Article headline
Koffie met ballen: Tim Obdam van softwarebedrijf Betty Blocks
Werken

Koffie met ballen: Tim Obdam van softwarebedrijf Betty Blocks

In Koffie met Ballen interviewt Geert Klaver een toonaangevende Noord- Hollandse ondernemer. Het concept is iedere editie hetzelfde. Er wordt koffiegedronken, een potje petanque gespeeld en gepraat over wonen en werken in de regio.

Koffie met ballen: Tim Obdam van softwarebedrijf Betty Blocks

Op het eerste gezicht is Tim Obdam studentikoos, rustig, losjes en toegankelijk. hij drinkt geen koffie. ,,Maar ik vind het wel lekker ruiken.” De afgelopen jaren heeft hij als in een jongensdroom samen met zijn broer Chris een internationaal succesvol bedrijf opgezet, wat op dit moment hard op weg is om wereldwijd koploper te worden in de markt van no-code platforms. Alhoewel dit helemaal niet de jongensdroom van Tim was. ,,Ik dacht dat ik iets in de muziek ging doen.”

Over Tim Obdam
43 jaar, groeide op in Obdam. Zijn ouders waren bollenkwekers en Tim is de oudste van 3 kinderen. In 2002 richtte hij samen met zijn broer en twee vrienden het ICT-bedrijf Holder op, wat uitgroeide tot Betty Blocks. Hij woont in Amsterdam met zijn vriendin en hun dochter van 5. Binnenkort verhuizen ze naar Schoorl.

Je komt met recht uit de klei. Hoe heb je het ervaren om op te groeien in West-Friesland?

Ik kijk terug op een hartstikke leuke jeugd.

Over Obdam zeggen ze toch altijd; 'het mooie van Obdam is de trein naar Amsterdam'?

Haha, ja dan zit je in Obdam toch beter dan in het dorp ernaast waar je met de bus moet?

Hielpen jullie veel mee in het bedrijf van jullie vader?

Ja, als jochie zeker, op de zaterdagen en in de vakanties. Maar ik botste nog weleens met mijn vader, dus ik ging bij een collega van hem aan de slag, daar mocht ik wél op de trekker rijden. Ondertussen stortte ik me in de muziek, bouwde een eigen Drive-In show en verhuurde deze op feestjes. Daarna bouwde ik met een clubje andere fanatiekelingen een illegale radiozender (toen was er nog geen commerciële radio, zo oud ben ik al). Dus langzaam nam de muziek de overhand en was ik daar ieder weekend druk mee.

Wat heb je daarvan geleerd?

Gewoon hard werken, niet lullen maar poetsen. En mijn eigen plan trekken.

Heb je ooit het plan gehad het bedrijf van je vader over te nemen?

Nee, en ik denk ook niet dat mijn vader ooit serieus heeft gedacht dat ik of Chris het bedrijf over wilde nemen. Ik was altijd fanatiek met muziek bezig, en mijn broer met computers.

Je ging naar school in Opmeer en Alkmaar, ben je bewust nooit naar de grote stad' gegaan?

Ik had het rond die tijd al hartstikke druk met allerlei bedrijfsactiviteiten, dus ik ben daar nooit zo mee bezig geweest, met school ook niet trouwens. Naast de Drive In en de radiozender, waarmee we ieder weekend uitzonden, was ik begonnen met het produceren van jingles en commercials voor radiozenders. Dat was het eerste bedrijfje wat ik had. Het was best populair en ik verdiende daar al wat mee. Ik heb dat ongeveer tot mijn 20e gedaan. Mooie tijd was dat.

En toen?

Na mijn stage bij een radiozender besefte ik dat die hele radio en TV-wereld niet zo romantisch was, dus ik besloot een jaar op reis te gaan. Australië, Nieuw-Zeeland en Azië. Toen ik terugkwam was mijn broer al volop bezig met het bouwen van websites en we begonnen met z’n vieren Holder. De eerste vriend stopte al na een paar maanden, de andere hebben we in 2006 uitgekocht. Daarna zijn we pas echt gaan groeien als bedrijf.

Holder heft een metaforische betekenis, toch?

Ja, het is een tweewielige gemotoriseerde ploeg. Het merk is ten onder gegaan aan zijn degelijkheid, want er was geen vervangingsvraag. Mijn broer en ik hebben vaak onder een Holder gelegen om tulpen uit de grond te halen. Bij de opening van ons nieuwe kantoorpand hebben we er eentje gekregen.

Over Betty Blocks
Betty Blocks is een softwareprogramma wat het mogelijk maakt om te programmeren zonder dat je code hoeft te schrijven. Oftewel ‘voor de leek’. ,,Toen we in 2002 begonnen was dit al het doel, en we hebben een lange weg bewandeld om dit te bereiken, simpelweg omdat de techniek niet ver genoeg was. Inmiddels hebben we een programma ontwikkeld waarin iedereen kan programmeren”, aldus Tim Obdam.

Twee jaar terug opende jullie een nieuw kantoorpand in Alkmaar. Wilde je niet naar de Randstad?

Wij hebben altijd een hele duidelijke visie gehad en we zijn een tikkeltje eigenwijs. Je hoeft niet persé naar Amsterdam. Tot twee jaar terug hebben we in Obdam gezeten, maar daar waren we echt uitgegroeid, alhoewel er natuurlijk wel een trein reed. We hebben nu 80 mensen in dienst uit de regio, daarom zijn we uitgeweken naar Alkmaar. Hier konden we onze eigen identiteit neerzetten. We zitten nu middenin het centrum van een mooie stad en onze werknemers zitten evengoed ‘dichtbij huis’.

Met je gedachten kan je heel veel en als je dat goed faciliteert en je hebt de capaciteit, is niets onbereikbaar.


Hoe zie je deze omgeving op het gebied van tech, werkgelegenheid en scholing?

In deze omgeving zijn we één van de grootste werkgevers en we zijn nauw betrokken bij ‘Alkmaar is ICT’. We willen hiermee Alkmaar als IT-stad op de kaart zetten. We hebben warme banden met het onderwijs en daarnaast hebben we een eigen opleidingsprogramma. We laten iedereen die bij ons begint een IQ test en een persoonlijkheidstest doen. Zo komen we te weten of iemand genoeg capaciteit heeft om bij ons aan de slag te gaan. Je kan nog zo graag iets willen, maar als je geen capaciteit hebt dan wordt het niks. Verder kijken we alleen maar naar persoonlijkheidstesten en intrinsieke motovatie. Als je iets graag wil behalen, dan haal je het ook. Daar geloof ik in. Met je gedachten kan je heel veel en als je dat goed faciliteert en je hebt de capaciteit, is niets onbereikbaar.

Jullie staan bekend als één van de beste werkgevers in de omgeving.

Onze werknemers zijn heel belangrijk. We reiken ze alles aan en ze kunnen bij ons intern opgeleid worden. We hebben heel veel mensen die al vanaf het begin bij ons werken. In Alkmaar kunnen we nu ook doorgroeien en zijn we naast ons kantoor bezig met een nieuw project. We willen een eigen ‘area’ opzetten, met een grotere sportschool, horecagelegenheden, een university en woongelegenheid voor onze werknemers. Een heel mooi project wat nog in de beginfase zit op dit moment.

In onze space willen we de grootste worden van de wereld

Wat is jouw intrinsieke motivatie?

Ik wil graag het verschil maken en een mooi bedrijf maken. In onze space willen we de grootste worden van de wereld. Dat is ons doel.

En tot slot een quote voor andere ondernemers...
Geniet vooral van de weg ernaartoe.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen