Article headline
Ga op pad en ontdek deze buitengewone, oer-Hollandse plekjes
Leven

Ga op pad en ontdek deze buitengewone, oer-Hollandse plekjes

De toeristische route van Langedijk via Tuitjenhorn, Warmenhuizen, langs Burgerbrug naar Petten brengt je op deze leuke oer-Hollandse plekjes.

Ga op pad en ontdek deze buitengewone, oer-Hollandse plekjes

VEERDIENST EILANDSWAL-BIERKADE | ALKMAAR

Als je naar Alkmaar gaat, kun je de auto in de volksbuurt het Rooie Dorp (Schermereiland) parkeren en vandaar het gratis pondje nemen naar het oude centrum. Hoewel je maar even op het water bent, is het lang genoeg om te genieten van het uitzicht op de Bierkade, de Accijnstoren en de oude winkelstraat het Fnidsen.

‣ Eilandswal 39, 1821 AA Alkmaar

SWEET & ANTIQUES | ALKMAAR

In de smalle Alkmaarse steegjes, zoals het Fnidsen, zijn leuke boetiekjes te vinden, maar ook groenteboer Kropsla en het oudste snoepwinkeltje Sweet & Antiques. Hier kun je niet naar binnen zonder de bekroonde appeltaart te proeven of snoep uit grootmoederstijd te kopen.

‣ Hekelstraat 8, 1823 CN Alkmaar

HOTEL LUTTIK | ALKMAAR

Overnachten in Alkmaar kan natuurlijk het beste op een van de mooiste plekjes van de stad: boutique hotel Luttik. Het hotel, gelegen tegenover het historische straatje Kooltuin – een verwijzing naar de kasteelmoestuin, heeft zes comfortabele kamers, ieder met zijn eigen charme. Bijna alles wat je ziet, is ook te koop: van de meubels tot de accessoires. Dus wat goed bevalt, kan gelijk mee.

‣ Appelsteeg 1, 1811 NA Alkmaar

No items found.
No items found.

BUITENCENTRUM SCHOORLSE DUINEN | SCHOORL

Bij Buitencentrum Schoorlse Duinen verzamelen zich op een mooie dag gezinnen, wandelaars en hardlopers. Het is hét vertrekpunt voor alle wandelroutes die naar het strand, de duinen, bossen, heide en een idyllisch meer leiden. Voor de kleinsten is er een Kabouterpad, een Blotevoetenpad en een zandspeelterrein. De routes variëren van vijf tot ruim twintig kilometer.

‣ Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl

PALENDORP | PETTEN

Instawaardige foto’s maak je zeker bij Palendorp. Dit monument bestaat uit 160 palen van zes tot twaalf meter hoog in de vorm van tien huizen en een kerk Het cadeau van aannemerscombinatie Van Oord-Boskalis is gegeven ter herinnering aan het oude Petten, wat lang geleden overspoeld werd door de zee.

‣ Strandweg 1, 1755 LA Petten

STRANDPAVILJOEN ZEE & ZO | PETTEN AAN ZEE

In Petten ben je ver van het massatoerisme en kun je nog genieten van gratis parkeren en rustige lange zandstranden. Bij Zee & Zo wordt er onder andere gegeten wat de pot schaft en verse vis van de markt. En buiten het seizoen op donderdag is er onbeperkt sliptong.

‣ Strandafslag 2B Centrum, Petten aan Zee

DE JONGENS UIT SCHOORL | CAMPERDUIN

Officieel bevinden De Jongens zich in Schoorl, maar ze zijn makkelijker te bereiken via Camperduin. ‘De Jongens’ zien de duinen als grote speeltuin en het strand als pretpark met de branding als grootste attractie. De locatie is uniek gelegen aan een lagune tussen de duinen met daarachter de zee.

‣ Heereweg 334, Lagune en Hookipa Beach Camperduin

HONKY TONK | SCHOORL

Rondom de Klimduin bevindt zich het gezellige restaurant Honky Tonk. Vanaf het terras heb je uitzicht op de Klimduin en kun je genieten van al het lekkers op de kaart, zoals een maaltijdsalade, vegan burger of Honky-burger. Zelf zeggen ze bij Honky Tonk: ‘Proef de sfeer, dat zegt genoeg’.

‣ Duinvoetweg 11, 1871 EA Schoorl

No items found.
No items found.

LANGEDIJK

Langedijk is vooral bekend dankzij Museum Broeker Veiling. Achter de Dorpsstraat lijkt het wel een soort Giethoorn: smalle slootjes met authentieke bruggetjes. Voor de liefhebber is er een bruggetjeswandeling. Deze wandeling neemt je mee langs de Sluiskade en de Schapendijk waar je tussen de schapen door kunt lopen.

MUSEUM BROEKER VEILING | BROEK OP LANGEDIJK

Museum Broeker Veiling is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan. Hier zijn oude koolvletjes (bootjes) te vinden die oude boeren nog steeds gebruiken om hun geoogste groente van de eilandjes te vervoeren. Met de rondvaartboot kun je langs het ‘Rijk der Duizend Eilanden’ varen. Eeuwenlang werd hier groente gezaaid en geoogst.

‣ Museumweg 2, 1721 BW Broek op Langedijk

KAAS! | BROEK OP LANGEDIJK

Tegenover Museum Broeker Veiling is het kaaswinkeltje Kaas! te vinden waar op donderdag tot en met zaterdag de lekkerste kazen worden verkocht. De eigenaren helpen je met liefde en volle aandacht kaas uitzoeken. Bijvoorbeeld voor bij een glaasje Langedijker Bubbels van Wijndomein de Koen.

‣ Dorpsstraat 101, 1721BD Broek op Langedijk

WIJNDOMEIN DE KOEN | ZUID-SCHARWOUDE

Alle wijnen van de Koen worden op het wijndomein gemaakt. Hier kun je genieten van een high wine, een proeverij of bijvoorbeeld een rondleiding krijgen. Een fl esje Langedijker Bubbels is heerlijk om te drinken bij de kaas die je eerder die dag haalde bij Kaas!

‣ Westelijke randweg 30, 1722 PZ Zuid-Scharwoude

TWUYVERMOLEN | SINT PANCRAS

De Twuyvermolen is eigenlijk een soort museum aan huis. De molen is door de bewoners helemaal gerenoveerd, waarbij moderne en authentieke onderdelen zijn gecombineerd. Op de maandelijkse open molendag krijg je de kans om de molen van binnen te bekijken. In De Vijzel, waarvan het ontwerp is geënt op een klassieke molenschuur, kun je terecht voor koffie en wat lekkers.

‣ Oosterdijk 1, 1834 AB Sint Pancras

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen