordat de eeuwenoude kleigrond die nog nooit voor groente is gebruikt. “Je kunt hier bijna alles op telen.” Omdat het landje gedraineerd is, loopt het te veel aan water weg. “Als je deze grond goed bewerkt, hoef je bij droogte alleen water te geven als je zaait of plant. Dit is echt een stukje tuinbouwgrond naar mijn hart.”

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Wijngaard Avendorp

Wijngaard Avendorp is sinds de aanplant van 2020 een ongekend succes. Dit jaar is extra bijzonder, omdat deze nieuwe scheuten de allereerste druiven zullen dragen voor de eerste oogst.

Het idee voor de wijngaard Avendorp begon met vijf vrienden die de uitdaging aangingen om wijn te maken van eigen geteelde druiven in de polder. Bas Westenenk, een van de oprichters, vertelt dat ze voor kwaliteit gaan en dat er veel geld nodig is voor onderhoud en de aanschaf van essentiële zaken. Op 8 april werd daarom de eerste editie van de Ronde van Avendorp georganiseerd. Met het geld dat hiermee is opgehaald kunnen bijvoorbeeld oogstkratten en vogelnetten worden aangeschaft.

Vijftig renners deden begin april mee aan deze unieke wielerkoers langs drie prachtige wijngaarden in de omgeving. Het weer was perfect. De stralende zon zorgde voor ideale fietsomstandigheden. Wel zo prettig bij een tocht van 85 kilometer. “We houden van fietsen. Net als dat we van wijn houden,” zegt Bas.

Bezemwagen voor de wijn

De route ging langs de wijngaarden van West-Friesland. Bij Wijngaard Avendorp werd voordat de renners vertrokken de bandenspanning gecontroleerd en de bidon gevuld. De eerste tussenstop was Wijngaard Saalhof in Wognum, waarna de weg werd voortgezet naar Wijngaard Zwirs in Oterleek, waar de wijnboer de renners opwachtte met krentenbollen en een glas wijn. Naast wijnproeven konden deelnemers ook wijn kopen, waarvoor speciaal een bezemwagen mee reed om de flessen te vervoeren. Wijngaard Saalhof maakt heerlijke wijnen van druivenrassen als Johanniter, Felicia, Souvignier Gris, Rondo en Pinot Noir. Wijngaard Zwirs werkt met nieuwe druivenrassen zoals Solaris, Johanniter, Cabernet Cortis en Souvignier, die prachtige wijnen opleveren en grotendeels resistent zijn tegen schimmels. “Bij Wijngaard Avendorp werd de dag afgesloten met een lekkere hamburger en een biertje, waarna er natuurlijk nog genoeg wijn werd gedronken”, sluit Bas lachend af.

www.avendorp.nl

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen