Article headline
9 vragen aan Kitty Mertz
Leven

9 vragen aan Kitty Mertz

'Je krijgt snel een stempel, daar heb ik een hekel aan'

9 vragen aan Kitty Mertz

Kitty Mertz presenteert verschillende radioprogramma’s, waaronder ‘Met de deur open’ voor Noordkop Centraal (voorheen Schagen FM), waar ze 22 jaar geleden begon als nieuwslezeres. De geboren en getogen Amsterdamse werkte als telegrafiste, directiesecretaresse en daarna als keramiste. Haar leeftijd noemt ze liever niet. “Je krijgt snel een stempel, daar heb ik een hekel aan. Of mensen zeggen, wanneer ga jij eens met pensioen?” 

De nog altijd jeugdige Kitty moet er niet aan denken. Ze woonde lange tijd in Petten, maar verhuisde onlangs naar Schagen.


Waarom ben je trots op Noord-Holland? 

Noord-Holland heeft voor mij alles wat ik fijn vind. Prachtige steden, de zee, de duinen en de bossen. Zeker hier in deze omgeving. En niet onbelangrijk, binnen een uur zit je in Amsterdam. Maar ik houd óók van haar prachtige luchten, daar staat Noord-Holland echt bekend om. 


Wat is je favoriete plek?

De Amsterdamse grachten vanuit een rondvaartboot. In deze stad liggen mijn roots en als je in een boot zit, zie je Amsterdam op haar mooist. Alle grachtenpanden, de beelden en de mensen. Uitgekeken ben je daar nooit. Ik ben opgegroeid in Amsterdam-Zuid en thuis waren we met z’n 6en. Ik ga er altijd heen met de trein en als het Centraal Station nadert begint er van alles te kriebelen. Dan denk ik; wat is dit? 

Dit is Amsterdam.


Wat betekent vrijheid voor jou?

In de buurt waar ik ben geboren woonden veel Joodse mensen waarvan velen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggehaald en nooit meer zijn teruggekomen. Ik hoorde mijn ouders veel praten over de oorlog. Toen kon ik de dingen die gebeurden niet helemaal plaatsen, maar ik wist wel dat het heel belangrijk was om vrijheid te hebben. Mijn moeder kreeg een schilderijtje van een Joodse buurvrouw met de vraag of ze erop wilde passen tot de oorlog voorbij was. Het schilderij is nooit meer opgehaald. 


Heb je hobby’s?

Ik houd van koken en saxofoon spelen. Het theater in Schagen of in Amsterdam bezoek ik ook graag. Ik heb het geluk dat ik voor mijn werk overal naartoe mag. Daarnaast kan ik mezelf goed vermaken en probeer ik overal iets van te maken. Ik heb daar wel een mooi voorbeeld van, waarvoor ik je even mee terugneem in de tijd. 

Ik werd verliefd op één van mijn bazen toen ik als directiesecretaresse voor hem werkte. Het was wederzijds, maar hij zat in een moeilijk parket, hij was getrouwd. Uiteindelijk kwamen we bij elkaar en zijn we 25 jaar heel gelukkig getrouwd geweest. Toen hij in ’99 overleed was ik erg verdrietig. Het liefst was ik onder in mijn bed gekropen en er nooit meer onder uitgekomen. Maar ik zei tegen mezelf; je kan dit blijven doen, of je gaat er iets van maken. Ik zag in een advertentie, dat ze mensen zochten bij Schagen FM. Het belandde op een stapel papier. Toen ik later tijdens het opruimen de advertentie weer tegenkwam, heb ik alsnog gereageerd. Zo rolde ik van het één in het ander en begon mijn nieuwe leven. 


Het leukste evenement is?

Noordzee op het Noord. Er is heerlijk eten, er is muziek, het is heel gezellig en het is bijna altijd mooi weer. Ik maak daar ieder jaar graag een reportage over. 

En natuurlijk niet te vergeten de muzikale zondagmiddagen in de Muziektuin, die vind ik ook geweldig.


Wat is het gekste wat je ooit hebt gedaan?

Laat ik vooropstellen dat ik het niet gek vond. Ik ben, nadat ik drie nachten naast mijn lief op de hartbewaking van het MCA had geslapen, op zijn laatste dag -wat ik toen nog niet wist-een tijdje bij hem in bed gekropen. Dat deed hem heel goed. Diezelfde nacht is hij in mijn armen gestorven. Een paar jaar later kwam ik op bezoek bij mijn vriendin, die op de hartbewaking lag. Toen ik wegging kwam er een verpleegkundige naar mij toe. Ze zei; Ik ben zo blij dat ik je zie. Ik had je zo graag willen vertellen dat het ic-personeel het zo mooi heeft gevonden dat jij gewoon bij je man in bed kroop. Dat hadden ze nog nooit mee gemaakt, alhoewel ze het eerst toch wel een beetje gek vonden. 

Van nature ben ik niet iemand die hele gekke dingen doet. Maar van jongs af aan maakte ik mijn eigen kleding. Heel kleurrijk, daar hou ik van. Mijn moeder vond dat niet raar, maar mensen om ons heen wel. Ik heb een excentriek uiterlijk en kom uit een roodharige familie. Mijn haar is van nature niet rood, maar ik verf het rood.  

Ik heb een paar keer gehad dat er een man op me af kwam en zei; mooi rood is niet lelijk, moet dat haar niet een keer grijs worden? Dat zeg je toch niet tegen iemand? Gelukkig gebeurt het niet vaak, de meeste mensen vinden het wel leuk. 


Kitty eet graag bij...

Ik eet regelmatig op de markt bij verschillende restaurants, maar voor speciale gelegenheden ga ik graag naar Red Chili in Nieuwe Niedorp. Ik hou van Oosters eten en je bent daar echt een avond uit.


Heb je een boodschap voor iedereen die naar Noord-Holland wil verhuizen?

Blijf jezelf en laat het over je heenkomen. Sta er open voor, dan komt het vanzelf goed. 


Wie zou je willen nomineren als volgende trotse Noord-Hollander? 

Klokkenmaker Henk Houkes, de klokkenmaker die tijd maakt en omdat hij een uitstervend beroep heeft. Daarnaast is hij heel bevlogen en een echte kunstenaar. 


Tekst & fotografie: Liesanne Schoon


No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen