Article headline
Talenten uit de regio: Tristan Olij (21)
Werken

Talenten uit de regio: Tristan Olij (21)

Als ik tevreden zou zijn, dan is het tijd om te stoppen

Talenten uit de regio: Tristan Olij (21)

Afgelopen jaar won Tristan Olij (21) de Sprinttriatlon bij de heren in Nieuwe Niedorp. Sinds 2019 is hij professioneel triatleet en behoort de Winkeler tot de top van Nederland. Zijn doel is het winnen van het WK. Samen met trainer Eric van der Linden wordt alles op alles gezet, om Tristan in de komende jaren klaar te stomen voor dit jaarlijkse evenement op Hawaï. In zijn eerste jaar als prof werd Tristan 2 keer 12e in een sterk internationaal deelnemersveld.

“Vier jaar geleden deed ik mijn eerste triatlon. Daarvoor heb ik acht jaar fanatiek aan motorcross gedaan. Maar ik hield ook van uitgaan en daardoor bleven er wat kilo’s te veel plakken. Mijn vader zwom bij een triatlonvereniging en op een dag vroeg hij me om mee te gaan trainen. Het leek me goed voor mijn conditie en om af te vallen. Daarna begon ik ook met fietsen en hardlopen. Bij de triatlonvereniging zeiden ze; je hebt talent voor het zwemmen. Samen met Oscar Minjon en Gijs Molenaar zijn we als trio gestart bij de triatlon in Nieuwe Niedorp. We kregen de smaak te pakken. Van Oscar kreeg ik een lactaattest (specifieke inspanningstest) bij Eric van der Linden, dé triatleetcoach in deze omgeving. Eric zei; ik zie dat je talent hebt en ik wil je graag begeleiden. Vanaf dat moment deed ik ‘aan triatlon’. De eerste twee jaar was het vooral recreatief en in de buurt. Sinds 2019 is het roer omgegaan en ben ik bij de profs gaan starten. Volle bak trainen. Vorig jaar deed ik er nog een HBO-opleiding bij, maar dat ging samen half-half. Na overleg met mijn ouders en Eric zijn we tot de conclusie gekomen dat we 100% voor de triatlon gaan. Triatlon is een sport die je zelf moet financieren. Je kunt je niet aansluiten bij een team, zoals bij schaatsen of wielrennen. Daarom moet ik zelf op zoek naar sponsoren en heb het geluk dat ik goed team om me heen heb gevonden met als hoofdsponsors Van der Voort Groep en Bell Dredging Equipmet. Met triatlon moet je 30+ uur per week trainen en het heeft vooral tijd nodig. Op het NK op 7 juni a.s. ben ik één van de jongste starters. De wereldkampioen van afgelopen jaar is 37. Dus ik heb nog even. Natuurlijk is talent nodig, maar het is vooral ook hard werken. Mijn ouders hebben me altijd gesteund en zeggen; Je moet doen waar je gelukkig van wordt. Nu moet ik eerst een paar goede resultaten neerzetten. Ik ben nooit tevreden. Als ik tevreden zou zijn, dan is het tijd om te stoppen.”

Tekst & fotografie: Liesanne Schoon


No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen