Article headline
10 vragen aan geitenboer Bas
Werken

10 vragen aan geitenboer Bas

Geitenboer met hoge gunfactor

10 vragen aan geitenboer Bas

Tien jaar geleden begon Bas Stolp als zzp’er in de agrarische dienstverlening. Vier jaar later kreeg hij de kans om samen met zijn vrouw Rianne een geitenboerderij te beginnen. Met vallen en opstaan hebben ze samen een mooi bedrijf opgebouwd. Maar dat ging niet vanzelf.

Hoe kwam je erbij om geitenboer te worden?

“Ik wilde altijd al boer worden. Destijds werkte ik als zzp’er bij boeren. Via via kwam ik bij een geitenboer terecht, die zei: ‘Ik wil wel eens iemand helpen, je mag mijn bedrijf kopen.’ De geiten, de melktank, alles wat er in de stal stond, hebben we toen van hem gekocht.”

Wat werd je verdienmodel?

“Ik moest natuurlijk van de melk af. Klaverkaas neemt geitenmelk af dus daar ben ik langsgegaan, die vonden het mooi dat ik de geiten zelf had gekocht dus daar ben ik exclusief aan gaan leveren. Tot op de dag van vandaag trouwens.”

Welke groei heeft je bedrijf doorgemaakt?

“We begonnen zes jaar geleden met dertig geiten in een kleine huurstal en hebben nu onze huidige locatie waar we een stal voor 800 geiten hebben laten bouwen. Van drie kwartier heen en weer rijden om de geiten te kunnen melken, gingen we naar alles achter het huis onder een dak. Dit ging overigens niet zonder slag en stoot…”

Hoezo niet?

“We hebben tien maanden moeten vechten met de bank voor de aankoop van de locatie, daarna hebben we nog eens ruim een jaar moeten strijden om onze nieuwe stal in gebruik te kunnen nemen. We zijn door heel veel mensen financieel geholpen. Zonder hulp kan je in Nederland geen boer worden. Ik kan er een boek over schrijven wat er allemaal is gebeurd. Zo hadden we in eerste instantie 2,5 ton eigen geld nodig bij de aankoop van de boerderij en bijgebouwen en van het een op andere moment was dat 5 ton. In één middag besloten meerdere partijen geld in ons bedrijf te investeren, omdat ze vonden dat ons bedrijf een eerlijke kans moest krijgen, Dat verzin je toch niet?”  

Heb je nog dromen voor de toekomst?

“In ieder geval niet meer geiten. Mijn vrouw werkt volledig mee in het bedrijf en we hebben één medewerker. Het vinden van personeel vind ik het minst leuke aan het ondernemerschap. Met het aantal geiten dat ik nu heb, kan ik het bedrijf als het moet ook alleen met mijn vrouw runnen. Heb je er 1.200 dan word je afhankelijker van je personeel. Dat wil ik niet.”

Wat vind je het leukst?

“Mijn droom om boer te worden is uitgekomen. Het is hard werken, maar als ik om 7:00 uur rondloop op het bedrijf en bedenk dat andere mensen in de file onderweg naar hun werk zijn, ben ik blij dat ik daar niet tussen sta. We hebben hier de ruimte, de rust, en ons mooie gezin en bedrijf. Ik ga hier nooit meer weg!”

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen