Article headline
Kunstenaar Thijme Termaat: La fabrique artistique
Werken

Kunstenaar Thijme Termaat: La fabrique artistique

Thijme Termaat prikkelt graag de fantasie. Hij vertelt over zijn werk en zijn doel. En over dat ene filmpje dat zijn leven als kunstenaar totaal veranderde!

Kunstenaar Thijme Termaat: La fabrique artistique

Thijme Termaat prikkelt graag de fantasie. Zelfs zijn verhuizing spreekt tot de verbeelding: hij verruilde het Westfriese Ursem voor het Franse platteland. Samen met familie kocht hij daar een oude porseleinfabriek. In Buitengewoon Magazine vertelt hij over hun woonvorm, zijn werk en zijn doel. En over dat ene filmpje dat zijn leven als kunstenaar totaal veranderde.

Geboren en getogen in Ursem denkt Thijme met warme gevoelens terug aan zijn jeugd. Hij woonde er samen met zijn ouders, broer en zussen, oom en tante, neefjes en nichtjes in een kleine woongemeenschap. “Er was altijd iemand voor ons thuis. En alle kinderen op het erf waren als broers en zussen. Een heel natuurlijk, veilig gevoel. Ursem zelf gaf dat ook wel, maar dan in het groot.”

Porseleinfabriek

Nadat enkele kinderen waren uitgevlogen ontstond het idee om ergens opnieuw te beginnen. “We hadden altijd al de droom om naar het buitenland te trekken, dus dit was het moment. Jarenlang online zoeken leverde echter niets op. Toen we de camper pakten reden we er binnen drie dagen tegenaan: de 250 jaar oude porseleinfabriek in Coussac-Bonneval. Liefde op het eerste gezicht.”

Vakantiehuizen

Het zijn kolossale gebouwen met een lap grond. Een echte buitenstate dus, maar dan voor een zacht prijsje. Er moest dan ook veel aan gebeuren. “De fabriek is destijds gebouwd door de kasteeleigenaren van het dorp, de familie Bonneval. Decennialang stond het leeg. Wij hebben er onder meer vakantiehuizen voor de verhuur van gemaakt, een werkplaats voor mijn zwager en een atelier voor mij.”

Eigen minimuseum

Recentelijk kocht Thijme een extra pandje even verderop, om daar werk te exposeren. “Mijn eigen minimuseum”, lacht hij. Het is een ongekende luxe voor een kunstenaar. Nóg uitzonderlijker is het feit dat al zijn werken als warme broodjes over de toonbank gaan. “Sinds mijn korte film ‘I Paint’ wereldwijd viraal ging, hoef ik niet meer in opdracht te werken. Ik ben vrij om te maken wat ik wil.”

Verbeeldingskracht

Vroeger waren dat vaak Noord-Hollandse landschappen, maar ook toen al liet Thijme zich vooral inspireren door verbeeldingskracht. “Dat is een mysterieus, machtig iets. Daarom verwerk ik veel archetypen in mijn kunst, zodat elke aanschouwer zijn eigen verhaal en beleving erbij creëert. We zijn al te veel gewend om betekenissen opgelegd te krijgen. Ik wil die persoonlijke creativiteit weer losmaken.”

De video waarmee Thijme viral ging over de hele wereld:

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen