Article headline
8 vragen aan Henk Houkes: 'Ik heb van mijn beroep mijn hobby gemaakt'
Leven

8 vragen aan Henk Houkes: 'Ik heb van mijn beroep mijn hobby gemaakt'

8 vragen aan Henk Houkes: 'Ik heb van mijn beroep mijn hobby gemaakt'

Hoe kwam u op het idee om klokkenmaker te worden?

Hoe kwam u op het idee om klokkenmaker te worden? Ik groeide op als enige jongen in een gezin met vier zussen. Dat betekende dat ik een eigen kamer had, waar ik lekker kon ‘frutselen’. Met vliegtuigjes, radio’s en klokken. Zo is mijn interesse voor klein mechanica aangewakkerd. Ik begon als horlogemaker, maar later kreeg ik meer belangstelling voor klokken. Sinds 2013 ben ik toegelaten als registerlid van Restauratoren Nederland en de Art Restorers Association, dat is een eer.


Waarom bent u trots op Noord-Holland? 

Noord-Holland heeft heel veel voordelen. De infrastructuur is goed, je bent zo in Friesland én zo in Amsterdam. Het is dichtbij zee en Schagen is een hele gezellige plaats. 


Wat is uw favoriete plek?

Hier, in mijn atelier. Weet je, naast mijn huis, is dit de plek waar ik me heerlijk voel. Ik heb in mijn hele leven nog nooit één dag met tegenzin gewerkt. De klanten die hier komen zijn altijd blij, ze komen uit alle hoeken van het land, zelfs uit het buitenland. 

Mijn werk is mijn hobby.


Als u niet werkt dan… 

Ga ik graag naar musea en theater.  En ik ontwerp klokken met mijn vriend Rutger Jan Bredewold. We willen twaalf staande klokken maken voor de Amerikaanse markt. Rutger Jan ontwerpt en beschildert de kasten en ik ontwerp het uurwerk. We maken alles van gebruikte onderdelen en brengen het zo terug in de maatschappij. Samen maken we bijzondere exemplaren. Eén van onze ontwerpen heeft in het uurwerkmuseum op de Zaanse Schans gestaan, in galeries en op verschillende exposities. Het ontwerpen is een andere discipline en valt buiten mijn vak, maar ontzettend leuk om te doen. Ik heb nog zoveel ideeën.

Wat is de mooiste reis die u heeft gemaakt? 

In 2008, het jaar van de Olympische Spelen in Beijing, maakten we met negen personen een reis door China. Van Sjanghai naar Chengdu, Xian en tot slot Beijing. Onze zoon Ruben, judoka tot 60 kg, deed mee voor Nederland en haalde een bronzen medaille. Het jaar daarvoor was hij wereldkampioen geworden in Brazilië. Het was absoluut de mooiste reis van ons leven.


Henk eet graag bij...

Mijn favoriet is Daikichi, een Japans restaurant in Alkmaar. Voor echt Indisch eten kun je me ‘s nachts wakker maken. Om wat dichter bij huis te blijven kun je me enorm blij maken met een etentje bij Stiel of Soho. 


Heeft u een boodschap voor iedereen die naar Noord-Holland wil verhuizen?

De Noord-Hollanders moet je nemen zoals ze zijn. Sommige mensen vinden ze bot, ik noem ze duidelijk. Je weet wat je aan ze hebt.


Wie zou u willen nomineren als volgende trotse Noord-Hollander? Rutger Jan Bredewold, hij is een grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar en ik werk graag met hem samen.

Henk Houkes (70) werd geboren in Friesland, maar in 1962 verhuisde het gezin Houkes naar Alkmaar. Als tiener ging Henk naar de Horlogemakersvakschool in Hoorn, waar hij zijn diploma allround uurwerkmaker haalde, dat wil zeggen: horloge- en klokkenmaker. In 1989 startte hij zijn eigen bedrijf. Volgend jaar werkt hij al 50 jaar als horloge- en klokkenmaker. Henk woont met zijn vrouw in Schagen, ze hebben drie kinderen en vijf kleinkinderen
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen