Article headline
Cohousing community
Wonen

Cohousing community

Een plek waar bewoners oog voor elkaar hebben en waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Dat is wonen in Woonvereniging De Nieuwe Proef. Een schitterende boerderij in Spierdijk die door meerdere huishoudens wordt bewoond.

Cohousing community

De stolpboerderij is omstreeks 1885 gebouwd en werd in 1954 grondig verbouwd tot ‘graslandproefboerderij’. In 2002 werd de stolp eigendom van Woonvereniging De Nieuwe Proef. De stolp met dubbel vierkant was toen al groot, maar voor de nieuwe functie werden er een aantal gebouwen bijgeplaatst. Twee jaar na de aankoop begon de verbouw. De Nieuwe Proef ging van start met een groep van vijf deelnemers die buiten wilde wonen. Doel was (gemeenschappelijk) wonen en werken te combineren en te leven met respect voor mens en milieu. Er werden gemeenschappelijke ruimtes gerealiseerd en iedereen kreeg een zelfstandige woonruimte.

Samen wonen in een stolp

Via een groot trappenhuis in het hart van de stolp kom je bij de hoogstgelegen woonruimte in de nok. Een lichte en vooral ruimtelijke leefruimte waar het heerlijk wonen is. Vanuit de woonkamer is er een schitterend uitzicht door het extra grote Velux-dakraam over het erf en de landerijen. In de woonkamer met de open keuken is de constructie van de stolp prachtig in het zicht gebleven. Via een trap bereik je de drie slaapkamers en de badkamer. In de woonruimte zijn veel ‘slimme’ opbergruimtes gecreëerd. De gezamenlijke ruimtes in de stolp zijn onder andere een grote leefkeuken, de dars waar een gezellige ontmoetingsruimte/woonkamer is gerealiseerd, het trappenhuis en een badruimte.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Gezamenlijk erf

Het gezamenlijke erf en de opstallen liggen rondom de stolp. Aan de voorzijde zijn meerdere fijne plekken gecreëerd, zowel op een terras onder de leibomen als op de vlonder aan het water. Aan de achterzijde zijn de siertuinen en een wilde bloemen- en grassentuin. Ook is er een ‘Moezerij’ waar elk lid werkzaamheden verricht voor het kweken van groente en fruit voor eigen consumptie. Om even lekker weg te mijmeren is er het ‘filosofenpad’ waar je je gedachten de vrije loop kunt laten gaan terwijl je over het terrein wandelt. Verder zijn er onder andere de bijschuur met twee vriezers waar alle bewoners gebruik van kunnen maken. In de bijschuur heeft iedere bewoner ook eigen bergruimte. Er wordt bij De Nieuwe Proef volop vanuit duurzaamheidsperspectief gehandeld. Zo wordt de stolp verwarmd door de warmtepomp en zijn er in totaal 140 zonnepanelen.

In de ‘Twickelboet’ staat al het tuingereedschap voor het onderhouden van het terrein. ‘Het chateau’ herbergt zes verwarmde ruimtes met wifi. Deze ruimtes worden gebruikt door de leden van de gemeenschap als praktijk-, werk-, logeer- en hobbyruimte. Een nieuwe bewoner kan op voorhand geen aanspraak maken op een ruimte anders dan de privé-woonruimte. Bij elke nieuwe bewoner vindt opnieuw een afweging plaats door de ledenvergadering, waarbij de belangen van de nieuwkomer gelijkwaardig worden meegewogen. Ook voor de paardenliefhebber zijn hier volop mogelijkheden voor het hobbymatig houden van paarden: er is een inloopstal en een paardenbak aanwezig.

Ga voor meer informatie naar klavermakelaardij.nl

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen