Article headline
‘De kunst is om jezelf steeds opnieuw uit te vinden’
Werken

‘De kunst is om jezelf steeds opnieuw uit te vinden’

Kunstenaar Sharon Overmars schildert onder meer eigentijdse kleurrijke maskers geïnspireerd op Afrikaanse kunst. “Vroeger kon ik alleen maar dromen van een bestaan waarin ik kon leven van mijn kunst.”

‘De kunst is om jezelf steeds opnieuw uit te vinden’

Sharon was als kind altijd aan het tekenen. “Ik was een heel creatief kind.” Dat ze naar de kunstacademie zou gaan, was zo ongeveer vanzelfsprekend. “Het eerste jaar was heel algemeen. We kregen veel creatieve vakken als schilderen en beeldhouwen. Ik vond het er heerlijk, maar dat je van schilderen echt je beroep kon maken, vond ik eerst doodeng. Dus toen ik een richting moest kiezen op de academie ging ik voor architectonische vormgeving. Hiermee werd je opgeleid tot interieurarchitect.”

DE HELE WERELD ROND

“Toen ik eenmaal als interieurarchitect aan de slag was, bleek ik niet het type te zijn om hele dagen met bouwtekeningen achter de computer te zitten.” Dus maakte Sharon een carrièreswitch en werd stewardess bij de KLM. “Ik heb de hele wereld rondgereisd. Vooral Afrika en Mexico vond ik fantastisch. Ik genoot van de folklore en de primitieve kunst. Alleen het vliegen zelf werd mij op een gegeven moment te zwaar. Ook miste ik het om creatief bezig te zijn.”

LEVEN VAN DE KUNST

Sharon zegde haar baan bij de KLM op en ging freelance als binnenhuisarchitect aan de slag. Tot in 2020 de coronacrisis uitbrak. “Tijdens de eerste lockdown kreeg ik opeens meer tijd. Toen heb ik het schilderen weer opgepakt.” En toen ging het opeens snel. “Mijn werk werd opgemerkt door een bekend ontwerpbureau in Amsterdam. Ik kreeg veel aandacht en ging mijn kunst verkopen. Ook werd ik gevraagd deel te nemen aan een internationale kunstbeurs.” Vanaf dat moment stortte Sharon zich volledig op haar kunst. “Vroeger kon ik alleen maar dromen van een bestaan waarin ik kon leven van mijn kunst.” Inmiddels verdient ze al een paar jaar haar brood met schilderen. “Het is echt een droom die uitgekomen is. Ik heb van mijn passie mijn werk kunnen maken.”

KLEINE KNIPOOG

Sharon laat zich voor haar werk inspireren door de natuur in haar woonplaats. “Ik woon in Castricum. We hebben hier natuurlijk het strand, maar ook prachtige duingebieden en uitgestrekte eikenbossen. Beter wordt het toch niet?! Ik loop bijna elke dag wel met mijn hond op het strand en kan enorm genieten als ik in de natuur ben.” Sharon vertelt dat ze ook veel indrukken heeft opgedaan tijdens haar reizen naar Afrika en Zuid-Amerika en dat ze die nog steeds gebruikt in haar werk. “Afrikaanse maskers zijn een grote inspiratiebron voor mij. Ik maak veel gezichten met twee verschillende helften. Ik schilder ook vaak een derde oog.” Opvallend in haar werk zijn de heldere, stevige kleuren en lijnen. Ook lijken haar gezichten tussen twee verschillende werelden te zweven. “Mijn kunst heeft iets esoterisch. Het zit tussen abstract en figuurlijk in en heeft altijd een kleine knipoog in zich.”

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

MET HART EN ZIEL

Sharon vertelt dat het succes feitelijk is gekomen vanaf het moment dat ze zich niet meer druk maakte om wat anderen van haar kunst vinden en ze vooral doet waar ze zelf zin in heeft. “Hoewel ik nooit kritiek heb gehad, kon ik mij van alles in mijn hoofd halen. Als je het voor jezelf maakt en je stopt je hart en ziel erin, dan laat je dat los. Niet iedereen hoeft het mooi te vinden. Er zijn altijd mensen bij wie het wel resoneert.” Dat blijkt ook wel uit de mooie recensies en vele aanvragen. Een paar jaar geleden kwam Sharon erachter dat ze ADD heeft. “Gek genoeg was dat een opluchting. Het verklaart waarom ik nooit heel lang aan hetzelfde project kon werken. Het hielp mij om niet meer te willen voldoen aan andermans verwachtingen en mijn leven te leven vanuit mijn hart in plaats vanuit mijn hoofd. Ik zie mijn mooie, rommelige ongefilterde brein nu als een onderdeel van het proces; het is me niet meer de baas. Het resultaat is dat ik doe waar ik van hou: kunst maken onder mijn eigen voorwaarden op mijn eigen ritme.”

WERELDWIJDE VERKOOP

Als kunstenaar kan Sharon geen knop omzetten en zeggen: om 9 uur ga ik beginnen. “Als ik mij geïnspireerd voel, ga ik aan de slag in mijn atelier. Je moet het niet forceren. Doordat ik thuis werk, kan ik hier flexibel mee omgaan. Als je de spanning eraf haalt, wordt het een veel natuurlijker proces.” Ze verkoopt haar werk vooral via Instagram en via via. “Veel interieurarchitecten en stylisten adviseren mijn kunst aan hun klanten. Wist je dat er zelfs een winkel in Australië is die mijn kunst verkoopt? Dat is toch te gek!”

HET TEGENOVERGESTELDE

“Zodra ik bedenk dat ik iets ga doen, gebeurt er precies het tegenovergestelde”, vertelt Sharon lachend. “Als ik bijvoorbeeld van plan ben om delen van het vrouwelijk lichaam te schilderen, schiet ik juist in het abstracte. Ik vind het ook leuk om niet te veel in één stijl te blijven hangen. Al zullen gezichten en Afrikaanse en Mexicaanse invloeden altijd wel terugkerende elementen blijven.”

HELENDE WERKING

Sharon werkt ook in opdracht, maar het enige wat dan vastligt is het formaat. “Natuurlijk geven klanten wel van tevoren aan wat voor werk ze van mij mooi vinden, maar ik werk altijd op mijn gevoel. Het grappige is dat het eigenlijk altijd raak is. Dat is ook iets wat ik de laatste jaren geleerd heb: om die vrijheid te nemen en mij niet te veel te laten sturen. Ik kan niet één bepaald trucje herhalen. De kunst is om jezelf steeds opnieuw uit te vinden.” Hoewel Sharon veel digitaal contact heeft met haar klanten, brengt ze haar kunst, als het even kan, persoonlijk langs. “Ik vind het leuk om de reactie te zien als we het werk uitpakken en om te zien waar het komt te hangen. Schilderen is heel solistisch, dan is het fijn om onder de mensen te zijn.” Sharon speelt met de gedachte om ook schilder en andere creatieve workshops te gaan organiseren. “Zo kan ik meer mensen in aanraking laten komen met het creatieve virus. Kunst maken heeft zo’n helende werking.”

ATELIER AAN HUIS

Sharon heeft geen specifieke wensen voor de toekomst. Of nou, misschien toch eentje dan: “Ik zou best een groter atelier aan huis willen. Mijn man werkt ook vanuit huis, dus iets meer ruimte zou wel fijn zijn. Dan kan ik ook grotere werken gaan maken. Eerst was ik alleen op zoek naar een groter atelier, maar van dat idee ben ik afgestapt. Nu is het een zoektocht geworden naar een groter huis met een ruim atelier.” Want dat biedt alleen maar voordelen: “Ik vind het heerlijk om mijn kinderen en dieren in de buurt te hebben. En: ik trek de deur van mijn atelier achter mij dicht en ben thuis!”

WIE: Sharon Overmars

WAT: kunstenaar

WAAR: Castricum

ONLINE: june20art.com, @june20_art

BIJZONDER: haar handgeschilderde kunst veelal met gezichten erop en altijd met veel liefde gemaakt

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen